Pakistan Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureşi, Birleşik Arap Emirlikleri’nde bugün düzenlenecek olan İslam İşbirliği Teşkilatı 46. Dışişleri Bakanları Konseyi toplantısına Hindistan’ın katılımı sebebiyle katılmayacaklarını ve boykot edeceklerini duyurdu. Pakistan Parlamentosu ise Hindistan Parlamentosunu iki ülke arasındaki tansiyonu düşürme ve diyalog çağrısını desteklemeye çağırdı. Parlamentodaki ortak oturumun ardından oy birliğiyle imzalanan bildiride, Hindistan’ın 26-27 Şubat’ta yaptığı […]

Keşmir krizinde son perde: Boykot, çağrı, jest

Pakistan Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureşi, Birleşik Arap Emirlikleri’nde bugün düzenlenecek olan İslam İşbirliği Teşkilatı 46. Dışişleri Bakanları Konseyi toplantısına Hindistan’ın katılımı sebebiyle katılmayacaklarını ve boykot edeceklerini duyurdu.

Pakistan Parlamentosu ise Hindistan Parlamentosunu iki ülke arasındaki tansiyonu düşürme ve diyalog çağrısını desteklemeye çağırdı. Parlamentodaki ortak oturumun ardından oy birliğiyle imzalanan bildiride, Hindistan’ın 26-27 Şubat’ta yaptığı sınır ihlalleri ve saldırıları, Birleşmiş Milletler (BM) kararları ve uluslararası hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle kınandı. Hindistan’ın suçlamalarının seçime yönelik bir propaganda olduğu ifade edilen bildiride, Pakistan’ın Hindistan’a saldırıyı birlikte soruşturma teklifi de yinelendi. Pakistan Başbakanı İmran Han’ın gerilimi düşürme çağrısının hatırlatıldığı bildiride, “Hindistan Parlamentosu’nu, Pakistan Parlamentosu tarafından yapılan iki ülke arasındaki tansiyonu düşürme ve diyalog çağrısını desteklemeye çağırıyoruz” denildi.

Ortak metinde Abu Dabi’de düzenlenmekte olan İİT Dışişleri Bakanları Toplantısı’na Hindistan Dışişleri Bakanı’nın onur konuğu olarak davet edilmesi de kınandı.

PİLOT JESTİ

Öte yandan hem Dışişleri Bakanı Kureşi hem de Başbakan İmran Han’ın ‘barış jesti’ olarak esir Hintli pilotu serbest bırakacaklarını söylemelerinin ardından gözaltında tutulan Hintli pilot Abhinandan Vartha’nın dün Hindistan’a teslim edilmesi bekleniyordu.