Tour de France’da yarışan tek siyah bisikletçi olan Kevin Reza: “Profesyonel bisiklet dünyasında (ırkçılığa karşı) dayanışma görmedim” dedi.

Kevin Reza: Profesyonel bisiklet dünyasında ırkçılığa karşı dayanışma görmedim

Dış Haberler Servisi

Bu yıl Tour de France'da yarışan tek siyah bisikletçi olan Kevin Reza, profesyonel bisiklet dünyasının Siyah Hayatlar Önemlidir hareketi konusunda sessiz kaldığından şikayet etti. Özellikle bu yıl gerçekleştirilen yarışın, ırkçılık karşıtı harekete yönelik herhangi bir destekte bulunmadığı eleştirileri dile getiriliyor.

www.cyclingnews.com adlı sitede ırkçı muameleler konusunda kendi deneyimleri sorulan Reza, "10 yıldır profesyonelim ve bisiklet (dünyasında) çok dayanışma görmedim" diye cevap verdi. “Bu bir eleştiri değil, sadece bir gözlem. Benim dünya sporunda Formula 1'in Lewis Hamilton'ı veya NBA'in LeBron James'i kadar ağırlığım yok" diyen Fransız bisikletçi, "(yine de kendimi) mücadele etmek ve yol almak için hazır ve özgür hissediyorum" diye ekledi.

Guardian’dan Jeremy Whittle’ın haberine göre, B&B Hotels-Vital Concept takımı için yarışan siyah bisikletçi, 2017 Nisan ayında o zamanlar Team Sky takımı için yarışan, şimdi ise Ineos Grenadier ekibinin formasını giyen Gianni Morcon ile bir olay yaşamıştı. Moscon bu olay üzerine takımından uzaklaştırıldı ve “çeşitlilik farkındalığı kursuna” gönderildi, ancak dünyada bu sporu yöneten yapı olan Uluslararası Bisiklet Birliği (UCI), bu sporcuya yönelik herhangi bir disiplin süreci başlatmadı. Irkçı tacizde bulunan İtalyan sporcu o zaman, “Benim vicdanım rahat. Kimseyi öldürmedim, suçlamalar tamamen yersiz” diye konuşmuştu.

O zamanki UCİ Başkanı Brian Cookson ise, yaşanan bu olay üzerine Guardian’a konuşarak, “güncel koşullarda sporun her alanında ırkçı bir taciz vakasına yönelik daha ciddi cezalar uygulanması” gerektiği konusuna hemfikir olduğunu belirtti.

Tour de France’ın Siyah Hayatlar Önemlidir hareketine karşı sessizliği konusunda konuşan Cookson, “En azından Kevin Reza’nın ileri sürdüğü mesele hakkında bir açıklama yapılması uygun olurdu. Buna karşın Tour’da diğer etnik aidiyetler de mevcut. Belki de akıllar pandeminin üstesinden gelmeye odaklanmış ve diğer meseleleri dışlamış olabilir” diye belirtti.