İran’dan kızıyla Türkiye’ye göç eden Zolfe Gadir’in hayatı, bir eğlence mekânında gözaltına alınmasıyla mahvoldu. Bu süreçte birçok borca giren Gadir “Tek istediğim kızım için güzel bir gelecek” diyor.

Keyfi gözaltı hayat kararttı
Zolfe Gadir.

Umut SERDAROĞLU

İran’dan Türkiye’ye kızıyla birlikte göç eden Zolfe Gadir’in 2019’da gittiği eğlence mekânında gözaltına alındıktan sonra adeta hayatı karardı.

Türkiye’ye 2015 yılında gelen Gadir’in hayali kızını iyi şartlarda büyütmek ve sanat üzerine kendisini geliştirmekti. Ancak eski eşinin tehditlerinden kaçarak, büyük umutlarla Türkiye’ye gelen Gadir’in hayatı bir anda yerle bir oldu. Kızının eğitim masraflarını dahi karşılayamaz hale gelen Gadir’in yaşadığı sorunlar 2019’da arkadaşıyla biraz eğlenmek için dışarı çıkmasıyla başladı. Gittikleri eğlence mekânına polis baskın düzenledi. Gadir ve arkadaşının mekânda çalıştığını iddia eden polis, kendilerini ‘‘izin belgesi olmadan çalışma’’ suçlamasıyla gözaltına aldı. 8 gün gözaltında kalan Gadir yaşadıklarını şöyle aktardı:

“Neye uğradığımı şaşırdım. Kızım evde tek başına, onun için mi endişeleneyim kendim için mi? Sadece arkadaşımla eğlenmek istedim. Suçsuz yere gözaltına aldılar. Benim gibi birçok suçsuz kadını da aynı şekilde gözaltına aldılar. Bu sürede panik atak yaşamaya başladım, artık kimseye güvenemiyorum.”

8 günün ardından polisler Gadir’i Silivri Geri Gönderme Merkezi’ne yolladı. Gadir, “Perişan oldum. Pasaportumun süresi bitmek üzereydi, yeni başvuru yapamadım. Kimliğime el konuldu. 40 gün boyunca orada kaldım, zorla sınır dışı etmeye çalıştılar. Şansıma, beni zorla sınır dışı edemeyecekleri yeni bir yasa yürürlüğe girdi. O sayede kızıma geri dönebildim” dedi.

Zolfe Gadir, yaşadıklarının ardından dava açmaya karar verdi. Bu süreçte avukatının da kendisini dolandırmaya çalıştığını ifade eden Gadir, “İlk olarak benden 3 bin avro para aldı. Kuzenlerim ve ablam olmasa ben bunu karşılayamazdım. Ama bu para avukat için yeterli olmadı. Daha fazla para istedi, param yok deyince garanti olması için kızımın pasaportuna el koymaya çalıştı. Daha sonra sadece beni değil, birçok kişiyi bu şekilde dolandırmaya çalıştığını öğrendim” dedi.

HASTANEYE 22 BİN LİRA

Dava süreci nedeniyle yeni pasaporta başvuramadığını aktaran Gadir, “2020’de Covid’e yakalandım. Beni Esenyurt Devlet Hastanesine yatırdılar. Tedavim bitince 22 bin lira borcum olduğunu söylediler. Borcum, pasaportum olmadığı için bu kadar yüksek çıktı. Benim hayatımı mahvettiler, pasaportumu onlar yüzünden yenileyemedim. Bu parayı ben nasıl ödeyebilirim” ifadelerini kullandı.

“Ben artık kimlik almak istiyorum” diyen Gadir, “Kızım iyi şartlarda okusun, İran’da kadınlara yönelik zulüm var. İkimiz orada yaşayamayız. Ancak şu an kimliğim olmadığı için çalışamıyorum bile. Yaşamak bu kadar zor olmamalı” diye konuştu.