Batman'da Vefa Sosyal Destek Projesi'nde görevlendirilen sosyal hizmet emekçilerinin koruyucu ekipman istedikleri için başka illere sürgün edilmesi tepki çekti. SES, bugün kararın iptali için yargıya başvuruyor

Keyfi sürgünler durdurulsun

YUNUS EMRE CEREN

Batman'da Vefa Sosyal Destek Projesi'nde görevlendirilen SES üyesi sosyal hizmet çalışanlarının koruyucu ekipman talep ettikleri için başka illere sürgün edilmeleri büyük tepki çekti. SES Batman Şube Eş Genel Başkanı Deniz Topkan, üyeleri üzerinden tüm çalışanlara gözdağı verildiğini belirterek, kararın yürütmesinin durdurulması ve iptali için bugün yargıya başvuracaklarını duyurdu.

Batman Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü'ne bağlı çalışan sosyal hizmet uzmanları H.A., S.B. ve H.I., bir süre önce Vefa Sosyal Destek Grubu'nda görevlendirildi. Buna karşın emekçilere maske, eldiven gibi hiçbir kişisel koruyucu ekipman verilmedi. KESK'e bağlı Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası'na (SES) üye çalışanlar, bunun üzerine bir dilekçe yazdı. Üyeler verdikleri dilekçede, hem kendilerini hem de yardım götürdükleri yurttaşları salgına karşı korumak için kişisel koruyucu ekipmana ihtiyaçlarının olduğunu, bu ekipmanlar olmadan çalışamayacaklarını kaydetti.

DİLEKÇE İŞLEME KONMADAN...

SES Batman Şubesi de idareyi arayarak dilekçeyle ilgili işlem yapılmasını istedi; ancak dilekçe işleme dahi konmadan emekçiler hakkında göreve gitmedikleri gerekçesiyle tutanak tutuldu. Ardından soruşturma başlatıldı ve sendika üyelerinden savunma istendi. Emekçiler yaptıkları savunmada, görev tanımları içinde yer almamasına karşın Vefa Sosyal Destek Grubu'nda görevlendirildiklerini, kendilerine koruyucu ekipman sağlanması durumunda zor durumdaki yurttaşlara yardımcı olmak için bu görevi yerine getireceklerini ifade etti.

ÖNCE PARA CEZASI, SONRA SÜRGÜN

Ardından İl Müdürü Ümit Çiçek tarafından başlatılan soruşturmanın sonucunda emekçilere idari para cezası verildi. 11 Mayıs'ta tebliğ edilen kararla emekçilerin maaşlarından 1/30 oranında kesinti yapılacağı bildirildi. Bununla da yetinmeyen Çiçek, tebliğin yapıldığı gün bakanlığa başvurarak çalışanların başka illere gönderilmesini istedi.

Bakanlık da bu üç uzmanın Yozgat, Osmaniye ve Erzurum'a sürgün edilmesine karar verdi. Karar, bayramdan hemen önce, 22 Mayıs'ta emekçilere tebliğ edildi. Kararın geri çekilmemesi durumunda emekçilerin 15 gün içinde yeni görev yerlerinde çalışmaya başlaması gerekiyor.

İL MÜDÜRÜ İNTİKAM PEŞİNDEkeyfi-surgunler-durdurulsun-736197-1.

Maske istedikleri için çalışanların sürgün edilmesi, kamuoyunun tepkisini çekti. SES başta olmak üzere birçok sendika, bu kararın hukuksuz olduğuna işaret ederek derhal geri çekilmesini istedi.

SES Batman Şubesi Eş Genel Başkanı Deniz Topkan da bu yaşananların ilk olmadığına dikkat çekti. BirGün'e konuşan Topkan, üyelerinin İl Müdürü Ümit Çiçek tarafından uzun süredir mobbinge maruz bırakıldığını belirtti. Daha önce de Çiçek tarafından üyeleri hakkında keyfi soruşturmalar açıldığını ve mesnetsiz cezalar verildiğini söyleyen Toptan, "Son olarak 2019 yılının son aylarında şimdi sürgün edilen iki üyemiz hakkında verilen keyfi cezayı mahkeme yoluyla iptal ettirdik. Biz davayı kazanınca il müdürü daha da bilendi, intikam alma derdine düştü. Şimdi de salgını fırsat bilerek bu üyelerimiz hakkında sürgün kararı çıkarttı" dedi.

AMAÇ GÖZDAĞI VERMEK

Bu cezaların da mesnetsiz olduğu için er geç yargıdan döneceğini kaydeden Toptan, "Karara itiraz ettik, çarşamba günü (bugün) yürütmenin durdurulması için yargıya başvuracağız. Ama biz dava sürecine gerek kalmadan bu hukuksuz kararın derhal geri çekilmesini istiyoruz. Üyelerimizi ve ailelerini bu şekilde mağdur ederek aslında tüm emekçilere gözdağı vermek istiyorlar. 'Sesinizi çıkarmayın' diyorlar. Bizi sürgünlerle, işten atmalarla, operasyonlarla yıldıramazlar, mücadelemiz devam edecek" diye konuştu.

SKANDAL, MECLİS GÜNDEMİNDE

Sosyal hizmet emekçilerinin maske istedikleri için sürgün edilmesine HDP ve CHP’den de tepki geldi. HDP Batman Milletvekilleri Feleknas Uca, Ayşe Acar Başaran, Mehmet Rüştü Tiryaki ve Necdet İpekyüz, yazılı açıklama yaparak kararın kabul edilemez olduğunu ifade etti.

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un yanıtlaması istemiyle soru önergesi vererek skandalı Meclis gündemine taşıdı. Tanrıkulu, Bakan Selçuk’a özetle şu soruları yöneltti: “İddialar doğru mudur? Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu’nun tavsiyeleri dikkate alınmadan çalışanların sahaya gönderilme gerekçesi nedir? Çalışanların koruyucu ekipman eksikliği bulunmasına rağmen sahaya çıkmalarını engellemeyen kişi ya da kişiler kimlerdir? Bu kişiler hakkında başlatılmış bir soruşturma var mıdır?”