Keyiflerine göre hareket ediyorlar

Osmaniye Devlet Hastanesi’nde daha önceden herhangi bir MHRS randevusu olmadığı halde polikliniğe başvuran Cumhuriyet Savcısı M.B, o sırada içeride hasta muayene eden Ortopedi Uzmanı Doktor Kemal Gökhan Günel'i tehdit etti. Savcı görevini kötüye kullanarak doktoru gözaltına aldırdı. Türk Tabipleri Birliği (TTB) "Kimden gelirse gelsin sağlık alanında yaşanan şiddete karşı mücadelemiz sürecek" diyerek yaşananlara tepki gösterirken Adalet Bakanlığı ise M.B. hakkında Hâkimler ve Savcılar Kurulu’na inceleme izni verdi.

Osmaniye Cumhuriyet Başsavcılığından olaya dair yapılan açıklamada Doktor Kemal Gökhan Günel'in görevden kaçındığı ve Savcı M.B'yi aşağıladığı iddia edildi. Başsavcılık, Doktor Günel hakkında "hakaret" suçlamasıyla soruşturma başlatıldığını belirtti.

TTB'DEN TEPKİ

Yaşananlara dair açıklama yapan Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Osmaniye Cumhuriyet Başsavcısının gerçeği yansıtmayan bir açıklama yaptığını belirterek "Başsavcılığın yapması gereken meslektaşımıza suçlamalar atfetmek değil, kendi meslektaşlarının görevini kötüye kullanması nedeniyle hakkında soruşturma açılmasıdır. Soruşturma yürütülürken hangi hallerde kişilere hızlıca gözaltı işlemi uygulanacağı, hangi hallerde ise günlü olarak ifadeye çağrılacağı, meslektaşımızın mesleğini icra ederken apar topar gözaltına alınmasını gerektiren hangi suç unsurunun tespit edildiği sorularının cevaplanması gerekmektedir" dedi.

Savcı M.B.’nin yaptığı keyfi uygulama ilk değil. Daha önce de birçok savcı ve hâkim de birçok defa benzer uygulamalara imza attı. O uygulamalardan bazıları şöyle:

Diyarbakır'ın Çermik ilçesinde, kendileriyle aynı saat diliminde arkadaşlarıyla halı sahada futbol oynamak isteyen Cumhuriyet Savcısı'na itiraz eden 14 öğretmen, öfkelenen savcının talimatıyla gözaltına alınmıştı.

Samsun'da, Cumhuriyet Savcısı Ahmet İlyas Tolar, tartıştığı üniversite öğrencisi nişanlısı telefonunu açmayınca, sabaha karşı polislerle birlikte genç kadının kaldığı yurda gitmişti.

Ordu Ünye'de yanlış yere park eden savcının aracına 'Arabayı bıraktığınız alan yol girişidir. Bilgilerinize' notu bırakan yurttaş gözaltına alınmıştı. Skandal olay basına yansıdıktan sonra gözaltına alınan kişi serbest bırakılmıştı.

İzmir'in Kınık ilçesinde, asliye ceza mahkemesinin hakimi, şikayetçisi olduğu davanın iddianamesini kabul edip kendisine davetiye çıkartmıştı. Bununla da yetinmeyip, ilk duruşmayı 'hakim' sıfatıyla yönetmişti.