Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü ülkelerinin liderleri, Kazakistan gündemiyle toplandı. Toplantıda konuşan Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev, ülkesindeki eylemleri 'darbe girişimi' olarak tanımladı ve 'üstesinden geldiklerini’ savundu. Rusya Devlet Başkanı Putin ise “Kazakistan devletine yönelik tehdidi, dış ve iç güçler yaratmıştır; mesele gaz fiyatları değil” ifadelerini kullandı.

KGAÖ, Kazakistan için toplandı: Putin’den ‘iç ve dış güçler’ iddiası

Kazakistan Cumhurbaşkanı Cömert Kasım Tokayev’in, halkın ayaklanmasının ardından eylemlere müdahalede bulunması için Kazakistan’a davet ettiği Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) ülkelerinin liderleri, Kazakistan’daki durumu değerlendirmek için video konferans yöntemiyle toplandı.

Çevrim içi düzenlenen toplantıya, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yanı sıra Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko, Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Kırgızistan Bakanlar Kurulu Başkanı ve Cumhurbaşkanı İdare Başkanı Akılbek Caparov ve KGAÖ Genel Sekreteri Stanislav Zas katıldı.

Toplantıda konuşan Tokayev, ülkesinde yaşananları ‘darbe girişimi’ olarak tanımladı ve “Kazakistan bir darbe girişiminin üstesinden gelmiştir” dedi. Tokayev, ülkesindeki şiddet olaylarının bir merkezden koordine edildiğini ve önceden hazırlandığını öne sürdü.

Sputnik’in aktardığına göre Kazak Cumhurbaşkanı ayrıca, KGAÖ’nün Kazakistan’a ‘barış gücü’ olarak 2 bin 30 asker ile 250 parça askeri teçhizat gönderdiğini belirtti. KGAÖ’nün ülkedeki misyonunun yakında sona ereceğini söyleyen ve sivillere karşı savaş açmadıklarını savunan Tokayev, ‘teröristlere karşı operasyonların devam edeceğini’ dile getirdi.

Tokayev, ülkesinde protestoların başlamasından hemen sonra görevden aldığı hükümette yer almasını istediği adayların listesini yarın açıklayacağını da yineledi.

kgao-kazakistan-icin-toplandi-putin-den-ic-ve-dis-gucler-iddiasi-965785-1.

“BU KAZAKİSTAN’A KARŞI SALDIRI”

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise KGAÖ olağanüstü toplantısındaki açıklamalarında, Kazakistan’da yaşananlara ilişkin, “Bu Kazakistan’a karşı saldırı, bir saldırganlık eylemidir” dedi.

Rusya lideri, Kazakistan’da şiddet olaylarına karışan saldırganların ‘uluslararası teröristlerin ülke dışındaki kamplarında eğitimden geçtiklerinin açık olduğunu’ öne sürdü.

“Kazakistan devletine yönelik tehdidi, dış ve iç güçler yaratmıştır; mesele gaz fiyatları değil” iddiasında bulunan Putin, ‘Kazakistan’ın güvenliğiyle ilgili benzeri görülmemiş bir sınavla karşı karşıya kaldığını’ söyledi.

Putin, Tokayev’in çağrısı üstüne ülkeye giden KGAÖ barış güçlerinin sınırlı bir süre için buraya gönderildiğini kaydetti.

SON DURUM: 8 BİN GÖZALTI

Kazakistan İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, ülkede devam eden operasyonda gözaltına alınanlarla ilgili veriler güncellendi.

Açıklamada, 10 Ocak itibarıyla polis tarafından gözaltına alınan kişi sayısının 7 bin 939’a çıktığı belirtildi.

Kazakistan’da 2 Ocak’ta eylemlerin başlamasından bu yana 2’si çocuk 164 kişi hayatını kaybetti.

Ülkenin batısında, LPG’ye yapılan zamlar ve ülkedeki sosyoekonomik durumun kötüleşmesi sebebiyle eylemler başlamış, halkın eylemleri diğer bölgelere de yayılmıştı.

Eylemlerin kitleselleşmesinin ardından Cumhurbaşkanı Tokayev, hükümeti görevden almış ve olağanüstü hal ilan etmişti.