KHK ile ihraç edildiği için tercihi değerlendirilmeye alınmayan hekimin itirazına ÖSYM’den skandal bir savunma geldi. ÖSYM, KHK ile ihraçların devletin arındırma politikası olduğunu savundu

KHK, arındırma politikasıymış

MUSTAFA KÖMÜŞ

Kanun hükmünde kararnameyle (KHK) kamudan ihraç edilen hekim Onur Erden TUS’ta (Tıpta Uzmanlık Sınavı) başarılı olup yalnızca vakıf üniversitelerini seçmesine rağmen tercihleri değerlendirmeye alınmadı.Erden bunun üzerine eğitim hakkı için ÖSYM’ye dava açtı. İdare Mahkemesi’ne açılan davada ÖSYM’den skandal bir savunma geldi.

ÖSYM KHK’lerin arındırma politikası olduğunu savundu. ÖSYM’nin savunmasında İdare Mahkemesi’ne verdiği cevapta bir sayfa KHK’lerin FETÖ ile mücadele için yayımlandığını anlatıldı. Savunmada “FETÖ/PDY mensuplarının ve bunlarla bağlantılı kişilerin kamu kurumları bünyesinde görevlerine devam etmelerinin hukukun üstünlüğü, demokrasi, insan hakları ve Devletin güvenliği açısından büyük bir tehdit oluşturduğu anlaşılmıştır” dendi.

Almanya örneği

Savunmanın devamında Sovyetler Birliği’nin dağılmasından ve Almanya’nın birleşmesinden sonra da böyle şeyler yapıldığı iddia edildi ve bunun “devletlerin arındırma politikası” olduğu belirtildi. Bu konuyla ilgili şu ifadeler kullanıldı: “Nitekim gerek Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra Doğu Avrupa ülkelerinde gerekse birleşme sürecinde Almanya’da demokratikleşme sürecini başarıyla tamamlamak temel haklara saygılı bir ülke olmak ve olası tehditleri ortadan kaldırabilmek amacıyla arındırma politikaları uygulanmıstır. Arındırma politikalarındaki temel amaç, sadakat yükümlülüğüne aykırı davranan kamu görevlilerinin tasfiye edilerek demokratik hukuk devletine yönelik olası tehdidin bertaraf edilmesidir.”


khk-arindirma-politikasiymis-651022-1.Sağlık çalışanı olan KHK’lilerin özel hastanelerde çalışmasına imkân verilmesine rağmen ÖSYM bunu dikkate almadı. Erden dilekçesinde özel kuruluşlarda çalışabileceğini belirtti ve uzmanlığını vakıf üniversitesinde almak istediğini söyledi. ÖSYM ise savunmasında yönetmelikle düzenlenen KHK’li sağlık emekçilerinin özel sektörde istihdam olabilme durumunu dikkate almadı. ÖSYM ayrıca adeta Erden’in tercihini değerlendirmeye almamak AKP tarafından özel şirketlere devredilen sağlım hakkının kamu hizmeti olduğunu kabul etti. İdare Mahkemesi ise Erden’in başvurusunu reddetti. Daha sonra davayı Danıştay’a taşıyan Erden oradan da ret yanıtı aldı. BirGün’e konuyla ilgili konuşan Erden, sosyalist dünya görüşüne sahip olduğunu ve FETÖ’ye 15 Temmuz öncesinde de karşı olduğunu ifade etti. Bu yapılanmanın devlet kadrolarında örgütlenmesinden her zaman rahatsız olduğunu belirten Erden “Benle ilgili savunmada uzun uzun FETÖ/PDY anlatılması beni rahatsız etti” dedi. Erden davayı Anayasa Mahkemesi’ne taşıyacağını ifade etti.

cukurda-defineci-avi-540867-1.