Anadolu Üniversitesi’ndeki görevinden KHK’yle ihraç edilen Osman Şişman’ın kurduğu Yort Kitap yayın hayatına başladı

KHK’li akademisyenden Eskişehir’de yeni yayınevi: Yort Kitap yayın hayatına başladı

Anıl ATAŞ

686 sayılı KHK’yle Anadolu Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi bünyesindeki görevinden ihraç edilen Osman Şişman’ın kurduğu Yort Kitap, 2019 Ekim ayı itibariyle yayın hayatına başladı. Yort Kitap yoğun olarak güncel düşünce, sinema kuramı, yeni medya eleştirisi gibi alanlarda, Türkçe okurunca çoğu bilinmeyen yazarların metinlerini tercüme ediyor ve yayımlıyor.

BirGün’e, açtığı yayıneviyle ilgili konuşan Şişman, yayınevi fikrinin ihraçtan önce var olduğunu söyledi. “ODTÜ’de öğrencilik dönemimden iki arkadaşımla beraber bir yayınevi kurmaya karar verdik, ancak ihraç meselesi gündeme gelince yayınevini kurmak mümkün olmadı. Ardından geçen zaman içerisinde hazırladığımız kitaplarla Yort Kitap’ı kurduk” diye konuşan Şişman, çoğunlukla çeviri kuram yayımlayacaklarını belirterek şöyle devam etti: “Şimdiye dek dört kitap çıkardık. İki kitap da her şeyiyle hazır ve Ocak ayında yayımlanacak. Sonrasında, Mart ayında üç kitabımız daha çıkacak.”

Yort Kitap’ın kuruluşundan bu yana yaşadığı zorluklardan bahseden Şişman, “Çeviri, editörlük ve kitap tasarımı konusunda bana yardımcı olan dostlarım var, ama yayıncılığın pek çok lojistik angaryası var. Eskişehir’de olmak işleri pek çok açıdan zorlaştırıyor. Kitapları burada değil İstanbul ya da Ankara’da bastırmak daha uygun. Matbaaya dokümanların gitmesi, maketlerin gelmesi, onay süreci, kitapların basılıp kargolanması derken, süreç uzuyor. Matbaadan önce bir de devletle girişilen bir süreç var: Yayıncılık sertifikası, ISBN, bandrol, Kültür Müdürlüğü’nün onayı gibi adımları takip etmek gerekiyor. Bunları tek başıma yapmak dışında, henüz başka herhangi bir zorlukla karşılaşmadım,” dedi. İhraçtan önce çevirmenlik yaptığını belirten Şişman, “Yayınevini kurduğumdan bu yana çeviriye çok az vakit ayırabiliyorum. Bir an önce süreçleri öğrenip hızlanmayı ve çeviriye dönmeyi diliyorum,” dedi.

Yayımlanan kitaplardan bazılarını açık erişime sunduklarını söyleyen Şişman, “Şimdilik yayınladığımız dört kitaptan ikisinin PDF’si web sitemiz yortkitap.com üzerinden ücretsiz indirilebilir durumda. Siteden kitap alışverişi de yapılabiliyor,” diye konuştu. Şişman, sözlerini şöyle bitirdi: “Bundan sonra yayınlayacağımız kitapları da telif prosedürü müsaade ettiği müddetçe açık erişime sunacağız. Bunun okurun ilgisini çekeceğini düşünüyorum.”