Fransızlar “Cybele” derler, Türkçe’de “Sibel’dir. Mitolojide, “Kibele” olarak geçer. “Ana Tanrıça” olarak bilinir, doğurganlığın, üretkenliğin kısacası hayatın, bereketin simgesidir. Tanrıların tanrısı Zeus’un bile elde edemeyeceği kadar ulaşılmaz, kutsal, büyüleyici, ilham kaynağıdır. Anotolia’nın, “Güneşin yükseldiği yerin”, yani Anadolu’nun, başakların büyüdüğü kutsal toprakların kadim simgesidir.

Akdeniz’den Asya’ya kadar uzanan geniş bir coğrafyada Ana Tanrıça figürü ile karşılaşmak mümkündür. Anadolu’da yapılan arkeolojik kazılarda, ayakta, oturmuş, uzanmış ve doğum yapan Kibele heykelleri bulunmuştur. Figürün tarihi, dolayısı ile üretkenliğin ve hayatın betimlenmesi, MÖ 7 bin yılına kadar uzanır.
En eskilerinden biri Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde sergilenir. MÖ 7 bin yıllarınına, yani günümüzden 9 bin yıl öncesine ait olduğu tahmin edilen Kibele heykeli, 1958 yılında Konya’nın Çumra ilçesindeki dünyanın en eski yerleşim merkezlerinden biri olan Çatalhöyük’te bulunur.

İkon, simge demektir. Simgeleri içine alan bereket ovasına Romalılar tarafından “ikonium” denmesi boşuna değildir. Konya ismi de İkonium’dan bozulup değişmiştir.

Mahremiyet, namaz, mangal
Bereketin, üretkenliğin, doğumun, güneşin, başakların simgesi bir yaşam ovasının yeni tasviri.! Konya Karatay Belediyesi’nin resmi web sitesinde özel bir tanıtım var. “Konya’da bir ilk; Karaaslan Piknik Bahçesi Açıldı” deniyor: “Köklü bir tarihten modern bir cazibe merkezine.” Özellikle sosyal medyada çok tartışıldı. Asfaltın ortasında 454 piknik bahçesi. Ağaç yok ama; 100’er metrekarelik bahçe konseptinde mangal yeri, kamelya, lavabo bulunuyor. Ortak kullanım bölgelerinde ise, “basketbol sahası, fitnes ve EPDM kauçuk kaplı tabana sahip çocuk oyun parkları ile ‘bay’, ‘bayan’ mescitleri ve ‘WC’ler yer alıyor.”

Toplam 97 bin metrekarelik alanda kurulan Karaaslan piknik yeri, hayata geçirilmesi beklenen millet bahçeleri hakkında da esaslı bir bilgi veriyor. Konya Karatay Belediye Başkanı Mehmet Hançerli, parkın açıldığından bu yana 2 milyondan fazla kişi tarafından ziyaret edildiğini belirtiyor. Projenin maliyeti yaklaşık 3 milyon TL. Belediye Başkanı Hançerli; “Aile mahremiyetine önem verildi, her yurttaş kendi müstakil evinin bahçesindeymiş gibi ailece piknik yapacak” diyor. “Halk araçlarıyla gelecek, pikniğini yapan gidecek, yeni ailelere yer açılacak.
Özetle; piknik yapanlar arasında sıfır irtibat olacak, pikniğe gelen ‘Doblo’su ile asfalta kenarındaki 100 metrekarelik bahçesine yanaşacak, güneşin alnında etiyle birlikte pişip, karnını doyuracak, namazını kılıp gidecek. 97 bin metrekarelik alanla ilgili çok fazla yorum yapıldı. Çoğu gerçekçi. Bahçenin mezarlığa benzediği, tek tip, tekdüze, estetikten yoksun olduğu tartışma götürmez. Bol asfalt, bol mahremiyet, mangal ve ibadet!

Su yoksa…
‘Karatay’ın piknik alanıyla da piknik tanımıyla da ilgisi yok. “Piknik” kelimesi Fransızca’dan geliyor. “Pique-nique”, “kırda yenen hafif yemek” anlamı taşıyor. Kökü biraz daha derinlere götürünce karşımıza, “piquer” kelimesi çıkıyor ki; manası; gagalamak, bir tutam almak.”

Piknik, bizdeki “mesire” ile örtüşüyor. Arapça’da “syr” kökünden gelen “masira”, “gezilen yer, seyirlik” demek. Pikniğin de mesirenin de olmazsa olmaz bir koşulu var: Su!

Konya Büyükşehir Belediyesi’nin simgesi çift başlı kartal. Hem Avrupa, hem Asya’da kullanılan bir sembol. Çift başlı kartalı aynı zamanda Romalıların, Bizanslıların ve Selçukluların bayraklarında görmek de mümkün. Anlamı hem basit hem derin; kartal iki başıyla doğuyu da batıyı da gözlüyor. Geçmişten de gelecekten de azade değil.
Sadece estetik değerler değildir tartışılan. Sudan uzak, mahrem, geleceği ve geçmişi olmayan, dinden başka referansı kalmamış Bedevi tarzı çöl kültürünün inşaasıdır. Karatay’da bir ‘bahçe’. Hadi geçmişi bilmiyor, geleceği görmüyor, doğu ile batının ahengini kaçırıyorsunuz diyelim. Hiç mi Merambağları’nda, Sille’de, Dutlukır’da karpuz kesmediniz?

Tek millet, tek piknik
Mezarlıktan bozma alan, millet bahçesi konseptini de gösteriyor. Türkiye’ye yayılacak. Konya’da da ‘Karaaslan’ ile sınırlı kalmayacak. Karatay Belediyesi’nin açtığı açık ihale bunu gösteriyor. Buna göre çocuk oyun grubu, spor aletleri, bank ve kauçuk zemin kaplama malzemesi satın alınacak.

Köklü bir tarihten modern bir cazibe merkezine!!!
Tek bayrak, tek başkan, tek millet, tek tip piknik. Et pişirilecek pişir! Üretken Kibele’den akim Doblo’ya medeniyetin yeniden inşası. Yaşamdan kopuk. Bin sene değil 9 bin yıl geride!