CTP milletvekili Akansoy, Erdoğan’ın Kıbrıs konusundaki sözleri üzerine BM’den gelen kınama açıklamasını değerlendirdi. Akansoy, “Kıbrıs sorununda işbirliği diye diye tüm zemini yıkanlar, yarattıkları kaosu Tatar’a devrettiler” dedi.

Kıbrıs için çözüm  şansı  zora giriyor

HABER MERKEZİ

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Kıbrıs'ın Kapalı Maraş bölgesinin yüzde 3,5’inin açılacağına dair açıklamasının yankıları sürüyor. Dışişleri Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) Kuzey Kıbrıs yönetiminin Maraş planını kınamasına Ankara'dan tepki geldi. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "BM Güvenlik Konseyi tarafından yapılan Başkanlık Açıklaması ile çeşitli ülkelerin yaptıkları, Ada’daki gerçeklerle bağdaşmayan ve asılsız iddialara dayanan açıklamaları tümüyle reddediyor ve bunlara ilişkin KKTC’nin verdiği cevapları tamamıyla paylaşıyoruz" denildi.

Kınama kararını değerlendiren Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Milletvekili Asım Akansoy ise Kıbrıs sorunu konusunda bunca yıllık emeğin heba edildiğini ama mücadelenin bitmediğini belirtti. “BM Güvenlik Konseyi açıklaması göstere göstere geldi. Bu yöndeki uyarılarımız göz aradı edilip, 'biz yaparız olur' denildiğinde, ertesi günü de düşünün dünyayı karşımıza alacağız, koşulları daha da zorlaştıracaksınız diye anlatmaya çalışıyorduk” diyen Akansoy, açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Biz kendilerini uyardıkça daha da ileri gidip, BM Güvenlik Konseyi kararları, açıklamaları önemli değil, değişir merak etmeyin denip üst perdeden veya akademik söylemle bu halka ayar çekenler vardı. Maraş konusunu açarak, 'Rum’a haddini bildirme' oyununa soyunanlar, Kıbrıs sorununda işbirliği diye diye tüm zemini yıkanlar, yarattıkları kaosu elleriyle Tatar’a devrettiler. Ve bugün ortadaki büyük yıkımın mimarı olarak bu felakete baştan ortak oldular.”

NE OLMUŞTU?

BMGK, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs’ın ‘Kapalı Maraş bölgesinde bir bölümün daha açılması kararını’ görüşmek üzere bir araya gelmiş, görüşme sonrası BMGK'nın 15 üyesinin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 20 Temmuz'da yaptığı "Maraş bölgesinin yüzde 3,5'u kadar bir bölgenin de açılacağı" açıklamasını kınama kararı almıştı. Öte yandan Cyprus Mail gazetesinin haberine göre, İngiltere'nin sunduğu kınama metni bir BM Güvenlik Konseyi başkanlık açıklaması olarak hazırlandı. Metinde Maraş'ın statüsüne dair 550 ve 789 sayılı Konsey kararlarına dikkat çekildi; Maraş'a kendi sakinlerinden başka kişilerin yerleştirilmesine dair girişimler 'kabul edilemez' olarak nitelendirerek "Maraş'ta, ilgili kararlarla uyumlu olmayan herhangi bir adım atılmamalı" denildi.