Geçen Ocak ayında patlayan Kıbrıs su hattı borularının tamiratı ardından Saray’da tören düzenlendi. Erdoğan, törende yaptığı konuşmada, “Tabii kolay değil; deniz, dalgalı deniz…” dedi. Kuzey Kıbrıs Başbakanı Ersin Tatar ise, beş gün sonra yapılacak seçimlerden hemen önce, BM kararıyla kapalı tutulan Kapalı Maraş'ın sahil bölümünün halka açılacağını duyurdu.

Kıbrıs su hattı tamirat töreninde açıklandı: 46 yıldır kapalı tutulan Maraş açılıyor!

AKP’nin ‘asrın projesi’ olarak nitelendirdiği, ancak açılmasının üzerinden 5 yıl geçtikten sonra geçen Ocak ayında patlayan Kıbrıs su boru hattının tamiratı gerçekleştirildi. Tamirat ardından Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda tören düzenlendi. Kuzey Kıbrıs Başbakanı Ersin Tatar, BM kararıyla 1974 yılından beri kapalı tutulan Kapalı Maraş'ın sahil bölümünün halka açılacağını duyurdu. Kararın, Kıbrıs'ta düzenlenecek seçimlerden 5 gün önce alınması dikkat çekti.

Saray’da düzenlenen törene, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Kuzey Kıbrıs Başbakanı Ersin Tatar katıldı.

Erdoğan, konuşmasında projenin bir mühendislik harikası olduğunu söyleyerek, “Tabii kolay değil; deniz, dalgalı deniz…” dedi.

Törende konuşan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli de, "Bu bir mega proje" ifadelerini kullandı.

Projedeki tamiratla, Torosların suyu yeniden KKTC'ye akmaya başlayacak. Türkiye'den KKTC'ye su taşıyan hat, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın video konferans aracılığıyla, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ve KKTC Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz'un Geçitköy Barajı'ndan katılımıyla açılıyor.

Erdoğan'ın, projenin yeniden açılışına ilişkin açıklamalarından satır başları şöyle:

Başbakan Sayın Tatar'dan COVİD-19'la mücadele ve salgının KKTC ekonomisine etkileriyle ilgili bilgi aldım.

Türkiye bugüne kadar Kıbrıs Türkünün hak ve çıkarlarını kendi hak ve çıkarlarından ayrı tutmadığını tüm dünyaya göstermiştir.

Kıbrıs Türkünün huzur ve refahı için hiçbir fedakarlıktan kaçınmayacağını ortaya koyduk ve bundan kimse şüphe duymamalıdır.

Doğu Akdeniz meselesinin iki boyutu vardır. Birincisi Türkiye'nin kıta sahanlığındaki haklarının korunması, diğeri ise Kıbrıs Türk halkının ada etrafındaki doğal kaynaklarla ilgili hak ve çıkarlarının garanti edilmesidir.

Doğu Akdeniz'de Türkiye ve KKTC'nin içinde olmadığı hiçbir senaryonun başarı ihtimali yoktur.

Son yapılan AB zirvesinde Kıbrıs Türk halkının yine yok sayıldığını gördük. Türkiye bu adaletsizliğin sürmesine izin vermeyecektir.

Önümüzdeki dönemde gerçekleştirilmesi planlanan Doğu Akdeniz Konferansı'nda da Kıbrıs Türkü mutlaka hak ettiği şekilde temsil edilmelidir.

'Biz bu işi yaparız' dedik ve yaptık.

Kısa sürede tamiratı bitirip tekrar su verdik.

Su hayattır, su medeniyettir, su azizdir diyen bir anlayışla kolları sıvadık. Daha işin başındayken kimileri bunun mümkün olmadığını söyledi. Yola koyulduk. Kıbrıs'ın bu sıkıntısını çözmek de bize nasip oldu.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti temin projesini 2015'te tamamlayıp hizmete sunduk.

Bu proje 80 km'yi aşkın uzunluğu, deniz yüzeyinden 250 metre derine inen 1 metre 60 cm boruları sayesinde başlı başına mühendislik harikasıdır.

Dünyada ilk defa uygulanan askıda borulu sistemle Anamur'da inşaa ettiğimiz Alaköprü Barajı'ndan alınan suyu Kuzey Kıbrıs'taki Geçitköy Barajı'na aktardık.

Böylece Anadolu topraklarından doğup Akdeniz'e dökülen Dragon Çayı'nın yılık 750 milyon metreküplük suyunu Kıbrıs adasındaki kardeşlerimizin istifadesine sunmuş olduk.

108 günde deniz altındaki arıza giderildi ve bugün tekrar KKTC'ye su vermeye başlıyoruz.

TATAR: MARAŞ'I AÇIYORUZ

Kuzey Kıbrıs Başbakanı Ersin Tatar, törende yaptığı konuşmada, “Perşembe günü halkımız Kapalı Maraş sahilinden istifade etmeye başlayacak” dedi. Erdoğan da, yaptığı konuşmada, "Maraş'ın KKTC toprağı olduğu bir gerçektir. Maraş'ın sahil şeridini halkın istifadesine sunma kararını sonuna kadar destekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Törende kendisine söz verilen Kuzey Kıbrıs Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Zorlu Topaloğlu, “Sayın Cumhurbaşkanım” diye hitap ettiği Erdoğan’ın direktifleri doğrultusunda Maraş’ı yeniden açmak için gerekli çalışmaları yaptıklarını söyledi. Topaloğlu, “Sayın Cumhurbaşkanım, direktifleriniz çerçevesinde kapalı Maraş bölgesinde hazırlıklarımıza başlıyoruz” ifadelerini kullandı.

Ersin Tatar, konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

“Kapalı Maraş'ın yeniden açılması konusuyla ilgili yeni bir gelişmeyi paylaşmak istiyorum.

Barış Harekatı ardından Maraş da kendi kaderine terk edilmişti.

90'lı yıllarda defalarca masaya getirilmesine rağmen Rum Kesimi nedeniyle neticeye kavuşturulamamıştır.

2019'da halkımıza verdiğimiz sözlerden birisi Kapalı Maraş'ın açılmasıydı.

Çalışmalarımızı bir aşamaya getirdik ve ilk somut adımı atıyoruz.

Kendi toprağımızdan kamuya ait olan sahil ve Demokrasi Caddesi ile kıyı bölgesini halkımızın istifadesine sunmak için çalışmalarımızı başlatıyoruz.

Perşembe günü sabah saatlerinde halkımızın Maraş dahilinde istifade etmeye başlayacak.

Maraş meselesini her türlü siyasi rekabetin üzerinde milli bir dava olarak görüyoruz.

Taşınmaz mal komisyonu 74 öncesi hak sahiplerinin yeniden evlerine-iş yerlerine temin edecek faaliyetleri sürdürmektedir.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları da elbette dikkate alınmaktadır.

Maraş meselesinde yeni bir safhaya geçiyoruz. Maraş'ta attığımız bu geri dönülmez adımın KKTC'ye, tüm hemşehrilerimize ve adanın tamamına hayırlı olmasını diliyorum.”

ERDOĞAN: TEBRİK EDİYORUM

Tatar’ın ardından konuya değinen Erdoğan, şöyle konuştu:

“Çözümsüzlüğün bedeli hep Kıbrıs Türküne ödetilmek istenmiştir.

Maraş da bu çözümsüzlüğün bir parçası olarak kapalı kalmıştır.

2017'de yapılan Çok Taraflı Görüşmelerin ardından artık Kıbrıs'ta kapsamlı bir çözüm ihtimali kalmadığı görülmüştür.

Kıbrıs'ın geleceğini hayaller yerine somut gerçekler üzerine inşa etme kararı aldık.

Maraş'ın KKTC toprağı olduğu tartışmasız gerçektir. Buradaki tasarruf hakkı da Kıbrıs Türk makamlarına aittir.

Hazırladığınız yol haritası çerçevesinde Maraş'ın güzel sahil şeridini halkınızın istifadesine sunma kararınızı sonuna kadar destekliyoruz.

Sizin bu cesur kararınız için şahsım, milletim adına tebrik ediyorum.

Hiçbir özel mülk bulunmaması sebebiyle bir mağduriyete yol açılmayacağı için karşı tarafın itirazları şimdiden boşa çıkmıştır.”

MARAŞ'IN DURUMU

Maraş, 1974 yılından beri BM gözetiminde kapalı tutuluyor.

1974’ten beri askeri bölge konumunda olan Maraş’ın Türk yönetimi altında açılması projesi, geçtiğimiz haziran ayında KKTC Hükümeti tarafından kamuoyuna açıklanmıştı.

Söz konusu hamle, Kıbrıs'ta 5 gün sonra düzenlenecek seçimden hemen önce geldi.

BORU HATTI PROJESİNİN TAMİR SÜRECİ

Tarım ve Orman Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, KKTC Su Temin Projesi kapsamındaki söz konusu geçiş sisteminde 8 Ocak'ta meydana gelen arıza yoğun çalışmalar sonucu giderildi.

Çalışma dahilinde Taşucu'nda bir boru üretim fabrikası kurularak, yedeklerle beraber her biri 500 metre uzunluğunda 10 yeni boru ve bir 150 metrelik ek parça üretildi.

Açık denizde çalışan 6 donanımlı iş gemisi, 4 römorkör ve 4 hizmet teknesiyle deniz dibindeki hasarlı borular yenileriyle değiştirildi.

Arıza, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü teknik ekibi ve yüklenici firmadan toplam 325 kişinin çalışmasıyla giderildi.