23 Ocak’ta erken seçime gidilecek Kuzey Kıbrıs'ta sosyalistler umutlu. Seçime ilk kez girecek olan Bağımsızlık Yolu'ndan Rahvancıoğlu ve Tanıttıran “Kıbrıs halkı seçeneksiz değil” diyor.

Kıbrıs’ta artık bir bağımsız yol var

BERKAY DÜNDAR

Kuzey Kıbrıs'ta erken genel seçim çalışmaları Covid-19'un gölgesinde devam ediyor. UBP, DP, YDP sağ koalisyon hükümetinin 13 Ekim’de istifa etmesi nedeniyle gidilecek seçime organize suç örgütü elebaşısı Sedat Peker’in itiraflarıyla orta saçılan siyaset, medya, mafya üçgenindeki kirli ilişkiler ağının gölgesinde gidilecek. Ekonomi ve salgın krizinin damga vurduğu seçimde şu partiler yarışacak: Ulusal Birlik Partisi (UBP), Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), Halkın Partisi (HP), Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP), Demokrat Parti (DP), Yeniden Doğuş Partisi (YDP), Toplumcu Kurtuluş Partisi Yeni Güçler (TKP-YG) ve Bağımsızlık Yolu (BY). Solda yer alan partilerden Yeni Kıbrıs Partisi (YKP) ve Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP) ise boykot kararı aldı.

8 siyasi partiden toplam 400 adayın yanı sıra 3 bağımsız adayın Meclis’teki 50 koltuk için yarışacağı seçimde 203 bin kişi oy kullanacak. Seçim barajının yüzde 5 olduğu Kuzey Kıbrıs’ta anketlere göre 6 parti barajı geçiyor.

Bağımsızlık Yolu’nun adayları Münür Rahvancıoğlu ve Hakan Tanıttıran seçim sürecini ve yapacaklarını anlattı.

EMEKÇİLERİN PARTİSİ VAR

"Emekçinin Partisi Var" sloganıyla seçime giren Bağımsızlık Yolu’ndan Münür Rahvancıoğlu salgının yayıldığı bu koşullarda seçime gidilmesinin yanlış olduğunu söylese de her şeye rağmen tüm güçleriyle sandığa gideceklerini söyledi. Türk Lirası’ndaki eriyişin Kuzey Kıbrıs’ı da vurduğunu kaydeden Rahvancıoğlu, seçim sürecinin ana ekseninin ekonomi ve sağlık olduğunu belirtti. Halkın seçimden herhangi bir beklentisinin olmadığını ifade eden Rahvancıoğlu, düzen partilerine olan güvensizliğin bunda ana etken olduğunu vurguladı.

Kuzey Kıbrıs’ta hangi parti hükümete gelirse gelsin köklü değişimler yaşanmayacağını belirten Rahvancıoğlu ilk kez seçime girecek olmalarına rağmen halkın Bağımsızlık Yolu'na büyük ilgi gösterdiğini söyledi. Rahvancıoğlu, "Bağımsızlık Yolu'nun ortaya koyduğu siyasal yaklaşıma ciddi bir sempati var. Bunun sandığa ne oranda yansıyacağını bilmiyoruz ancak Bağımsızlık Yolu'nun kendi listesini oluşturup, seçime girmesi bile rejim partilerinde ciddi bir şaşkınlığa yol açtı. Mesela bizim 2014'ten beridir sesimizi yükselttiğimiz özel sektörde sendikasız çalıştırmanın yasaklanması talebi bu dille değilse bile, özel sektörde sendikalaşma şartı gibi bir söylem noktasında rejim partilerinin diline yerleşti. Daha önce bu konuyu açmıyorlardı veya asgari ücretin en düşük kamu maaşına endekslenmesi talebimiz 2018’den beridir dile getiriyoruz. Bunu da o zaman kâale almayanlar şimdi dile getiriyor. Ücretsiz eğitim, ücretsiz sağlıkla ilgili dile getirdiğimiz noktalar rejim partilerinin 'evet kamusal yatırımlara ilgi göstermemiz gerekiyor' söylemini dile getirdiler" dedi.

kibris-ta-artik-bir-bagimsiz-yol-var-965095-1.
Münür Rahvancıoğlu

TALEPLERİMİZİ ALDILAR

Düzen partilerinin kendi söylemlerini dile getirmeye başladığını kaydeden Rahvancıoğlu şöyle dedi: "Mesela özel üniversiteler teşvik kapsamında vergi muafiyetine tabiler, kurumlar vergisi vermiyorlar. Biz bu teşvik ve muafiyetler konusunu yıllardır dile getiriyoruz. Bugün gerek HP, gerek CTP şunu deme noktasına geldi -ki 15 yıldır çeşitli şekillerde hükümette olan partiler- 'evet sınırsız muafiyet olmaz, sınırsız teşvik olmaz, seçimde sonra biz muafiyetleri ve teşvikleri yeniden gözden geçireceğiz ve kamusal eğitim ve kamusal sağlık ile ilgili politikalarımızı yeniden gözden geçireceğiz’ diyorlar.

Ama bunun dile getirilmesi, gündeme girmesi Bağımsızlık Yolu'nun seçime girmesiyle ilgili. Ne yazık ki radikal sol olarak bilinen partiler bugüne kadar Kıbrıs sorunu dışında hiçbir konuyla ilgili olarak, sendikalaşma, asgari ücret, ultra zenginlerden servet vergisi alınması, iş güvencesi gibi kayıt dışı çalışma gibi hiçbir konuda tek bir söz söylemiş değiller. Bizim farkımız Kıbrıs sorunundaki duruşumuzun netliği, federal bir çözüm perspektifinde ortaya koyduğumuz netlik kadar, sınıf mücadelesi ve emekten yana bir duruşun net bir şekilde, demagoji yapmadan talepler ortaya koymamızdan ileri geliyor."

Yeni bir dönemin açıldığını düşündüklerini ifade eden Rahvancıoğlu, sandık sonucu ne olursa olsun, emekten yana bir ses olarak sadece Kıbrıs sorununa endeksli hareket etmeyen sınıf mücadelesi ile ilgili ayrımları keskinleştiren bir parti olarak Kıbrıs Türk siyasetine bundan sonra da damgasını vurmaya devam edeceklerini kaydetti.

KIBRIS HALKI SOLA HASRET

Bağımsızlık Yolu Milletvekili Adayı Hakan Tanıttıran da hem kamuoyundan hem de basından büyük bir ilgi gördüklerini belirtiyor. Kıbrıs’ta emekçilerinin haklarını savunmak için yola çıkan bir parti olduklarını bunun da emekçiler arasında büyük sempati yarattığını ifade eden Tanıttıran bu durumun da Kuzey Kıbrıs’ta emekçi haklarını, özelikle de özel sektör emekçilerinin haklarını savunan bir partinin ne denli önemli olduğunu gösterdiğini söyledi. Seçim kampanyasına yeni başladıklarını belirten Tanıttıran, seçim sonuçları için şimdiden bir şey söyleyemeyeceklerini aktarsa da, halk tarafından kendilerine olan ilgiye bakılırsa Bağımsızlık Yolu’nun seçim barajını aşacak bir potansiyele sahip olduğunu belirtti.

kibris-ta-artik-bir-bagimsiz-yol-var-965099-1.
Hakan Tanıttıran

“Bağımsızlık Yolu’nun varlığı bile diğer partileri söylem ve öneriler bağlamında sola çekmiştir" diyen Tanıttıran tek bir seçim vaatlerinin olduğunu onun da bundan böyle emekçilerin, küçük esnafın, çiftçi ve köylülerin hak mücadelelerinin en ön saflarında yer almak" olduğunu belirtti. Bağımsızlık Yolu Kıbrıs’ın kuzeyinde yaşanan sorunların emek eksenli bir çözüme kavuşturulması için 2 yıllık bir çalışmayla bir “Muhalefet Programı” hazırladıklarını, tüm adayların seçim çalışmalarını bu program etrafında sürdürdüğünü söyleyen Tanıttıran ekonomik krizin yaşattığı etkileri hafifletmek için ülkenin yüzde 2’lik bir kısmını kısmını oluşturan ultra zenginlerden servet vergisi alınmasını önerdiklerini de belirtti. Bağımsızlık Yolu Kıbrıs Sorununda her kökenden Kıbrıslı Türklerin uluslararası meşruluğunun, tanınmasının garanti altına alınacağı, iki eşit halktan oluşacak bir Federal çözümden yana tavır almaktadır. Ancak bağımsız ve birleşik bir Kıbrıs’ın Doğu Akdeniz’de bölgesel ve emperyalist güçlere ve onların planlarına karşı durabileceğini belirten Tanıttıran Türkiyenin aydınlık yüzüne, devrimci, laik, demokrat çevrelere de seslenerek Türkiye’yi yönetenlerin Kıbrıs halkının iradesine saygılı bir dış politika yürütmesi için desteklerini istedi.

Türkiye’nin ulusal çıkarlarının da Kıbrıslı Türklerin iradesine saygılı olacak ve Kıbrıslı Türklerin yeniden kalplerini kazanacak bir dış politikayı gerektirdiğini belirten Tanıttıran son olarak Bağımsızlık Yolu’nun Kıbrıs’ın kuzeyinde emekçi halkın, söz, yetki, karar ve iktidar sahibi olacakları bir gelecek için mücadele ettiğini kaydetti.