Kıbrıs'ın kuzeyinde yayın yapan Havadis Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Başaran Düzgün Türkiye'ye alınmadı. Düzgün'ün İstanbul’a girişine N82 kodu gerekçe gösterilerek izin verilmedi. Bir süre İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nda bekletilen Düzgün, daha sonra ilk uçakla Kuzey Kıbrıs'a gönderildi.

Kıbrıslı gazeteci Türkiye’ye alınmadı

Kıbrıs'ın kuzeyinde yayın yapan Havadis Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Başaran Düzgün İstanbul’a girişine 'N82' kodu gerekçe gösterilerek izin verilmedi.

Bir süre İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nda bekletilen Düzgün, daha sonra ilk uçakla Kuzey Kıbrıs'a gönderildi.

"ZALİMLERİN İKTİDARI BİTECEK"

Yaşadıklarını BirGün'e anlatan Başaran Düzgün, "Günübirlik gittiğim İstanbul ‘da, Türkiye'ye girişim engellendi. Havaalanı polisi 'N82 kaydı var, giremezsiniz' dedi. Niye böyle bir kaydın olduğunu sordum, "Ülkenizdeki Türkiye Büyükelçiliğine sorunuz" yanıtını verdi. Büyükelçiye defalarca sormuş, yazmıştık da gıkı çıkmamıştı. Hayatımı şekillendiren, güzel yıllarımın geçtiği canım kadar sevdiğim Türkiye’ye girişimin engellenmesine çok üzüldüm ama devran dönecek, mazlumluktan zalimliğe dönüşenlerin iktidarı elbet bitecek" şeklinde konuştu.

TEPKİ YAĞDI

Düzgün'ün Türkiye’ye alınmamasına Kuzey Kıbrıs'ta tepki yağdı.

Eski Başbakan Yardımcısı, Dışişleri Bakanı Halkın Partisi Genel Başkanı Kudret Özersay “TC-KKTC ilişkilerini olumsuz etkileyecek belirsizlik oluşmaya başladı. Korku atmosferi yaratılıyor. Demokratik düşüncelerin sansürlenmesi dönemi başladı” açıklaması yaptı.

Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği'nin açıklamasında ise “Basın mensuplarına ve diğer kişilere getirilen giriş yasağına karşı yetkisi olduğu halde kılını dahi kıpırdatmayanları şiddetle protesto ediyoruz. Bulundukları makamın gereğini yerine getiremeyen siyasiler ve bürokratların ‘basın’dan, ‘basın özgürlüğü’nden, ‘gazeteci sevgisi’nden söz etmeye hakları yoktur.

Başta Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Başbakan Ünal Üstel, Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu ve İçişleri Bakanı Ziya Öztürkler olmak üzere bütün yöneticileri Kıbrıslı Türkler ile Türkiye Cumhuriyeti arasında kronik bir sorun haline gelen ‘giriş yasağı’ konusunda acil girişim yapmaya davet ediyoruz. Üyemiz, yılların basın emekçisi Başaran Düzgün de N-82 kodu gerekçesiyle Türkiye’ye sokulmadı. Son olay dahil yaşananların tümü hem seyahat özgürlüğüne, hem de basın özgürlüğüne ağır bir darbedir” denildi. Basın Emekçileri Sendikası'nın açıklamasında da “Türkiye Cumhuriyeti’nin baskıcı Erdoğan rejimi, Kıbrıslı Türkler’in Türkiye’ye girişlerini engellemeye devam ediyor. Bu rejimin son yasağı da Havadis Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Başaran Düzgün’e geldi” ifadelerine yer verildi.