Kıbrıslı gazeteciye 10 yıl hapis talebi

Dilan ESEN

Türkiye’den 2021 Eylül ayında sınırdışı edilerek girişi yasaklanan Kıbrıs Basın-Sen Başkanı Ali Kişmir hakkında, 2 yıl önce yazdığı bir yazı nedeniyle 10 yıla kadar hapis ceza isteniyor. 2020’deki Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden önce Bugün Kıbrıs isimli haber sitesinde yayınlanan ‘Beyaz Ev’ başlıklı yazı nedeniyle yargılanan Kişmir, ‘Güvenlik Kuvvetleri'nin manevi şahsiyetini tahkir ve tezyif ettiği’ suçlamasıyla yargılanıyor.

Kişmir, ilerleyen günlerde hakkında yurtdışına çıkış yasağı verilip verilmeyeceğine dair hâkim karşısına çıkacak. Kişmir hakkında açılan davaya tepki gösteren çok sayıda demokratik kitle örgütü, siyasi parti ve yurttaşlar, duruşmadan önce pazartesi günü saat 09.00’da Lefkoşa’da adliye önünde basın açıklaması yapacak. Kişmir, “Ankara, Ada’nın kuzeyindeki hâkimiyetini kaybetmeyi, varlığının sorgulanmasını ve Kıbrıslı Türklerin kendi ayakları üzerinde durmasını istemiyor! Sürekli bağımlılık pozisyonunda kalınmasını, ‘Yetiş ana’ manşetlerinin atılmasını, otur denilince oturan kalk denilince kalkan bir lidere sahip olunmasını arzuluyor” diye yazmıştı.

İSTENMEYEN YOLCU!

Yazının Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi’nin Ulusal Birlik Partisi milletvekillerine verdiği yemekle ilgili olduğunu söyleyen Gazeteci Ali Kişmir, hakkındaki davayı BirGün’e değerlendirdi. Davanın yazının üzerinden neredeyse 2 yıl geçmesinin ardından açıldığını ifade eden Kişmir, “10 yıla kadar hapsim isteniyor. Pazartesi günü teminat duruşmasına çıkacağım, yurtdışı yasağı konulup konulmayacağına ilişkin karar verilecek. Daha sonra ağır ceza mahkemesinde yargılanmam sürecek” dedi.

Davanın, giriş yasağının baskı ve korkutma politikasının bir parçası olduğunun altını çizen Kişmir, şöyle dedi: “Bununla meşgul olmak demokrasi adına utanç verici. Kıbrıs yargısının demokrasiden yana bir tavır ortaya koyacağına inanıyorum. Türkiye’deki meslektaşlarımın dayanışmasını hissediyorum.”