Çalışanlar ve sendikaların tepki gösterdiği 'yeni kıdem tazminatı' çalışmalarıyla ilgili birtakım iddialar ortaya atıldı. Planın, 2022'de uygulanmaya başlayacağı ifade ediliyor

Kıdem tazminatı fonuyla ilgili 'iki formül' iddiası

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dün akşam açıkladığı ‘İstihdam Kalkanı’ paketi kapsamında, tamamlayıcı emeklilik sisteminin bir parçası olarak, bireysel hesaba dayalı kıdem tazminatı fonu kurulması planlanıyor.

Habertürk'te yer alan habere göre, bugün konuyla ilgili Ankara’da bir toplantı yapıldı ve toplantıya Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'un yanı sıra Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB),Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK),Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) ve HAK-İŞ temsilcileri katıldı. 3 saat süren toplantıda, işçi ve işveren temsilcilerinin görüş ve önerileri alınırken, yapılmak istenen çalışmayla ilgili taraflara bilgi verildi.

Fona dair iki formül üzerinde durulurken, planın 1 Ocak 2022 tarihinde uygulanmaya başlaması öngörülüyor.

BİRİNCİ FORMÜLE GÖRE TAZMİNATIN 11 GÜNÜ FONA AKTARILACAK

Her hizmet yılı için 30 günlük ücret üzerinden ödenen kıdem tazminatının, 1. formüle göre, 11 günü fona aktarılacak, 19 günü ise mevcut sisteme göre devam edecek.

Bu formüle göre, fonda her yıl için biriken 11 günlük ücret, örneğin 56 yaşında toplu alınabilecek veya emekli aylığı bağlatılacak.

İKİNCİ FORMÜLDE FON İÇİN YÜZDE 6 PİRİM KESİLECEK

İkinci formülde ise kıdem tazminatı fonu için yüzde 6 oranında prim kesilecek. Bunun 4 puanı işveren, 0.5 puanı işçi priminden oluşacak. Devlet 1 puan katkıda bulunacak. Vergi indirimi yoluyla da 0.5 puanlık ilave prim katkısı yapılacak. Böylece toplam prim tutarı yüzde 6 olacak.

İşçi sendikaları 30 günlük ücret üzerinden ödenen mevcut kıdem tazminatının aylık yüzde 8.33'e karşılık geldiğini söylüyor. Fona yüzde 6 oranında prim kesilmesi, 21.6 günlük kıdem tazminatına karşılık geliyor. Ancak, ekonomi yönetimi fonda toplanacak primlerin nemalanmasıyla her hizmet yılı için 30 günlük ücrete karşılık gelecek ödemenin mümkün olacağını savunuyor.

UYGULAMAYA GEÇİLİRSE BİRİNCİ FORMÜL ZORUNLU OLACAK

Mevcut çalışanların, sistem değişikliğine kadar olan döneme ait kıdem tazminatına ilişkin hakları saklı kalacak. Birinci formülün benimsenmesi halinde 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren mevcut çalışanlar dahil olmak üzere herkes için zorunlu olacak. İkinci formül ise mevcut çalışanlar için isteğe bağlı olacak.