Cumhurbaşkanı Erdoğan kıdem tazminatının bir ‘sorun’ olduğunu iddia etti, ‘sorunu aralarında çözmedikleri’ için sendikalara ve patron örgütlerine kızdı. Erdoğan’a yanıt, DİSK Genel Sekreteri Serdaroğlu’ndan geldi: Hiçbir tehdide pabuç bırakmayız, kıdem tazminatına dokunmanıza izin vermeyeceğiz!

Kıdem tazminatı sorun değil hak!

Meral Danyıldız

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, işçi sınıfının 84 yıllık kazanımı ve hakkı olan kıdem tazminatının bir ‘sorun’ olduğunu iddia etti. Sendikalara ve patron örgütlerine kızan Erdoğan, “Niye kendi aranızda bu işi çözmüyorsunuz? Eğer ‘Kabine halletsin’ diyorsanız burada art niyet vardır” dedi. DİSK Genel Sekreteri Adnan Serdaroğlu ise “Sendikalar olarak bu saatten sonra hiçbir tehdide pabuç bırakmayız, işçiler de bırakmaz” diye konuştu.

AMACINIZ BİZİ ZORA DÜŞÜRMEK Mİ?

Erdoğan, dün yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Son dönemde işçiden işverene tüm kesimleri huzursuz edecek asılsız dedikodular yayılıyor. Biz ülkemizin sanayisini, ticaretini, üretimini, ihracatını artırma çabası içindeyken, aynı zamanda işverenlerin ve çalışanların sorunlarına köklü çözümler getirmeye çalışıyoruz. Kıdem tazminatı konusu da bunlardan biridir. Her bir işçimizin kazanılmış hakkını korumak bu ülkenin Cumhurbaşkanı ve kendisi de işçilikten gelen bir ferdi olarak en başta gelen görevimizdir. Amacımız işçilerimizin kıdem tazminatı haklarını birilerinin insafına bırakmadan kalıcı ve garantili bir sisteme bağlamaktır.”

Hep söylerim, işveren sendikaları, işçi sendikaları gelin bir araya bu konuyu kendi aranızda halledin. Kendi aranızda halledemeyip bunu eğer ‘Kabine halletsin.’ diyorsanız ha burada art niyet vardır. Kusura bakmayın, böyle bir art niyete ne Cumhurbaşkanı olarak şahsım ne de kabinemiz alet olamayız. Niye kendi aranızda bu işi çözmüyorsunuz? Niye kendi aranızda bunu halledemiyorsunuz? Kendi aranızda halledemeyip ondan sonra bizleri işçimizin ve işverenin karşısında zor duruma düşürmek veya kötü durumda bırakmak mı istiyorsunuz? Bugüne kadar attığımız her adımda nasıl emekçi kardeşlerimizin yanında yer almışsak, bu konuda da aynı anlayışla hareket edeceğiz.”

BAKTI İKNAYLA OLMUYOR…

Erdoğan’ın bu açıklamalarını değerlendiren DİSK Genel Sekreteri ve Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, Cumhurbaşkanı’nın bu ifadelerle bir yandan sopa gösterirken, diğer yandan topu başka yerlere atarak işin içinden çıkmaya çalıştığını söyledi:

“Geçmişte kıdem tazminatına yönelik düzenleme gündeme geldiğinde mutabakat aranıyordu, mutabakat olmayınca düzenleme geri çekiliyordu. Şimdi iyice sıkıştılar, kaynaklar tükendi. Yeni kaynaklar yaratmak zorundalar. Baktı iknayla olmuyor; tehditle, baskıyla, başka yöntemlerle insanları korkutmaya yönelik bir anlayış sergilemeye başladı. Biraz da topu başkalarına atarak işi çözmeye çalışıyor. Önümüzdeki günlerde de söylediklerini hayata geçirmeye yönelik bir tutum içine girebilirler.”

DİSK’in bunlardan çekinecek, geri adım atacak bir konfederasyon olmadığını vurgulayan Serdaroğlu, “Biz yolumuza kararlı bir şekilde devam ediyoruz. Kıdem tazminatına asla dokundurmayız, bunu aylardır deklare ediyoruz. Nasıl ki biz Cumhurbaşkanı’nın maaşıyla tasarruf yapamıyorsak, Cumhurbaşkanı da işçilerin parasıyla herhangi bir tasarruf yapma hakkına sahip değil. Kıdem tazminatı işçinin işverende bıraktığı paranın bir parçasıdır, iş güvencesidir, işçiler kıdem tazminatından asla vazgeçmez” diye konuştu.

TEHDİTLERE PABUÇ BIRAKMAYIZ

İster AKP’ye ister başka partilere oy vermiş olsun, işçilerin kararlılıkla kıdem tazminatı hakkına sahip çıkma çabası içinde olduğunu belirten Serdaroğlu, şöyle devam etti: “Sendikalar bu saatten sonra hiçbir tehdide pabuç bırakacak durumda değil, işçiler de bırakmayacak. Konfederasyonlar veya sendika başkanları yolundan dönmeye kalkarsa işçiler hem o sendikacılardan hem de geleceğini karartmaya çalışan siyasetçilerden bunun hesabını sorar. Kıdem tazminatımıza sonuna kadar sahip çıkacağız. Pazartesi günü 81 ilde örgütlü olduğumuz işyerlerinde açıklama yaparak bir başlangıç yapıyoruz. Sonrasında da diğer konfederasyonlarla birlikte uzun vadeli bir eylem programı çıkarmaya çalışacağız.”