Türk-İş, kıdem tazminatı için eylemlere başlıyor. Türk-İş Başkanı Atalay, düzenleme Meclis’e geldiği gün genel grev kararı alacaklarını vurguladı, hükümete çağrı yaptı: “Bu konuyu ülke gündeminden çıkarın!”

Kıdem tazminatını ülke gündeminden çıkarın!

EMEK SERVİSİ

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), kıdem tazminatı hakkının gaspına yönelik girişimlere karşı eylemlerine başlıyor. Türk-İş üyesi işçiler ilk olarak pazartesi günü saat 11.00’de 81 ilde basın açıklamaları yaparak “Kıdem tazminatıma dokunma” diyecek. Kıdem tazminatının fona devredilmesi halinde işçilerin yaşayacağı hak kayıplarını anlatan 1,5 milyon bildiri, yurdun dört bir yanında dağıtılacak. Önümüzdeki günlerde işyerlerinde ve kent meydanlarında açıklamalar, geçici süreli iş durdurma, işyerini terk etmeme gibi birçok eylem de planlanıyor. Düzenlemenin Meclis’e gelmesi halinde ise Türk-İş’in son üç genel kurulunda aldığı karar geçerliliğini koruyor: Genel grev!

TES’E DE ESNEK ÇALIŞMAYA DA HAYIR

Türk-İş Başkanlar Kurulu, dün yalnızca kıdem tazminatı gündemiyle toplandı. Toplantının ardından yapılan açıklamada kıdem tazminatının, işçinin ailesiyle birlikte geleceğinin güvencesi ve 84 yıllık kazanımı olduğu vurgulandı.

Hükümet tarafından gündeme getirilen Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) ile işçilerin bu hakkının yeniden düzenlenmek ve zaman içinde ortadan kaldırılmak istendiğine vurgu yapılan açıklamada, “Aynı kapsamda ‘İstihdam Kalkanı Paketi’ ile kamuoyuna sunulan önlemler arasında yer alan 25 yaş altı-50 yaş üstü çalışanlar için öngörülen belirli süreli sözleşme düzenlemesi de kıdem tazminatı hakkını ve dolayısıyla iş güvencesini ortadan kaldıracak niteliktedir” dendi.

KIDEMİ BIRAK, SALGINA BAK!

Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgınının etkilerinin Türkiye’de de devam ettiğine dikkat çekilen açıklamada, “Başta işçi sağlığı ve iş güvenliği olmak üzere, ücretli çalışanların temel sorunu gelir ve iş güvencesidir. Yaşanan bu sorunlara karşı çözüm üretilmesi gerekirken, kıdem tazminatı değişikliği konusunun yeniden gündeme getirilmesi, doğru ve kabul edilebilir bir yaklaşım değildir” ifadeleri kullanıldı.

Sosyal tarafların, kıdem tazminatının kaldırılarak yerine TES’in getirilmesine ilişkin herhangi bir talebinin bulunmadığına vurgu yapılan açıklamada, böyle bir teklifin gündeme getirilmesinin çalışma hayatının huzurunu bozduğu, işçileri ve ailelerini endişeye sevk ettiği belirtildi.

KIDEM TAZMİNATINDAN ASLA VAZGEÇMEYİZ

Açıklamada şunlar da kaydedildi: “Türk-İş Başkanlar Kurulu, her yıl farklı adlar ve değişikliklerle gündeme getirilen ve kıdem tazminatında mevcut düzenlemeye göre hak kaybına neden olacak girişimlerin artık sona ermesi gerektiğini ifade etmektedir. Kıdem tazminatı, Türkiye işçi sınıfının ve Türk-İş’in kırmızı çizgisidir. İş ve gelecek güvencesidir. Milyonlarca çalışanı ilgilendiren kıdem tazminatı hakkından hiçbir şekilde vazgeçilemez.

Kıdem tazminatının fona devredilmesi, süresinin azaltılması gibi bu hakkın tasfiyesine ya da zayıflatılmasına yönelik her türlü girişim karşısında işçinin haklı tepkisi ve talepleri kararlılıkla savunulacaktır. Kıdem tazminatının özüne yönelik hiçbir düzenlemeye katılım ve onay verilmeyecektir. Konfederasyonumuzun 21, 22 ve 23’üncü Olağan Genel Kurullarında kıdem tazminatı ile ilgili olarak oybirliğiyle alınan kararın gereği yerine getirilecektir.”

BİR DİZİ EYLEM PLANLANIYOR

Türk-İş Başkanlar Kurulu’nda kıdem tazminatı hakkının savunulması kapsamında yapılacak eylemler ele alındı. Buna göre ilk olarak pazartesi günü 81 ilde saat 11.00’de basın açıklamaları gerçekleştirilecek. Bu açıklamalara Türk-İş bölge ve il temsilcileri, şube başkanları ve yöneticileri, işyeri temsilcileri ve işçiler katılacak. İstanbul’daki açıklamanın adresi Beyoğlu Odakule.

Edindiğimiz bilgilere göre, işyerlerinde yapılacak eylemlerin planlanmasına ilişkin çalışmalar da sürüyor. Türk-İş önümüzdeki günlerde işyerlerinde açıklama ve yürüyüş, işyerini terk etmeme, bir saat iş durdurma gibi birçok eylemi hayata geçirmeye hazırlanıyor. İşyerlerinin yanı sıra kent merkezlerinde de basın açıklamaları, oturma eylemleri vb. planlanıyor.

Öte yandan medyada yer alan, söz konusu düzenleme hazırlığını ‘müjde’ gibi sunarak bilinç bulanıklığı yaratan haberlere karşı işçilere gerçekleri anlatmak amacıyla 1,5 milyon bildiri bastırıldı. Kıdem tazminatının fona devri halinde işçilerin yaşayacağı hak kayıplarını anlatan bu bildiriler, il temsilcileri tarafından işçi havzaları başta olmak üzere yurdun dört bir yanında dağıtılacak. Bildiri sayısının 10 milyona çıkarılacağı ifade ediliyor.

MECLİS'E GELDİĞİ GÜN...

Türk-İş Başkanlar Kurulu’nun ardından bir açıklama yapan Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, “Kıdem tazminatı kalkarsa ne benim burada oturmama gerek var ne Türk-İş yönetiminin burada durmasına gerek var ne de buradaki başkanların bu görevi sürdürmesine gerek var. Kıdem tazminatı yoksa sendikalara da sendikacılığa da gerek yok” dedi.

kidem-tazminatini-ulke-gundeminden-cikarin-749359-1.

Konunun bir an önce ülke gündeminden çıkarılması çağrısı yapan Atalay, bir gazetecinin “Genel grev kararını ne zaman uygulamaya koyacaksınız?” sorusuna ise şu yanıtı verdi: “Meclis’e geldiği gün Türk-İş yönetimi, Başkanlar Kurulu bu kararı almak mecburiyetinde; çünkü genel kurulda bu karar alınmış. Ondan evvel bu meseleyi herkese anlatmak zorundayız. Sokak sokak, köy köy, kahve kahve, her berberde, her lokantada, ortamda bu meseleyi ülke gündemine anlatırız.”

FABRİKALARDA EYLEMLER SÜRÜYOR

Petrol-İş Sendikası Gebze Şubesi’ne bağlı fabrikalarda kıdem tazminatı eylemleri dün de sürdü. Vardiya değişimlerinde yürüyüş ve basın açıklamaları yapan işçiler, “Susma haykır, kıdem haktır”, “Kıdeme dokunma greve gideriz”, “Çocuklara sözümüz tazminat kalacak” sloganları attı.

kidem-tazminatini-ulke-gundeminden-cikarin-749360-1.

DİSK DE 81 İLDE EYLEM YAPACAK

DİSK üyeleri de pazartesi günü 81 ilde kıdem tazminatı için açıklamalar yapacak. DİSK Başkanlar Kurulu’nun önceki gün kıdem tazminatına ilişkin yayımladığı sonuç bildirgesi, DİSK’in örgütlü olduğu yüzlerce işyerinde, on binlerce işçinin katılımıyla okunacak.