Cumhur İttifakı’nda seçim yasaları ile ilgili gerçekleştirilen temaslarda, il ve ilçe seçim kurullarının yapısı ele alındı. AKP’nin, en kıdemli hâkimin yaptığı kurul başkanlıklarına atama modeli getirmek istediği kaydedildi.

Kıdem yerine atama ile başkanlık

Hüseyin Şimşek

Kamuoyunun gündemine gelen anketlerde hızla oy kaybı yaşadığı ortaya çıkan AKP ve MHP ittifakı, çareyi seçim yasalarında değişiklik yapmakta buldu. İki parti arasında yapılan görüşmelerde özellikle kentteki en kıdemli hakimlerin başkanlığını yaptığı il ve ilçe seçim kurullarının yapısının değiştirilmesi üzerinde fikir birliğine varıldığı öğrenildi. İki partinin, en kıdemli hakim yerine Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) belirleyeceği isimlerin seçim kurulu başkanlıklarına getirilmesi konusunda anlaştığı kaydedildi.

Mühürsüz oy pusulalarının kabulü ve İstanbul seçimlerinin iptali konularında tartışmalı kararlara imza atan Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) tartışmalı yapısının il ve ilçe seçim kurullarına da yansıtılması ve atama yoluyla başkanların belirlenmesi hazırlığına muhalefet tepki gösterdi. Bu adımın seçim güvenliğini tamamen yok etme anlamı taşıdığını ifade eden muhalefet partisi yöneticileri, böyle bir girişimde bulunulmasının nedeninin ise “kaybetme korkusu” olduğunu dile getirdi.

ANAYASAL BİR SORUN

AKP’nin mevcut koşullarda bir kez daha seçim kazanmasının mümkün olmadığını ifade eden CHP Seçim ve Hukuk İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, il ve ilçe seçim kurulu başkanlıklarının kıdemli hakimlerden alınmasının Anayasal bir sorun olduğunu dile getirdi. Kaybetme korkusunun AKP ve MHP’yi bu yola ittiğini kaydeden Erkek, “Çok büyük bir korku yaşıyorlar. Dertleri vatandaş, yoksulluk, işsizlik değil, ‘iktidarı nasıl kaybetmeyiz’dir. Eğer bir iktidar, Seçim Kanunu ile oynamaya başlıyorsa ne yaparsa yapsın zaten gidicidir. Tarih bize bunu öğretti. Seçmen, millet, toplum gerçeği görür. Atama ile kendilerine bağlı yargıçlara görev yaptırmak istiyorlar. Bu durum hayata geçse bile onları kurtarmaz” dedi. İyi Parti Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Tolga Akalın da AKP ve MHP ittifakının Seçim Kanunu’ndaki değişiklik hazırlığına tepki gösterdi. “Seçim hakimlerini, ‘peygamber postundan’ kaldırıp ‘iktidar postuna’ oturtma gayretindeler” diyen Akalın, “Seçim çevresinde en kıdemli hakimin seçim başkanı yapılması, ‘doğal hakim’ ilkesinin gereği ve seçim güvenliğinin olmazsa olmazıdır. Doğal hakim zaten başlı başına hukuk düzeninin ana direğidir. Eğer bu değiştirilmeye çalışılıyorsa demektir ki iktidar ağır bir travmadadır. YSK tarafından seçim başkanlarının atanması isteniyor. YSK de iktidar tarafından oluşturuluyor” ifadelerini kullandı. AKP’nin atamada oldukça tartışmalı kararlara imza attığını, yüzlerce hakimin liyakatsiz olmasına rağmen sırf AKP’li olduğu için atandığını vurgulayan Akalın, “Bağımsızlıkları tartışmalı AKP’li hakimlerin seçim başkanı olmasına yol açacak bu adım, zaten tartışmalı olan seçim güvenliğini tamamen yok eder. Mühürsüz oyların kabulü ve İstanbul seçimlerinin tekrarlanmasında yaşanan güven sorunu şimdi kalıcı olarak yaşanacaktır. Umarım aklıselim galip gelir ve bu düzenlemeden vazgeçerler” dedi.

AKP’Lİ YARGIÇLAR

HDP Milletvekili ve YSK eski temsilcisi Mehmet Rüştü Tiryaki ise AKP’nin özellikle 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ihraç edilen hakim ve savcıların yerine AKP’li isimlerin atandığına vurgu yaptı. Tiryaki, “Bu isimleri şimdi seçim kurullarının başına getirmek niyetindeler. Kontrolleri altındaki kişilerin verecekleri kararlarla gelecek seçimlerdeki itirazların önünü kesmek istiyorlar. Hangi açıdan bakarsak bakalım sakıncalı bir işlemle karşı karşıyayız. Kıdemli hakimlerin görev yapması, bugüne kadar herhangi bir soruna neden olmadı. Buna rağmen rahatsızlık duyup her konuda kendilerini avantajlı konuma getirmek istiyorlar” diye konuştu.