Kıdem tazminatı yine hedefte, işçiler ayakta. Metal işçileri dün birçok fabrikada iş durdurarak eylem yaptı. İşçiler “Kıdeme uzanan eller kırılsın” sloganı attı

Kıdeme uzanan eller kırılsın!

AKP hükümeti bir kez daha kıdem tazminatı hakkına el uzattı, işçiler ayakta. Ülkenin dört bir yanındaki metal fabrikalarında işçiler dün eylemdeydi. Metal işçileri hükümete “Sakın kıdem tazminatımıza el uzatmayın!” diye seslendi. Emek örgütlerinin tepki açıklamaları da sürüyor.

ADINI NE KOYARSANIZ KOYUN

DİSK Birleşik Metal-İş Sendikası’nın örgütlü olduğu fabrikalarda çalışan işçiler dün iş durdurdu. Fabrikalarda bildiri okuyan işçiler, dövizler ve sloganlarla hükümetin kıdem tazminatı fonunu bir kez daha gündeme getirmesini protesto etti. Söz konusu bildiride şu ifadeler yer aldı:

“Bir kez daha hatırlatıyoruz: Adını ne koyarsanız koyun; ister kıdem tazminatı fonu deyin, isterseniz tamamlayıcı emeklilik, hangi adla ve hangi biçimde olursa olsun kıdem tazminatımızda en küçük bir geriye gidişe izin vermeyeceğiz. Biz işçiler bu saldırıyı da boşa çıkaracağız. İşçilerin ihtiyacı patronları fonlayacağınız yeni havuzlar değildir, iş güvencesidir. Salgın döneminde yaşanan gelir kayıplarının ortadan kaldırılmasıdır. Salgın tehdidi altında can pazarında çalışmanın kontrol altına alınmasıdır. Makul yaşta emekli olabilmek, emekliliğinde insan onuruna yakışır bir gelire sahip olabilmektir. Kıdem tazminatının güvence altına alınmasıdır.”

HÜKÜMETİ UYARIYORUZ!

Kıdem tazminatının kırmızı çizgileri olduğunu vurgulayan işçiler, “Kıdem tazminatımızı hedef alan her türlü düzenlemeye karşı üretimden gelen gücümüz de dahil olmak üzere mücadeleden geri durmayacağımızı bir kez daha duyuruyoruz. Hükümeti uyarıyoruz: Salgın dönemi boyunca patronlara çalıştınız. Şimdi sıra kıdem tazminatına geldi diyorsanız yanılıyorsunuz. Sakın kıdem tazminatımıza el uzatmayın” dedi.

İşçiler “Kıdem hakkımız engellenemez”, “Kıdeme uzanan eller kırılsın” sloganları attı.

KIDEM BİZİM KIRMIZI ÇİZGİMİZ

Kıdem tazminatı fonunun Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi adı altında yeniden gündeme getirilmesine CHP’den de tepki geldi. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, önceki gün Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, “Tamamlayıcı emeklilik demek, kıdem tazminatına yankesicilik demek” ifadelerini kullandı.

Özel, şöyle konuştu: “Bundan sonra tamamlayıcı emeklilik lafını duyan işçimiz bilsin ki kıdem tazminatına el uzatıyorlar. Sen geçen dönemlerde direndin diye geri çekildi, tamamlayıcı emeklilik demek kıdem tazminatına yankesicilik demek, senin kumbaranı boşaltıyorlar demek. 1 yıl çalışıp da 30 gün kıdem hakkı kazanıyorsun ya, bunu 15 güne indirmek istiyorlar. CHP olarak pozisyonumuz nettir. Kıdem tazminatı bizim de kırmızı çizgimizdir. Emekçiler neredeyse CHP orada duracaktır.”

SENDİKALAR: GENEL GREV NEDENİ

Başta sendikalar olmak üzere emek örgütleri de birbiri ardına açıklama yaparak kıdem tazminatının gaspına yönelik girişimlere tepki gösteriyor. Bu açıklamalardan bazıları şöyle:

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği: Kıdem tazminatı emekçinin iş güvencesi, dayanağıdır. İşçinin alın terinin, emeğinin karşılığıdır. Çocuklarımızın geleceğidir. Kıdem tazminatı haktır, dokunulamaz.
İletişim-İş Sendikası (DİSK): İktidara bir kez daha sesleniyoruz, milyonlarca işsiz ve yoksul varken yapacağınız iş, işsizliğe ve yoksulluğa çözüm bulmaktır. Ülkede refahı sağlamak, gelir dağılımını adil yapmak, demokratik hak ve özgürlükleri güvence altına almaktır. İşten atmaları yasaklamak, ücretsiz izin uygulamasına son vermek, gerçek anlamda iş güvencesi sağlamaktır. Kıdem tazminatı ve hak gasplarına karşı tüm işçi ve emekçileri mücadeleye çağırıyoruz.

Dev Sağlık-İş Sendikası (DİSK): Kıdem tazminatının tamamlayıcı emeklilik sistemi adı altında yok edilmesine karşıyız. Kıdem tazminatını işveren yükümlülüğü olmaktan çıkaracak, son ücret ile bağını koparacak, iş güvencesi dayanağı olmaktan çıkaracak her türlü dayatmaya karşıyız. Kıdem tazminatı iş güvencemizdir.

Tekgıda-İş Sendikası (Türk-İş): Örgütlü işçilerin mücadeleleri ile elde edilen ve kalan son kale olan kıdem tazminatının, koronavirüsün yarattığı ölüm korkusu dolayısıyla meydanı boş sanan hükümet tarafından elimizden alınarak fona devredilmeye çalışılması kabul edilemez. Kıdem tazminatı gibi işçilerin yaşamsal öneme sahip bir hakkını kriz fırsatçılığıya ellerinden almaya çalışmak genel grev nedenidir ve biz sendikalar bu konuda alınmış kararların hayata geçirilmesinde asla tereddüt etmeyeceğiz!
Tez-Koop-İş Sendikası (Türk-İş): Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi ile ilişkilendirilerek kurulması hedeflenen fon, tüm işçiler için güvence anlamına gelen kıdem tazminatından yararlanmayı tümüyle sınırlandıran bir proje niteliğindedir. Bu yönüyle sosyal haklara ve güvencelere saldırı niteliğindedir. Bu yaklaşıma sendikaların vereceği yanıt, ilkeli, kararlı ve ödünsüz bir tutum olmalıdır.

Belediye-İş Sendikası (Türk-İş): Kıdem tazminatını yok etmeye yönelik her girişim, emekçilerin hayallerini, geleceklerini, umutlarını yok etmek, onları canlı canlı gömmek demektir. Her şey bitti de sıra işçinin alın terini sermayeye aktarmaya mı geldi? Artık yeter… Almadığınız bir canımız kaldı. Onu da mı almak istiyorsunuz?