Batı, Kiev ordusuna askeri eğitim ve destek vermeyi sürdürürken Ukrayna ‘Dünyanın en güçlü orduları’ listesinde ilk 15’e girdi. Ukrayna’nın savaş halindeki ordusunun yukarı tırmanışı, Batı’nın zaferi niteliğinde.

Kiev’in gücü Batı’dan geliyor
ABD merkezli Global Firepower şirketi 2023’ün listesini duyurdu. Listede Ukrayna 15’inci sırada yer alıyor. (Fotoğraf: AA)

Dış Haberler

Her yıl dünyanın en güçlü orduları sıralaması yapan ABD merkezli Global Firepower şirketi 2023’ün listesini duyurdu. Dünyanın en güçlü orduları listesi güncellenmeye devam ederken 2022’de 22’nci sırada yer alan Ukrayna ordusunun 2023 listesinde 15’inci sıraya fırlaması dikkat çekti. Kiev yönetimine ‘NATO silahı’ yağmuru işe yaramış olacak ki yaklaşık bir yıldır Rusya ile sıcak çatışma halindeki ülke, listede 7 ülkeyi birden solladı. Dünya silah ticareti dolaşımının Ukrayna’ya aktığı şu günlerde açıklanan rapor, yapılan ‘yardımların’ ülkeyi nasıl silahlandırdığının bir göstergesi niteliğinde.

Sıralama, ülke ordularının hareket kabiliyeti, sahada uzun kalma gibi birçok faktörün dikkate alınarak hazırlandı. Dünyanın en güçlü 3 ordusu sıralamasını ABD, Rusya ve Çin paylaşırken Ukrayna ilk 20’de yer alması gözden kaçmadı. Türkiye ise geçtiğimiz yılın araştırma sonucuna göre 2 sıra yükselerek 11’inci sıraya yerleşti.

Raporda, Kamerun 100’üncü sırada yer alırken Almanya 25, İspanya 21 Kanada 27, Yunanistan ise 30’uncu sırada yer aldı. Listede Birleşik Arap Emirlikleri 56’ncı, Irak 45’inci sıraya, Suudi Arabistan ise listede 22’nci sıraya yerleşti.

DAHA FAZLA SİLAH

Ukrayna’ya en çok askeri yardım yapan ülkelerin başında NATO ve Avrupa Birliği (AB) üyeleri yer alırken, ABD’ye müttefik diğer ülkeler de Ukrayna’nın mücadelesine "önemli" katkılar sağladı. Son olarak ABD’nin dayatmaları sonucunda Almanya’dan tank onayını alan Ukrayna yönetimi, NATO’dan şimdi de F-16 uçaklarını istiyor. Silah yardımlarının yanı sıra askeri eğitimlerle de orduyu güçlendiren NATO ülkeleri çalışmalarını sürdürüyor. İngiltere Savunma Bakanlığı, Ukraynalı tankçıların Londra’nın Kiev’e teslim etmeyi planladığı Challenger 2 tanklarının kullanımı ile ilgili eğitim için İngiltere’ye geldiğini bildirdi.

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Batı’nın Ukrayna’nın silah talebini teşvik etmesinin gerilimi iyice artırdığını söyledi. Peskov Ukrayna’ya silah gönderen ülkelerin bunu yaparak çatışmaya doğrudan dahil oldukları uyarısı yaptı. Leopard 2 tanklarının Ukrayna’ya gönderilmesine onay veren Şansölye Olaf Scholz, Kremlin’in uyarılarına yanıt verdi. Almanya Başbakanı Scholz, Rusya ile NATO arasında savaşa izin vermeyeceklerini bildirdi.