Moskova yönetimi, Ukrayna’ya ait iki helikopterin, Rusya’nın Belgorod kentinde bir petrol rafinerisini vurduğunu öne sürdü. Kiev, “Saldırıyı ne teyit ediyoruz ne de yalanlıyoruz” açıklaması yaparken Kremlin, “Görüşmeleri engeller” dedi.

Kiev vurdu Rusya uyardı: Görüşmeleri engeller

Dış Haberler Servisi

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinde 37’nci gün geride kalırken Kiev’in Rusya’yı topraklarında vurduğu belirtildi. Kremlin, iki helikopterin Ukrayna sınırına 30 kilometre uzaklıktaki Belgorod kentindeki bir petrol rafinerisini vurduğunu iddia etti. Helikopterlerin alçak irtifada uçarak tesisi vurduğu anlara ait görüntüler paylaşıldı. Ukrayna sınırına yaklaşık 40 kilometre uzaklıktaki tesiste, peş peşe patlamalar meydana geldiği ifade edildi.

NE YALANLADI NE DOĞRULADI

Olayı sosyal medyada duyuran Belgorod Valisi Vyaçeslav Gladkov, patlamaların ardından yangın çıktığını ve rafineride bulunan iki çalışanın yaralandığını ileri sürdü. Personelin ve bölgede yaşayanların tahliye edildiği, yangın söndürme çalışmalarının ise sürdüğü duyuruldu. Görgü tanıkları, olaydan saatler sonra da bölgeden patlama seslerinin geldiğini dile getirdi.

Ukrayna Savunma Bakanlığı konuya ilişkin yorum yapmaktan kaçınırken Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, iddiaları ne yalanlayacaklarını ne de doğrulayacaklarını bildirdi. Ukrayna’nın henüz resmî kanallar aracılığıyla üstlenmediği Belgorod’a yapılan helikopter operasyonu Kiev’in Moskova’ya karşı ikinci saldırısı. Şubat sonlarında Luhansk’a yaklaşık 100 kilometre uzaklıktaki Millerovo Hava Üssü de Ukrayna kuvvetleri tarafından vurulmuştu.

MÜZAKERELER TEHLİKEYE GİRER

İstanbul’daki görüşme sonrasında Rusya ve Ukrayna arasındaki müzakereler dün yeniden başladı. Taraflar bu kez video konferans yöntemiyle bir araya geldi. Belgorod’daki yakıt tesisine yapılan saldırının sonrasında gerçekleşen görüşme oldukça önemliydi. Bu konu Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov’a da soruldu. Sözcü, bu saldırının Moskova ve Kiev arasında gerçekleştirilen müzakereleri tehlikeye sokabileceğini vurguladı. Olayın "görüşmelerin devamı için uygun bir ortam yaratmadığını" da söyledi. Peskov, Putin’in saldırıdan bilgilendirildiğini de kaydetti.

Rus heyetinin başkanı olan Vladimir Medinskiy, görüşme öncesi yaptığı açıklamada, “Kırım ve Donbas konusundaki görüşlerinin değişmediğini” söylemişti. Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov da, Ukrayna’nın tekliflerine karşı bir yanıt hazırlandığını duyurmuş, barış görüşmelerinde ilerlemeler kaydedildiğini belirtmişti.