Denizli Belediyesi’nin denetiminde toplu taşımayı yürüten Kiler Holding'e bağlı TUREX firmasının yaklaşık...

MEHMET EMİN KURNAZ DENİZLİ

İktidara yakınlığıyla bilinen Kiler Holiding'e bağlı Turex firmasına ait 13 metrobüs, Denizli'de sefere başladı. 18 metre uzunluğunda yaklaşık 200 yolcu taşıma kapasiteli metrobüsler, Pamukkale Üniversitesi kampusünden başlayıp Üçler Mahallesi’ne kadar olan güzergahta çalışmaya başlayınca belediye de güzergah üzerindeki bazı minibüs hatlarını değiştirdi.
Şehir içinde metrobüslerin geçtiği caddelere girmeleri yasaklanan minibüsçüler, uygulama nedeniyle belediyeye tepki gösterdi. Yeni uygulamayla minibüslerin güzergahlarından İstiklal Caddesi , Bayramyeri, İkinci Ticari Yol, İncilipınar ve Saltak Caddesi gibi ana arterler çıkarıldı.


YÜZLERCE MİNİBÜSÇÜ EYLEMDE
Karara tepki gösteren minibüsçüler bugün Denizli Belediyesi önünde toplanarak kararı protesto etti. Çınar Meydanı’nda toplanan yaklaşık 300 minibüs hattı sahibi, Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan’ı yuhalayıp istifaya çağırdı. Tekbir getirip, alkışlarla kararı protesto eden 16 hattaki minibüsçüler adına Bağbaşı-Yeniyol Minibüs Hattı Sorumlusu Ümit Başkaya açıklama yaptı. Başkaya, "Bir çok cadde tek yön yapılarak minibüslerin girmesi yasaklanmıştır. Bu şehrin insanları dışlanıyor, yabancı şirket korunuyor. Bu uygulama Denizli halkına işkencedir, esnafa da darbedir. Minibüslere ve özel araçların geçişine yasaklanan yollar halk otobüslerine açıktır. Vatandaşlarımız, kucak kucağa, sürtüne sürtüne, ayakta halk otobüslerine binmeye zorlanmıştır ve minibüs, otobüs seçme hakları ellerinden alınmıştır" dedi.


VURAL: TUREX TEKELLEŞTİ
Gazetemize konuşan Denizli Toplu Taşımacılık Derneği Başkanı Akif Vural ise "Şehrin taşımacılık için asıl önemli noktalarından bizi çıkardılar. Turex Denizli'de resmen tekelleşti. Şehrin neredeyse merkezi bütün yollarını sadece Turex kullanabiliyor. Belediye bu yolları, sadece bu otobüsler için yapmış. Yandaşlığın bu kadarına pes! Turex A.Ş. Kiler Holiding'e bağlı. Bu holidingin patronları AKP'li isimler. Denizli Belediye'si kendi yandaşlarına ulaşımı peşkeş çekiyor. Herkes Turex'e binmek zorunda mı? Ama öyle bir politika uyguladılar ki, halka başka alternatif bırakmadılar, bizim de ekmeğimizle oynadılar" şeklinde konuştu. Bir başka minibüs şoförü Hüdayi Bayramoğlu da "16 durağa bağlı 820 adet minibüsçü bu durumdan muzdarip. Bu durumdan öğrenciler de şikayetçi. Ortada çok büyük rant var. Şimdi Turex istediği gibi at koşturacak, kendileriyle rekabet edecek bir alternatif kalmadı" dedi.

***
KİM KİMDİR?
TUREX Turizm A.Ş. 2001 yılında kuruldu. Denizli, Afyon ve Tekirdağ'da faaliyet gösteriyor. Firma AKP yandaşlığıyla blinen Kiler Holding bünyesinde faaliyet gösteriyor. Firma Denizli'deki metrobüs ihalesini geçtiğimiz yıl aldı. Denizli Belediyesi'ne ait şehir içi halk otobüsleri, belediye tarafından birkaç yıl önce özelleştirilerek Turex Turizm A.Ş.ye devredildi. Denizli'nin ulaşım alanında önemli bir yer tutan Turex Turizm'in sahipleri ise Kiler kardeşler. Bu kardeşlerden Vahit Kiler, AKP Bitlis milletvekili.