CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Alman kamu televizyonu ARD'ye açıklamalarda bulundu. AKP iktidarının demokrasiye büyük zarar verdiğini ve Altılı Masa'nın demokrasiyi yeniden inşa edeceğini belirten Kılıçdaroğlu, Suriyeli sığınmacıların ülkelerine dönmelerini nasıl sağlayacaklarını da anlattı.

Kaynak: Haber Merkezi
Kılıçdaroğlu ARD'ye konuştu: Suriyeliler hiçbir endişe duymadan ülkelerine dönecek

CHP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Alman kamu televizyonu ARD'ye konuştu. Suriyeli sığınmacıların ülkelerine nasıl döneceğini anlatan Kılıçdaroğlu, Altılı Masa'nın demokrasiyi yeniden inşa edeceğini söyledi.

Caren Miosga'nın sorularını yanıtlayan Kılıçdaroğlu, "Altılı ittifakımız demokrasiyi yeniden kurmak için bir araya geldi. Bizi bir araya getiren demokrasi özlemidir. Bu ülkenin demokrasiye ihtiyacı var. Türkiye, demokrasi olmadığı ve tüm gücün tek bir kişide toplanması nedeniyle canlılığından çok şey kaybetti" dedi.

"HER ŞEYLERİNİ YENİDEN İNŞA EDECEĞİZ"

Kılıçdaroğlu, seçim kampanyası sırasında sık sık "Mültecileri 2 yıl içinde kendi rızalarıyla ülkelerine göndereceğiz" diyor. Bu söyleminin hatırlatılması üzerine Kılıçdaroğlu, nasıl bir plan üzerinde çalıştıklarını şöyle anlattı:

"Dört milyon Suriyeli mülteci var. Yıllardır ev sahipliği yapıyoruz. Ama hepsi Türkiye'de sigortasız çalışıyor. Peki yarın yaşlandıklarında ne olacak? Burada sadece bugüne değil, geleceğe de bakan bir politika oluşturmak gibi bir görevimiz var. Biz bunu şöyle yapmak istiyoruz: Öncelikle Suriye'nin meşru hükümetiyle bir anlaşma yapacağız. Karşılıklı büyükelçilikler açacağız. Buradaki Suriyelilerin ülkelerine dönmeleri şartıyla can ve mal güvenliklerini garanti altına alacağız. Gerekirse Birleşmiş Milletler'in de devreye girmesi gerekecek. Ayrıca Türkiye'de yaşayan Suriyeliler Suriye'ye döndüklerinde yollarını, köprülerini, okullarını, kreşlerini, her şeylerini yeniden inşa edeceğiz. Böylece hiçbir endişe duymadan ülkelerine dönebilecekler. Amacımız bu insanların kendi ülkelerinde özgürce yaşamaları."

Suriyelilerin ülkelerine döndükten sonra orada işe de ihtiyaçları olacağını ifade eden Kılıçdaroğlu, bu konuda Gaziantepli sanayicilerin Suriye'de yatırım yapmaya hazır olduklarını belirterek, "Avrupalılar da bunu yapmak isterse çok mutlu oluruz" dedi.

Avrupa Birliği'nin tüm demokratik standartlarını yeni bir fasıl açılmasını beklemeden uygulayacaklarını ifade eden Kılıçdaroğlu, düşüncelerinden dolayı cezaevlerinde yatan kişilerin özgürlüklerine kavuşacağını söylerken AİHM kararlarına dikkat çekti:

"Eğer bu kararlar uygulansaydı, zaten hepsi özgür olacaktı. 21. yüzyıl Türkiye'sinde hiç kimse fikrini ifade ettiği için hapse atılmamalı. İfade özgürlüğünün hapisle cezalandırıldığı bir Türkiye'yi kategorik olarak reddediyoruz." (Kaynak: DW Türkçe)