CHP Lideri Kılıçdaroğlu, Öğretmenler Günü nedeniyle yaptığı görüşmelerde atanamayan öğretmenlere seslendi. Kılıçdaroğlu, atanamayan öğretmenlerin yeni bir yapılanmaya gitmesi ve iktidara politik baskı yapması gerektiğini söyledi.

Kılıçdaroğlu: Atanamayan öğretmenler birlik kurmalı

BirGün Ankara

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 24 Kasım Öğretmenler Günü nedeniyle eğitimcilerle görüştü. Öğretimden ve “çocuktan” tasarruf yapılamayacağını kaydeden Kılıçdaroğlu, “Eğitim sorununu çözemeyen ülkenin büyüme, kalkınma şansı yok. Nasıl hakimler ve savcılar için ayrı bir yasa varsa öğretmenler için de ayrı bir yasanın olması gerekir” dedi. Kılıçdaroğlu, atanamayan öğretmenlere, biraraya gelerek politik baskı yapmalarını önerdi.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, 24 Kasım Öğretmenler Günü nedeniyle videokonferans yöntemiyle iki ayrı görüşme gerçekleştirdi. Kılıçdaroğlu, ilk olarak 19 farklı ilde görev yapan öğretmenlerle bir araya geldi. Ardından da “Atanamayan Öğretmenler” ile buluştu. Öğretmenler, uzaktan eğitimde öğrencilerin internet, bilgisayar veya tableti olmadığı için eğitime erişememesinden yakınarak bu durumun eğitimde fırsat eşitsizliği yarattığını vurguladı. Ayrıca öğretmenler, son yıllarda itibarsızlaştırma ile karşı karşıya kaldıklarını da dile getirdi. Öğretmenlerin sorunlarını dinleyen Kılıçdaroğlu, toplantılarda şunları söyledi:

"Eğitimde çok sorun vardı ama pandemi ile birlikte sorunların daha da derinleştiğini görüyoruz. Şuna inanıyorum, öğretmenlere olanaklar sağlandığı takdirde bütün sorunları en rahat aşma yeteneği öğretmenlerde. Öğretmenlerimizin bütün sorunları aşma bilgi ve kapasitesi var ama maalesef siyaset kurumu üzerine düşeni yapmıyor. Tablet, bilgisayar sıkıntısı ifade edildi. Biz Milli Eğitim Bakanı’na çağrıda bulunduk, belli bir tarihte kuru sabitlerseniz biz bütün öğrencilere bilgisayar ve tablet sağlayabiliriz dedik.”

ÖĞRETMENLERİN YASASI OLMALI

“Ücretli öğretmen, kadrolu öğretmen gibi değişik mali olanaklara sahip öğretmenlerimiz var. Kadrolu öğretmen güvenceli, ücretli öğretmen ders başı ücret alıyor, sözleşmeli öğretmenimizin herhangi bir güvenliği yok. Oysa aynı sınıfta aynı öğrencilere ders veren veya aynı derse giren öğretmenlerin farklı statülerde görev yapmaları doğru değil. Bütün öğretmenlerin kadrolu, güvenceli olması lazım.”

KÖY OKULLARI YENİDEN AÇILMALI

"Kapatılan köy okullarının yeniden açılması lazım. Öğretmenin toplumun bütün dokularına hitap etmesi lazım. Kırsalda da öğretmen olmalı, kentte de öğretmen olmalı. Çünkü öğretmen bir süre sonra bulunduğu yerin kanaat önderi konumuna geliyor. İnsanlar bir sorun ile karşılaştığında gidip öğretmene danışıyorlar. Bizim CHP olarak öğretmenlerle ilgili şöyle bir düşüncemiz var. Öğretmenlik Devlet Memurları Kanunu içinde yer alıyor. Öğretmenler devlet memuru sayılıyor. Hakim ve savcıların nasıl yasası varsa öğretmenlerinde aynı yasası olması lazım. Öğretmenlik mesleğini, klasik devlet memurluğundan ayırmamız lazım. Çünkü öğretmen sürekli olarak kendisini bilgi olarak beslemek zorunda.”

GÜCÜNÜZÜ ORTAYA KOYUN

“Öğretmenlere sözlü sınav yapmalarının nedeni güvenlik soruşturması. Siyasal iktidar güvenlik soruşturması yapıyor, yazılı da eleyemiyor, böylece sözlüde eleyebiliyor. Ayrıca torpil… Yani başarılı olana sözlüde düşük puan verelim böylece kaybetsin diye. Mülakatın tümüyle kaldırılması lazım. Zaten KPSS sınavı yapılıyor, dolayısıyla sınavı kazanan her öğretmen atanabilir. Atama bekleyen öğretmenlerin atanmasını yapmazsanız bizden oy beklemeyin. Bu politik olarak sizin elinizi güçlü kılar. Siz aslında güçlüsünüz ama gücünüzün farkında değilsiniz. Bir araya gelip potansiyel güç olduğunuzu ortaya koyduğunuzda bütün partiler sizi dinleyecektir.”