CHP Lideri Kılıçdaroğlu, CHP Yurt Dışı Örgütlenme Çalıştayı’nda açıklamalarda bulundu. CHP'nin iktidara en yakın dönemde olduğunu kaydeden Kılıçdaroğlu, "Dünya tarihine bırakacağımız miras, otoriter yönetimi demokratik yöntemlerle değiştirmek olacak" ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu: "CHP iktidara en yakın dönemdedir"

Partisinin Yurt Dışı Örgütlenme Çalıştayı’nda konuşan Cunhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "CHP, iktidara en yakın dönemdedir" dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, CHP İstanbul Milletvekilleri Gürsel Tekin, Yunus Emre, Sezgin Tanrıkulu ve Mahmut Tanal ile Eski Kültür Bakanı ve SODEV Onursal Başkanı Ercan Karakaş'ın da yer aldığı etkinlikte CHP Lideri Kılıçdaroğlu, açılış konuşmasını gerçekleştirdi.

"Dünya tarihine bırakacağımız miras, otoriter yönetimi demokratik yöntemlerle değiştirmek olacak" ifadelerini kullanan Kılıçadroğlu, "Biz pek çok sorun yaşadık ama artık sorunlarımızdan arınmak istiyoruz. Daha güzel bir Türkiye'de yaşamak istiyoruz. Demokratik ülkelerde öngörülen bütün demokratik kazanımların Türkiye'de de olmasını istiyoruz. Sorunları sadece dillendiren değil, sorunların nasıl çözüleceğini de ifade eden bir partiyiz" dedi.

Yurt dışında yaşayan 6 milyon Türkiye vatandaşı olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, "Neden sizin bir temsilciniz TBMM'ye gelip sizin sorunlarınızı anlatmasın? Sorunu yaşayan sizsiniz, çözümü bilen sizsiniz. Sizin gelip anlatmanız lazım. Buna benzer pek çok sorun var" diye konuştu.

Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarından satır başları şöyle:

"Bugün içinde bulunduğumuz şartlar her birimizin daha fazla düşünmesini, tartışmasını, yeni yollar yöntemler bulma konusunda çalışmasını zorunlu kılan bir süreç. Bu süreçte, içeride biz çalışıyoruz. Eksiğimiz, artımız olabilir. Dışarda sizler çalışıyorsunuz ama biz dünya siyaset tarihine bir şeyler bırakmak istiyoruz. İlk kez oy kullanacak olanların bırakacağız miras, otoriter yönetimi demokratik yöntemlerle değiştirmektir. Bunu gerçekleştirmek için yola çıktık.

Biz pek çok sorun yaşadık ama artık sorunlarımızdan arınmak istiyoruz. Geleceğe güvenle bakmak istiyoruz. Hiç kimsenin inancından, kimliğinden, yaşam tarzından ötürü ötekileştirilmediği bir Türkiye istiyoruz. Eski klasik söylemlerin çok dışında uygar dünyanın bir parçası olmak için mücadele eden bir CHP var. Uzun yıllardır iktidar olmayan bir CHP, iktidara en yakın dönemdedir.

Oyu alamıyorsak, klasik bir söylemle 'Onlar bize oy vermiyorlar' bunu kabul etmiyorum. Niçin bize oy vermiyorlar? Asıl üzerinde düşünmemiz gereken nokta bu. Çuvaldızı kendimize batırmak zorundayız. Eğer biz güven vermiyorsak niye bize oy versinler. Siyaseti bireysel çıkarlar üzerine inşa ediyorsak niye bize oy versinler? Lafı ağzına tıkıyorsak niye bize oy versinler? Yaşadığı sorunların çözümü için çaba harcamıyorsak niye bize oy versinler?

'TÜRKİYE'DE NÜFUSUN YARISINDAN FAZLASINI CHP'Lİ BELEDİYE BAŞKANLARI YÖNETİYOR'

Biz büyük kentleri alacağımızı söylediğimizde kimse bize inanmıyordu. Biz yeni siyaset anlayışımızla bu kapıları araladık. Bu yeni siyaset anlayışının meyvelerini de görüyoruz. Bugün Türkiye'de nüfusun yarısından fazlasını CHP'li belediye başkanları yönetiyor. Yanıldığımız bir yer var Bursa. Bursa'yı kaybetmemizin kabahati de bize ait, Bursalılara değil. Verdiğimiz mücadele bir hak, demokrasi mücadelesi.

Örgütlendik, güzel ama halkın bölgede seçmenlerle çok sıcak ve samimi ilişki kurmak zorundasınız. Sorunlarını dinlemek, çözümlerini çok iyi anlatmak zorundasınız. Yurt dışından gelen kardeşlerimiz var. Aslında çok çalışkan bir halkız. Yaratıcı bir zekamız var. Sorunların nasıl çözüleceğini de biliyoruz, kafa yoruyoruz. Sadece parti içinde değil akademik, bürokratik dünyadan da akıl alıyoruz. Çağdaş bir CHP. Sorunları bilen ama sağlıklı çözümler yürüten bir CHP var artık.

YURT DIŞINDA YAŞAYAN VATANDAŞLARIN SORUNLARI

2013-2022 ilk kez yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın kendilerini temsil etmek üzere Yurt Dışı Seçim Çevresi oluşturulması gerekiyor diye telaffuz eden ve kanun teklifi veren bir partiyiz. Amacımız şu, yurt dışında yaşayan vatandaşlar Türkiye’de yaşayan bir temsilci aracılığıyla dillendirmesinler. Bir kanun teklifi verdik, her dönem bunda ısrar ediyoruz.

Cep telefonundan aracınıza kadar çok sorununuz var. Bu sorunların nasıl çözüleceğini de biliyoruz. Biz yurtdışında çalışan, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Türkiye’nin sorunlarına yabancı olmadıklarını çok iyi biliyoruz ama Türkiye’de yaşayanlar sizlerin sorunlarını bilmiyorlar. Çünkü insanlarımız zaten burada bir sorunlar yumağı içinde.

İNANÇ, KİMLİK ÜZERİNDEN SİYASET YAPMAYACAĞIZ.

O nedenle işbirliği yapmamız gerekiyor. Sizler CHP’yi temsil ediyorsunuz bulunduğunuz ülkelerde. Eğer kucağınızı ne kadar geniş açarsanız emin olun o kadar büyüyeceksiniz. ‘Küçük olsun benim olsun’ anlayışı ile yola çıkarsanız sizde kaybedersiniz, bizde kaybederiz. İnanç, kimlik üzerinden siyaset yapmayacağız.

kilicdaroglu-chp-iktidara-en-yakin-donemdedir-1051495-1.

Gittiğiniz yerlerde lütfen bunu tekrar edin. Şöyle bir beklenti var bizim siyasetimizde CHP dışında. Efendim Avrupa Birliği bir fasıl açsın biz onu yerine getirelim. İlla talimat mı almanız lazım? Emir mi almanız lazım? AB’de hangi demokratik standartlar varsa hepsini yapalım ve dönüp AB’ye ‘Zaten biz hepsini yaptık’ diyelim.

Biz üçüncü sınıf demokrasiyi hak eden bir ülke değiliz. Birinci sınıf demokrasiyi hak eden bir ülkeyiz. Birilerinin dayatmasıyla değil, kendi irademizle demokrasiyi getirmeliyiz. Biz bunları yapacağız kararlıyız. İlk iktidarımızda göreceksiniz, Avrupa Birliği'nin öngördüğü bütün demokratik kuralları kendi ülkemize getireceğiz.

‘KISIR TARTIŞMALARDAN UZAK DURACAĞIZ’

Türkiye bütün mazlum milletlere örnek olan bir ülkedir. Cumhuriyet'i kurduktan sonra bütün mazlum ülkelerin Cumhuriyet'i kurduklarını görürsünüz. Biz demokrasimizi birinci sınıf hale getirdikten sonra o ülkeler bize öykünecekler. Tarihin bize yüklediği bir sorumluluk var.

İşin, özeti hepimize çok iş düşüyor. Kısır tartışmalardan kesinlikle uzak duracağız. Eleştiri kültürünü, bizi eleştirmek isteyenleri sabırla dinleyeceğiz. Sağlıklı eleştiri kadar değerli bir şey yoktur. Geldiğimiz nokta şudur, her sorunu biliyoruz ama her sorunun nasıl çözüleceğini de biliyoruz.

‘İKTİDAR ÇOKLU ORGAN YETMEZLİĞİ İLE KARŞI KARŞIYA’

Bugün bizim çözümlerimizi iktidar olmadığımız halde iktidar sahipleri çözmek istiyorlar çünkü onlar çözümü bilmiyorlar. Bir sorunlar yumağı ile Türkiye karşı karşıya. Buna çoklu organ yetmezliği diyorum. İktidara geldiğimizde -ki halkın iradesi ile geleceğiz- göreceksiniz Türkiye kısa zamanda toparlanacak, farklı bir ufuk açacak. Bütün dünyaya, mazlum ülkelere örnek olacak.

Örgütlerinizi kurarken, kadın-erkek dengesine lütfen dikkat edin. Kadın kardeşlerimizin siyaset alanını açın. Her şeyi beraber, birlikte yapacağız. Kadın ve gençlik kotası getirdik. İktidar olduğumuzda bunu Siyasi Partiler Yasası'na koyacağız."

ÇALIŞTAY DEVAM EDİYOR

kilicdaroglu-chp-iktidara-en-yakin-donemdedir-1051494-1.

Çalıştayda sunum yapan Kadir Has Üniversitesi öğretim üyesi Kerem Yıldırım, “Yurt dışında internet üstünden oy vermeyle ilgili çalışmalar yürütülmeli” dedi.

Çalıştayda “Almanya’da Doğup Büyümüş 18-30 Yaş Arası Gençlerin Türkiye Seçimlerine Katılımı” konulu sonum yapan Bielefeld Üniversitesi Araştırma Görevlisi Ali Sait Yılkın ise “Ben kendi araştırmamda şunu iddia ediyorum. Diyorum ki yurt dışında yaşayan insanların oy kullanma davranışının birinci yanı sosyolojik yaklaşım ve sosyopsikolojik yaklaşımlar olabilir” dedi.

CHP Yurt Dışı Örgütlenmeden Sorumu Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan’ın koordinatörlüğünde yapılan Çalıştay’ta CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel, Parti Meclisi Üyesi İstanbul Milletvekili Yunus Emre, Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, İstanbul Milletvekili Yüksel Mansur Kılınç, Kadir Has Üniversitesi Öğretim Üyesi Kerem Yıldırım, Bielefeld Üniversitesi Araştırma Görevlisi Ali Sait Yılkın, Gazeteci Oktan Erdikmen’in sunumlarıyla yurt dışı seçmen ve yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarıyla ilgili sorunlar masaya yatırılıyor.

CHP Yurt Dışı Birlikleri’nden seçilmiş uygulama örneklerine ilişkin sunumların da yapıldığı çalıştayda, 13 ayrı konu başlığında atölye çalışmaları düzenleniyor.

Çalıştay, 14 Ağustos Pazar günü saat 12:00’da CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan’ın düzenleyeceği basın toplantısının ardından sona erecek.