CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP'nin 13 maddelik planını açıkladı. Kılıçdaroğlu, "Kamuda israfa derhal son vereceğiz" dedi. Öğrenci Andı tartışmasına değinen Kılıçdaroğlu, "Andımızı Cumhur İttifakı kaldırdı" ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu, CHP'nin 13 maddelik planını açıkladı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP'nin planını maddeler halinde açıkladı.

Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin Meclis'teki grup toplantısında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Kılıçdaroğlu, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan Ekonomide Reform Paketini eleştirdi. Kendi çözümlerini kamuoyuna açıklayan, "Kamuda israfa derhal son vereceğiz" dedi.

Dış politikaya da değinen Kılıçdaroğlu, "İzlenen kavgacı ve İhvan dış politikasını tamamen değiştireceğiz. Yurtta barış, dünyada barış eksenine oturtacağız. İhvancı dış politika mı olur?" ifadelerini kullandı.

Öğrenci Andını Cumhur İttifakı'nın kaldırdığını kaydeden Kılıçdaroğlu, "AK Parti'ye oy veren bütün kardeşlerimize seslenmek istiyorum. Parantez içinde Bahçeli'ye de seslenmek istiyorum. Sayın Erdoğan, Andımızın hangi cümlesinden rahatsızdır, çıkıp milletin önüne açıklasın. Açıklayabilir mi? Açıklayamaz" ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Birlik olmak, beraber olmak ve sağlıklı tutarlı çözüm üretmek hepimizin görevi. Herkesin inanmasını istiyorum. Türkiye'nin çözülemeyecek hiçbir sorunu yoktur. Türkiye huzuru, bereketi, birlikteliği getirmek mümkündür. Bunun tek yolu vardır Cumhuriyet Halk Partisi'nin iktidar olması. Bütün baskılara, iftiralara rağmen yapacağız. Biz görüşü, kimliği, inancı, yaşam tarzı ne olursa olsun vatandaşlarımızı seviyoruz. Biz devletin bütçesine talip değil, vatandaşın sorunlarını çözmeye talibiz.

Sağlık çalışanlarının bütün hakları teslim edilmedi, talepleri gözardı edildi. Bir kişinin hayatını kurtarmak için hayatını feda eden kişiye sağlık çalışanı denir. Biz onlara minnet borçluyuz, onların en büyük zevki tedavi ettikleri hastanın yürüyerek hastaneden çıkması... 387 çalışanımız pandemi döneminde hayatını kaybetti. Onlar içinde bulunduğumuz dönemin bir meslek hastalığı sayılmasını istediler ama iktidar bu görevi yerine getirmedi. Parlamento hazır buna ama iktidar tarafından kanun teklifi gelmediği için geçemiyor. Bizim bu konuda verdiğimiz mücadele sayımızın yetersizliği nedeniyle gerçekleşmedi. İlk seçimde iktidar olacağız Allah'ın izniyle, o zaman gerçekleştireceğiz.

Uşak, Manisa ve İzmir'deydim. Çiftçimizle, esnafımızla, vatandaşımızla birlikte olduk. Dertsiz bir kişi dahi görmedim, herkes burnundan soluyor. Onlardan karamsar olmamalarını istedim, beraber düzelteceğiz, birlikte olduğumuz zaman Türkiye bu sorunları aşar dedim.

Ben Uşak, Manisa ve İzmir'deyken bir kısım arkadaşım Van'daydı. En temel sorunları Kapıköy Sınır Kapısı açılmıyor, açılsın diyorlar. Pandemi dolayısıyla kapalıysa neden Habur, Kapıkule açık diyorlar. Bütün esnafı derinden etkilemiş. Vanlılar 'Hükümet Vanlıları cezalandırmak için bilinçli olarak mı kapatıyorlar' diye düşünüyorlar. Biz bununla uğraşacağız. Eğer açamazsak bilinçli olarak Vanlıları cezalandırma konusundaki düşüncede haklı olabilirsiniz. Yarın önünüze sandık gelecek, gidecek ve oy kullanacaksınız. O sınır kapısını açmayan iktidara ders vererek kullanacaksınız, ben de sizi alkışlayacağım.

"ERDOĞAN, ANDIMIZIN HANGİ CÜMLESİNDEN RAHATSIZ, AÇIKLASIN"

Danıştay bir karar verdi ortalık karıştı. Erdoğan bölücü terör örgütüyle masaya oturdu, onların şartı da 'Andımızı kaldıracaksınız' dediler. Andımız kaldırıldı. Daha sonra bu değişiklik iptal edildi ve Andımız'ın okunması gerektiği kararı verildi. Bana soruldu, 'Danıştay doğru karar verdi. Ancak Danıştay Genel Kurulu'nda Erdoğan'ın istediği karar çıkacaktır' demiştim. Danıştay İdari Davalar Genel Kurulu tarafından böyle bir karar verildi. Andımız; doğruluğu, sevgiyi, saygıyı anlatır. Danıştay bu kararı verdikten sonra, Erdoğan'a daha önce şu çağrıyı yapmıştım, 'Andımızın hangi cümlesinden rahatsızsın bunu anlat' demiştim. Bunu söyledim 2013 yılında, bu soruma cevap alamadım. AK Parti'ye oy veren bütün kardeşlerimize seslenmek istiyorum. Parantez içinde Bahçeli'ye de seslenmek istiyorum. Sayın Erdoğan, Andımızın hangi cümlesinden rahatsızdır, çıkıp milletin önüne açıklasın. Açıklayabilir mi? Açıklayamaz. Danıştay'da iki yıl bekledi, yeni hakimler geldi ve Andımız kaldırıldı. Kamuda uzun yıllar hocalık yapan Bahçeli'nin de tahmin etmesi lazım.

Andımızı Cumhur İttifakı kaldırdı. Eğer Sayın Bahçeli, Erdoğan'ı değil Danıştay'ı muhatap alıyorsa, muhatap aldığı yer yanlıştır. Danıştay'a hakimi tayin eden Erdoğan, oradaki kumpası ayarlayan Erdoğan. Sen kalkmışsın Danıştay'ı suçluyorsun. Muhatap alacaksan Erdoğan'ı muhatap alacaksın. Andımız'ın okunmasını istiyorsan, bizim gibi, yapacağın basit bir şey var. Açarsın Erdoğan'a telefon, 'Bu ant okunmadan kusura bakma bir daha bir araya gelemeyiz, ben ülkemi bayrağımı seviyorum, Andımızın okunmasını istiyorum' dersin. Yapar mı? Göreceğiz.

CHP'NİN 13 MADDELİK PLANI

1- Kamuda israfa derhal son vereceğiz. Bakanlıklar ve bazı kamu kuruluşları kiralıklarda duruyor. Neden kira ödüyoruz? Bütün bakanlıklar ve kamu kuruluşları kendi binalarında oturacak.Araba saltanatına son vereceğiz. Döviz garantili işler ivedilikle Türk lirasına çevrilecek. Yolsuzlukların üzerine kararlılıkla gideceğiz. Kamu ihalelerini canlı yayınlayacağız. İsrafın ve yolsuzluğun kaynağı olan Kamu İhale Kanunu'nu değiştireceğiz.

2- Kamu özel işletmelerini kamulaştıracağız. Yapım ve maliyeti 85 milyon lira olan bir havalimanı 2044 yılına kadar bu şirkete 208 milyon 131 bin 332 avro para ödeyeceğiz. Kimin sırtından ödenecek? Tüyü bitmemiş yetimin sırtından. Bunun adı yasal soygundur. CHP buna göz yummaz.

3- 600 milletvekili ne yapıyor? 600'ün yarısı el kaldırıp indirmekle meşgul. El kaldırıp indiren adama maaş mı vereceğiz? Milletvekili sayısını 450'ye düşüreceğiz. Bir yerde israf varsa ona müdahale edeceğiz kimse kusura bakmasın. Bunlara ben dünyanın parasını fakir fukaranın sırtından mı ödeyeceğim?

4- Saraylardaki lükse son vereceğiz. Devleti yöneten adam örnek olacak topluma. 50 bin avroluk çanta ile gezerseniz güven vermezsiniz.

5- Herkesin can ve mal güvenliğini sağlayacağız. Yargının tarafsızlığı ve bağımsızlığını sağlayacağız. Kişiler farklı düşündü diye sabahın köründe kapısı kırılarak insanlar gözaltına alınmayacak. Demokrasiyi getireceğiz. Seçimle gelen, seçimle gidecek.

6- Devlet yönetiminde liyakat olacak. İş ehline verilecek. Rüşvet alandan büyükelçi olmaz. Hırsızdan büyükelçi mi olur? Sizde hiç mi onur yok, hiç mi şeref yok sizde? Sahte diploma ile banka yönetim kuruluna üye olunmaz. Biz bitireceğiz bunları.

Kuruluş kanunlarına göre bağımsız olan kurumlara müdahale olmayacak. Bu kurumlar iktidarın izlediği ekonomi politikasının gerekliliği yerine getirecekler.

Bir ayıptan Türkiye'yi kurtaracağız. Düyun-u Umumiye'yi çağrıştıran Borçlar Genel Müdürlüğü'nü kapatacağız. Ne demek Borçlar Genel Müdürlüğü? İnsan utanır böyle bir genel müdürlük kurmak için.

Devleti yönetenlerin iç borçlanmada işledikleri ilk günah bizim iktidarımız döneminde olmayacaktır. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nde kendi vatandaşınızdan dolar ile borçlanırsanız bunun adı ilk günahtır. İşsizin, apartman görevlisinin sırtına biniyor.

7- Ekonomik ve Sosyal Konsey'e işlev kazandıracağız. Bunu kaldırıyorlar. Anayasal kurum ama çalıştırmıyorlar. 'Ekonomi Koordinasyon Kurulu kurulacak' diyor. E zaten var bu kurul, haberleri yok.

8- Bütçe disiplinini tam sağlayacağız. Türkiye Varlık Fonu dahil tamamını bütçe içine koyacağız. Borçlar Genel Müdürlüğü'nü kapatacağız. İnsan utanır bu müdürlüğü kurmaktan. Kaldıracağız bunu. Kasasındaki parayı bilmeyen devlet, devlet olmaz.

9- TBMM'de Kesin Hesap Komisyonu kuracağız. İktidar olduğumuzda TBMM'de bu komisyon kurulacak. Geçen yılın bütçesinin hesaplarını muhalefet partisine vereceğiz. 5 kuruşun hesabını vermek onur olacak.

10- Ulusal Vergi Konseyi kuracağız. Vergide adaleti sağlayacağız. Asgari ücret vergi mi öder ya adı üstünde asgari ücret. Faiz baronları dünyanın parasını götürüyorlar. Bu ayın Ocak ayında 624 milyon dolar dış borç faizi ödedik. Türkiye'nin ekonomik bağımsızlığı risk altındadır bunun için söylüyoruz.

İster dolar yükselsin ister faiz vurgunu onlar vuruyor. Para bulamadılar, kuyumculara yarım kilo altın vereceksiniz diyorlar. Devletin gücü kuyumcuya yetiyor. Sen saraydan tasarruf et kuyumcuları kurtar. Londra'daki tefecileri kuyumcular mı besledi?

Sayıştay'ın evrensel ölçütlerde denetim yapmasını sağlayacağız.

11- Stratejik Planlama Teşkilatı kuracağız. Bunlar Devlet Planlama Teşkilatını kapattılar. Elin oğlu 50 yılı, 30 yılı, 40 yılı planlıyor. Var olan kaynaklar en verimli ve en çok kalkınmamıza hizmet edecek alanlarda kullanılacaktır. 83 milyon kişi plansızlıktan Londra'daki bir avuç tefeciye hizmet eder hale gelmiştir. Türkiye'nin geleceğini tehlikeye atıyorlar.

12- Paris İklim Sözleşmesi imzalamıyoruz. Parlamentodan geçirmiyoruz. Avrupa Yeşil Mutabakatı imzalamıyoruz. Bundan 2 yıl sonra bunu imzalamadığınız süre zarfından Avrupa'ya gönderdiğiniz her şey için vergi ödeyeceksiniz. Bunu ben görüyorum, biz görüyoruz onlar görmüyor. Bunu düşünen var mı Saray'da? Yok. Bunlar dağılmış vaziyetteler. Devleti yönetemiyorlar. Bilgileri tamamen dumura uğramış.

13- Siyasi Ahlak Yasası'nı mutlaka çıkaracağız. Türkiye siyasetini kirlilikten arındıracağız. İhale takipçisi milletvekili olmaz. Siyasi Ahlak Yasası'nı mutlaka ama mutlaka çıkaracağız. Siyasetçi yalan söylemeyecek milletine, doğruları ifade edecek."

"İHVANCI DIŞ POLİTİKAYI DEĞİŞTİRECEĞİZ"

İzlenen kavgacı ve İhvan dış politikasını tamamen değiştireceğiz. Yurtta barış, dünyada barış eksenine oturtacağız. İhvancı dış politika mı olur ya? Kavga etmediğimiz kimse kalmadı. Kim zarar görüyor? İmalatçı, ihracatçı, esnaf, çiftçi hepsi zarar görüyor. Mısır'la niye kavga ettin? Mısır'ın iç işlerine karışmak senin neyine? Şimdi de dönmüş yalvarıyorsun 'barışalım' diye..."