İstinaf Mahkemesi tarafından usulden bozulan ve yeniden görülen ‘Man Adası' davasında çıkan yeni karara göre, Kılıçdaroğlu, Erdoğan ve yakınlarına 359 bin TL tazminat ödeyecek.

Kılıçdaroğlu, Erdoğan ve yakınlarına 359 bin TL daha tazminat ödeyecek

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, "Man Adası" açıklamaları gerekçesiyle bir kez daha manevi tazminat ödemesine karar verildi. Mahkeme, Kılıçdaroğlu'nun AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve yakınlarına 359 bin TL manevi tazminat ödemesine karar verdi. Mahkeme, daha önce aynı tutar üzerinden oluşturduğu tazminat kararı, İstinaf Mahkemesi tarafından usulden bozulmuş, bozma sonrası yapılan yeniden yargılamada aynı karar verildi.

İstinaf Mahkemesi'nin usulden bozarak geri gönderdiği davanın bugün görülen duruşmasında karar çıktı. Mahkeme, İstinaf Mahkemesi'nin talebi üzerine yeniden yaptığı yargılamada, eski kararında olduğu gibi Kılıçdaroğlu'nun Erdoğan ve yakınlarına 359 bin TL manevi tazminat ödemesine karar verdi.

İstanbul Anadolu 20. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, Erdoğan ile ailesini ve Kılıçdaroğlu'nu temsilen çok sayıda avukat duruşmada hazır bulundu.

Kılıçdaroğlu'nun Avukatı Celal Çelik, reddi hakim talebinde bulundu. Bazı davacıların avukatı Ferah Yıldız, reddi hakim talebinin davayı uzatmaya yönelik olduğunu savunarak, talebin reddine karar verilmesini istedi.

REDDİ HAKİM TALEBİ REDDEDİLDİ

Mahkeme hakimi, Avukat Çelik'in kaydettiği ret hususlarından hiçbirisinin kanunda belirtilen ret nedenlerinden sayılmadığını gerekçe göstererek reddi hakim talebinin reddine karar verdi. Söz alan Avukat Ferah Yıldız, "Recep Tayyip Erdoğan'ın baba misyonu da göz önüne alınarak dava dilekçesinde belirttiğimiz şekilde her bir müvekkil için ayrı ayrı kabulüne karar verilsin" dedi. Davacı Özdemir Bayraktar'ın Avukatı Burçin Altan da Kılıçdaroğlu'nun gerçek dışı beyanlarda bulunduğun öne sürerek, davanın kabulüne karar verilmesini istedi. Kılıçdaroğlu'nun Avukatı Celal Çelik ise müvekkilinin iddiaların ‘iftira’ olmadığını kaydetti.

TÜM DAVACILARA AYRI AYRI TAZMİNAT

Kısa bir ara veren mahkeme, Kemal Kılıçdaroğlu'nun Recep Tayyip Erdoğan'a 150 bin, Özdemir Bayraktar'a 60 bin, Esra Albayrak'a 22 bin, Sümeyye Erdoğan Bayraktar'a 22 bin, Necmeddin Bilal Erdoğan'a 20 bin, Ahmet Burak Erdoğan'a 16 bin, Mustafa Erdoğan'a 15 bin, Sadık Albayrak'a 14 bin, Ziya İlgen'e 14 bin, Orhan Uzuner'e 13 bin, Osman Ketenci'ye 13 bin TL manevi tazminatı konuşma tarihi olan 21 Kasım 2017 tarihinden itibaren işleyecek olan faizi ile ödemesine hükmetti.

SALI GÜNÜ DE 197 BİN LİRALIK KARAR ÇIKMIŞTI

Yine "Man Adası" açıklamaları gerekçe gösterilerek İstanbul Anadolu 5. Asliye Hukuk Mahkemesi, 14 Temmuz Salı günü yaptığı duruşmada, Kılıçdaroğlu'nun 28 Kasım 2017 tarihli konuşması nedeni ile Erdoğan ve yakınlarına toplam 197 bin lira manevi tazminat ödemesine karar vermişti.

NE OLMUŞTU?

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kasım 2017’de partisinin grup toplantısında, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın oğlu, kardeşi, eniştesi, dünürü ve eski özel kalem müdürünün vergi cenneti olarak nitelenen Man Adası’ndaki off-shore şirketine 2011 yılında 18 milyon dolar gönderdiğini iddia edererek swift mesajları ve dekontlar gösterdi.

Ardından Kılıçdaroğlu hakkında Erdoğan ve yakınları tarafından üç ayrı tazminat davası açıldı. CHP lideri bu davalar nedeniyle toplamda 698 bin lira tazminata mahkûm edildi. Mahkeme, Kılıçdaroğlu’nun mahkemeye sunduğu banka dekontlarının 'hukuka aykırı delil olduğunu' ileri sürdü.

İstinaf Mahkemesi ise 2019’un kasım ayında Kılıçdaroğlu'nun tazminat ödemesine yönelik kararı bozdu ve davaların yeniden görülmesine karar verdi.