Erdoğan'ın açıkladığı ekonomi paketini eleştiren Kılıçdaroğlu, "İşsizliği çözeceğiz diye tek cümle yok" dedi. Konuşması sırasında gençlerin “Güzel Günler Göreceğiz” sloganlarına yanıt veren Kılıçdaroğlu, “Emin olun motorları maviliklere süreceğiz, kaptanı da siz olacaksınız” diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, ekonomi paketini eleştirdi: İşsizliği çözeceğiz diye tek cümle yok

Berkay SAĞOL

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı ekonomi paketini “Bir ekonomi paketi açıkladılar, işsizliği çözecek tek madde yok. 10 milyonu aşkın işsiz var… Birileri 3-4 maaş alırken neden birisi işsiz" sözleriyle eleştirdi. Burada yaptığı konuşmada gençlere seslenen Kılıçdaroğlu, “Emin olun motorları maviliklere süreceğiz, kaptanı da siz olacaksınız” dedi.

İzmir'de 'Yaşanabilir kentsel dönüşüm çalıştayı' Karşıyaka Deniz Baykal Kültür Merkezi'nde başladı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun katılımıyla başlayan çalıştaya, CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, CHP İzmir Milletvekilleri, ilçe belediye başkanları, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu ve İYİ Parti İzmir İl Başkanı Hüsmen Kırkpınar katıldı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, dönüşüm sürecinin uzlaşmalı olması, adaletli ve yerinde olması ile İzmir Büyükşehir Belediyesi güvencesiyle olması şeklinde 3 ana ilkelerinin olduğunu söyledi.

Soyer, "Anlayışımız dönüşümleri yüzde 100 uzlaşıyla katılımcı anlayışla yapmak. Yurttaşların görüşlerini alıp katılımcı bir anlayışla süreci yönetiyoruz. Riskli alanlardan başlayarak binaların yıkılarak yeni yapılar yapılmasının yanından vatandaşlarımızın süre gelen kültürel ilişkileri, komşuluk ilişkilerinin bozulmamasının sağlıyoruz. Mahalle kültürünün korunmasını sağlıyoruz. Kentsel dönüşümün başından onsuna tüm çalışmalar Büyükşehir tarafından denetleniyor. Teslim edeceğimiz konutlarda kura çekiminde yurttaşlara öncelik veriyoruz ve halkla müteahhit kesinlikle karşı karşıya gelmiyor. Artan değeri burada yaşayan yurttaşlara dağıtıyoruz. Başka yerlerde olduğu gibi artan değer bir gruba rant olarak gitmiyor. Halkımızı ranta kurban etmiyoruz. Depremde evleri hasar gören yurttaşlar kesinlikle bir hak kaybı yaşamayacak. 5 bin 800 orta hasarlı hane için, dünya bankasıyla yürüttüğümüz görüşmeleri, mağdur yurttaşlarımıza açıklayacağız. Amacımız her şeyden önce bu kentteki yurttaşların yaşam hakkını korumak. İzmir’in 6 farklı bölgesinde yerinde dönüşüm için tıkır tıkır çalışıyoruz. Bütüncül bir adil planlama ile afetlere dayanıklı, kültüre sağlıklı bir hale getirerek İzmir’i dirençli bir kent haline getirmek" dedi.

kilicdaroglu-ekonomi-paketini-elestirdi-issizligi-cozecegiz-diye-tek-cumle-yok-851996-1.

Soyer’in ardından kürsüye gelen CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, İzmir ve istanbul'daki kentsel dönüşümün farklarını ve İstanbul'da yurttaşların mahkemelik olduğuna dikkati çekti.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Yaşadığımız kentten memnun muyuz? Memnun değilsek hangi gerekçe ile memnun değiliz. Kentlerimizi beton ormanına döndürüldü. Deprem kuşağındayız ama binalarımız riskli. Kentsel dönüşüm nasıl bir dönüşüm olmalı? Biz neler yapmalıyız? ‘Yaşanabilir kentsel dönüşüm’ dedi arkadaşlarımız. Bu çok güzel. Her kent kendi rantını yaratır. Yol yaparsanız, park yaparsanız konutun değeri artar. Soru şu, rantı kimin için kullanacağız? Bir avuç insan için mi, vatandaş için mi? Biz rantı vatandaşın kullanması için çabalıyoruz. Dönüşümle doğa ile barışık bir kent yaratılmalı. Kentte bizim dışımızda diğer canlılar da yaşıyor. Ağaçların, kuşların yaşam hakkı var. Bu en çok da İzmir’e yakışıyor. Sayın Soyer, üç temel ilkeden söz etti. Uzlaşıdan bahsetti. Yerinden dönüşümden bahsetti. İnsanların kentin dışına sürmemek gerekiyor. İstanbul’da bunu gördük. Rantın yüksek olduğu yerlerde vatandaşlar sürüldü. Başka yerlere göç etmek zorunda bırakıldılar. İzmir Büyükşehir Belediyesi vatandaş odaklı olarak kentsel dönüşüme bakıyor. Vatandaşa güvence veriyor. Bu imkanların vatandaşa sağlanması çok önemli. İstanbul’daki kentsel dönüşümde yaşanılan sorundan bahsedeyim. Müteahhitle vatandaş karşı karşı geliyor ve vatandaş mahkemelik oluyor. Vatandaş artık burada, İzmir’de belediye güvencesine giriyor ve belediye ile muhatap oluyor. Bu ilke çerçevesinde bir kentsel dönüşüm yaptığınızda ortaya yaşanabilir, kent ortaya çıkıyor. İzmir’i yaşanabilir bir kente dönüştürmek ve depreme karşı dirençli getirmek için yaptığınız çok değerli. Bütün engellemelere rağmen belediye başkanlarımız tarih yazıyor. Rantın bir avuç insana değil, halkla beraber nasıl paylaşıldığını, sorunların nasıl giderildiğini gelecek nesiller dinleyecek" ifadelerini kullandı.

‘BİR EKONOMİ PAKETİ AÇIKLADILAR, İŞSİZLİĞİ ÇÖZECEĞİZ DİYE TEK MADDE YOK’

"Bir ekonomi paketi açıkladılar, işsizliği çözeceğiz diye tek madde yok. 10 milyonu aşkın işsiz var…" diyen Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

"Üniversiteyi bitirmiş elektronik elektrik mühendisi halde beni yakaladı 'işsizim burada çalışıyorum' diyor. Bu tablo onun kusuru mu, hayır! Birileri 3-4 maaş alırken neden birisi işsiz. Bütün bu tabloları biliyoruz, bize güveneceksiniz. Güvenin bize, gerçekten de güvenin bize. Türkiye’yi değiştireceğiz, Türkiye'ye huzuru, bereketi getireceğiz. Hiçbir kadın pazar artıklarından evine bir yiyecek bulabilir miyim diye çalışmayacak ve götürmeyecek. Herkesin asgari gelir güvencesi olacak, ne için? Biz sosyal demokratız. Biz demokratız, ülkemiz vatandaşımız için çalışıyoruz.”