CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun "Kasım ayını bekleyin" mesajına ilişkin yeni bir iddia gündeme geldi. Buna göre Kılıçdaroğlu'nun iktidara yakın sermaye grupları ve varlık şirketlerini hedef alan açıklamalarından ‘rahatsız olan’ bazı grupların ‘yumuşak geçiş’ için Altılı Masa'ya aday dayattığı önü sürüldü. CHP'li bir isim, "Kasımda genel başkanımız bu hevesi taşıyanlara ve ‘yumuşak geçiş’ isteyenlere sanıyorum gerekli yanıtı verecektir. Bence bu bir meydan okuma da olacaktır" dedi.

Kılıçdaroğlu ‘Kasım’ı bekleyin’ demişti: Açıklamanın ardındaki kulisler ortaya çıktı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun "Kasım ayını bekleyin" açıklamasına ilişkin detaylar ortaya çıkmaya başladı.

CHP’li yetkililer, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun bürokratlara yönelik çıkışlarıyla başlayan, ardından iktidara yakın sermaye grupları ve varlık şirketlerini hedef alan açıklamalarından ‘rahatsız olan’ bazı grupların Altılı Masa'ya ‘yumuşak geçiş’ için aday dayattığını öne sürdü.

Diken'den Altan Sancar'ın haberine göre CHP’li üst düzey yetkililer, bu grubun, toplumun ve devletin ‘radikal bir değişime hazır olmadığı’ söylemiyle ‘mevcut düzenin devamını’ amaçladığını düşünüyor.

CHP liderinin bu çıkışları, sermaye çevreleri ve bunlara yakın kesimleri rahatsız etti. Kılıçdaroğlu’ndan randevu talepleri karşılıksız kalan grupların bu defa CHP liderinin en yakınındaki kimi kurmaylarını yıpratmayı hedeflediği öne sürülmüştü. CHP’lilere göre Kılıçdaroğlu’nun çıkışları ‘karşılarında yer alan büyük bir ittifakı ürkütmüş durumda.’

CHP kulislerinde hem adaylık hem de seçim sürecinde kullanılacak dile ilişkin yeni bir iddia tartışılıyor. İddiaya göre CHP’ye ‘yol çizmek isteyen’ bazı gruplar, Kılıçdaroğlu’nun vaatlerine ‘toplumun ve devletin hazır olmadığı’ şeklindeki ‘kanaatlerini’ çeşitli kanallarla iletiyor. CHP’lilerse parti politikalarına müdahale olarak algıladıkları bu düşüncelere tepkiyle yaklaşıyor.

"YUMUŞAK GEÇİŞ DİYE BİR ŞEY UYDURMUŞLAR"

Diken’e konuşan Kılıçdaroğlu’nun yakın çalışma arkadaşlarından bir isim gelişmeleri şöyle değerlendirdi: “Sık sık kendilerini ‘önemli konumda’ gören bazı isimler, sanırım siyasetten de güç alarak genel başkanımızın söylemlerinin radikal olduğunu bizlere bile söylüyor. Onlara göre hem toplum hem de devlet böylesi hızlı bir değişime hazır değilmiş. Devlete hizmetten uzaklaşan bürokratlara yönelik çıkışlar bürokrasiyi, beşli çeteye yönelik çıkışlar da sermayeyi korkutuyormuş. Söylemlerimizi fazla soldan buluyorlarmış. Bize söylemlerimizi yumuşatma tavsiyesinde bulunuyorlar. Hatta ‘yumuşak geçiş’ diye bir şey uydurmuşlar, buna uygun bir de aday telkininde bulunuyorlar.”

"KONTROL EDİLEBİLİR BİR İSİM ARIYORLAR"

Kurmayın aktardığına göre bu durum karşısında tepkisini gösteren çok sayıda CHP’li isim bulunuyor. Kendilerine iletilen ‘kanaatlerin’ altında ‘mevcut düzenin devamı arzusu’ yattığını belirten CHP’li isim, devamında şunları söyledi:

“Bize bunları söyleyenlerin, yani ‘yumuşak geçiş’ isteyenlerin amacı kurulan düzenin hızla değişmesini önlemek. Genel başkanın çıkışları, ancak düzeninin devam etmesini isteyenler ve onlarla ortak olanlar tarafından radikal olarak değerlendirilebilir. Genel başkanın açıklamaları sosyal demokrat CHP’nin ilkelerini yansıtıyor. Zaten aday dayatması da bununla alakalı. Birileri kendilerince kontrol edilebilir bir isim arıyor. Fikirlerini yazan gazetecileri veya derdi ülke olan siyasetçileri elbette ayırıyorum, ama geriye kalan hiç kimse masaya aday dayatamaz. Bu masadan çıkacak aday da kontrol edilebilir değil, yönetebilir ve kibirden uzak aday olur.”

"KILIÇDAROĞLU GEREKLİ YANITI VERECEKTİR"

Partilerine ‘yumuşak geçişi’ öneren isimlerden bazılarının aktif görevdeki bürokratlar olduğunu da iddia eden CHP’li isim, partilerinin baskı altına alınmak istendiğini ifade ederek şöyle konuştu:

“CHP’yi baskı altına almak ve birtakım tabiri caizse dayatmalarda bulunmak isteyenler var. Kılıçdaroğlu’nun ve kurmaylarının yönettiği CHP, o CHP değil. Kasımda genel başkanımız bu hevesi taşıyanlara ve ‘yumuşak geçiş’ isteyenlere sanıyorum gerekli yanıtı verecektir. Bence bu bir meydan okuma da olacaktır. Dilerim kasımda yapılacak olan o açıklama, başta partimiz ve tabanımız olmak üzere tüm kesimlerde gerekli değeri görür.”