Türkiye’nin 78 ilinden 366 ve İzmir’in tüm ilçelerinden bin 150 olmak üzere, toplam bin 516 muhtarın katılımı ile İzmir’de düzenlenen “Türkiye Muhtarlar Buluşması”nda seslenen CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, “Ben sizin oylarınıza değil sorunlarınıza çözmeye talibim. Türkiye adaletle yönetilmesi, ahlakla, birikimle bilgiyle yönetilmesi lazım.  Hiçbir devlet bir kişinin iki dudağına emanet edilemez” dedi.

Kılıçdaroğlu, muhtarlara seslendi: Türkiye bir kişinin iki dudağına emanet edilemez

AYCAN KARADAĞ

Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştiren “Türkiye Muhtarlar Buluşması”na katıldı. “Etkin ve Demokratik Yerel Yönetimler için Türkiye Muhtarlar Buluşması” başlığında Fuar İzmir’de düzenlenen buluşmaya, Türkiye’nin 78 ilinden 366 ve İzmir’in tüm ilçelerinden bin 150 olmak üzere, toplam bin 516 muhtar katıldı. Toplantıda demokrasi zincirinin ilk halkasını oluşturan muhtarlık makamının yaşadığı sorunlar buluşmada masaya yatırılırken, 1924 yılından kalma muhtarlık yasasının güncellenmesinin kaçınılmaz olduğu belirtildi.

Türkiye’nin her ilinden muhtarların bir araya geldiği buluşmanın değerlendirme toplantısına CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı, CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke, CHP PM Üyesi Rıfat Nalbantoğlu, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, CHP İzmir Milletvekilleri, ilçe belediye başkanları ve muhtarlar katıldı.

Muhtarlık kurumuna yeterli değer verilmediğini dikkat çeken Kılıçdaroğlu, muhtarlık temek kanun taslağı hazırladıklarını belirterek, “Muhtarlık kurumu ne kadar önemli, değerli, siyaset bu kuruma yeterli değer veriyor mu? Devleti yönetenler muhtarlık kurumuna düşündüğünüz değeri de önemi de vermiyor. Değerli ve saygın kılmak için muhtarlık için ne yapacaksın? 1982 kanun tüzük ve yönetmelikte 354 madde muhtarlık adı geçer. Bir temel muhtarlık kanunu yok. Bir temel muhtarlık kanunu lazım bize. Bunu yaptık. 105 madden oluşan muhtarlık temel kanunun taslağını hazırladık. Elimizde muhtarlık kanunu taslağı var. Sizin birleşik oy pusulanız yok. Neden yok? Bu siyaset kumrunun muhtarlığa değer vermediği anlamına gelir. Birleşik oy pusulası olsa herkesin ismi olur beğendiğiniz muhtara oy verirsiniz. Birleşik oy pusulası olması lazım” diye konuştu.

kilicdaroglu-muhtarlara-seslendi-turkiye-bir-kisinin-iki-dudagina-emanet-edilemez-935806-1.

Kılıçdaroğlu sözlerine şöyle devam etti: "Belediyelerin binaları var. Muhtarların büyük bir kısmı ya binası yoktur veya derme çatma ya da kiralık bir yerde oturur. Niçin sizin bir muhtarlık eviniz yok ve neden yapılmaz. Bizim bazı beledilerimiz tek tip muhtarlık evi yaptı ve teslim etti. Bunu da hafızanızın bir yerinde tutun arkadaşlar. Bütçeler söz edildi. Sizin bir bütçeniz yok. Çünkü siyaset kurumu size önem vermiyor. Sizin bütçeniz olması lazım. Bütçe aynı zamanda denetim demektir. Bütçe diyorsun ama parayı nereden bulacaksın diyorlar. Oturduğunuz mahallede emlak vergisi alınıyor. Bunun yüzde 1-2’si mahalledeki muhtarlara tahsis edilse ayıp mı olur günah mı olur. Biz sadece muhtarlık kurumunu değil belediyeyi de güçlendireceğiz. Otoparkı belediye yapması zorundadır. Ama taşıt vergisini merkezi yönetim alır neden belediye almaz. Gelişmiş ülkelerde yerel vergileri yerel belediyeler alır. Şimdi hem kaynak vermiyorsunuz hem de sorun çözmüyorsunuz. Biz dersimizi iyi çalıştık. Çünkü Türkiye’yi yöneteceğiz. Adaletle, ahlakla, bilgiyle, birikimle yöneteceğiz. Yanlış yönetim kaynak israfıdır. Siyaseti güveni sarsar.”

KÖYLÜNÜN MALI İADE EDİLECEK

Köylerin mahalleye dönüştürülmesi ile ilgi konuşan Kılıçdaroğlu, “Köy tüzel kişilikleri mahalleye dönüştü ama hala köy. Malını mülküne el koydular hepsini iade edeceğiz. Ne el konulduysa iade edeceğiz. Sosyal yardımları politik amaçla değil muhtarlıkla ulaştıracağız. Sosyal yardımları politikacıyı verirsen fakirleri sıra dizip televizyonları çağırıyorsun. Bu insan onuruna aykırıdır. Bir kişinin yoksulluğu teşhir etmek günahtır, sağ elin verdiğini sol el görmeyecek muhtar bunu yaparsa sorun giderilir. Muhtarlar belediye meclisine katılacak. Her muhtar kendi mahallesinden ile ilgili bir karar alınacaksa o belediyeni meclisine gidecek söz ve karar alacak. Demokrasi katılımcılıktır, katılacaksınız. Muhtarlık bir kamu görevi olarak sayılmıyor. Çünkü kanun öyle öngörüyor. Belediye başkanları ile ortak çalışma yapamaz. Kanunun değişmesi lazım. 5393 belediye kanunun değişmesi lazım. Belediye ile işbirliği yapıp bunu mahallede hayata geçirmesi lazım. Türkiye muhtarlar birliği yok. Çok kalabalıksınız, yeteri kadar güçlüsünüz, politik olarak çok ayrıştığınız için politikacılar bunu kullanıyor vaatte bunup yerine getirmiyorlar” dedi.

Kılıçdaroğlu şunları dile getirdi: “Ben sizin oylarınıza değil sorunlarınıza çözmeye talibim. Türkiye adaletle yönetilmesi, ahlakla, birikimle bilgiyle yönetilmesi lazım. Hiçbir devlet bir kişini iki dudağına emanet edilemez. Dünyada böyle bir örnek yok. Liyakat dediğimiz kavram vardır. Osmanlı’da, Selçuklu’da liyakat vardır. Padişah vardı ama sadrazam başbakan vardı. Enderun vardı. Bunların tamamı yönetimde işi ehline verirseniz devleti sağlıklı yönetirsiniz. Bu yetkiler muhtarlara verildiğinde en çok hükümetin işine yarar. İkinci bir yüz yıla giriyoruz. Barış içinde büyümesi kalkınması lazım. Çakışarak kötü örnek olarak değil akıl, mantık bilgi, birikim ve adaletle devletin yönetilmesi lazım. Devlet soyulacak organ değil, siyaset devletin rantını cebine indirecek bir kurum değildir. Devleti sosyal olmaktan çıkarırsanız büyük yaralar alırsınız. Size ödenek veriliyor maaş değil. Size maaş verilmesi azım sosyal güvenlik primlerin yatırılması lazım. Bu hakkı talep etmelisiniz. Muhtarları bedava iş yaptırıyorsunuz. Muhtar karakolun bekçisi postanenin nöbetçisi olmamalıdır.”