Görüşmeden olumlu izlenimle ayrılan HDP yönetiminin ittifak ile birlikte, ‘‘doğrudan ya da dolaylı olarak’’ Kılıçdaroğlu’na desteğini açıklaması bekleniyor.

Kılıçdaroğlu’na destek kararı açıklanacak

Hüseyin Şimşek

Emek ve Özgürlük İttifakı çatısı altında seçimlere katılacak HDP, cumhurbaşkanı adayı konusundaki tutumunu netleştirdi.

Daha önce ittifakla birlikte aday çıkarmayı tartışan parti yönetimi, deprem felaketinin ardından bu kararını değerlendirmeye başladı. Sonraki süreçte Millet İttifakı’nın Kemal Kılıçdaroğlu’nu aday olarak göstermesinin ardından ittifak üyesi partiler, büyük oranda bu isim üzerinde uzlaştı. Ancak kararını açıklamayan ve yalnızca “aday çıkarmama”ya onay veren HDP yönetimi, hangi adayı destekleyeceğinin kararını da verdi. Bu karar, bugün ittifakın ortak açıklaması ile kamuoyuna duyurulacak.


Önceki gün Meclis'te Kılıçdaroğlu ile bir araya gelen HDP yönetiminin bu toplantıdan "memnun" ayrıldığı kaydedildi. İttifak temsilcileri ile de bir araya gelen parti yönetiminin, Kılıçdaroğlu isminde uzlaştığı bildirildi. Kararın ittifaka da iletilmesinin ardından bugün bu konuda bir açıklama yapılması kararlaştırıldı. Açıklamada, Kılıçdaroğlu’na destek açıklaması yapılacağı öğrenildi.

KÜRTÇE ÇIKIŞI OLUMLU BULUNDU

Edinilen bilgiye göre, Kılıçdaroğlu’nun özellikle tutuklu siyasetçiler, kayyum uygulamaları ve adalet konusundaki eleştiri ve tespitleri, HDP yönetimini en çok memnun eden açıklamalar oldu. Kılıçdaroğlu’nun Kürtçenin TBMM’de "bilinmeyen dil" olarak kabul edilmesine yönelik eleştirilerinin de olumlu bulunduğu belirtildi. Toplantıda, ayrıca CHP’nin Kürt sorununun çözümü için yıllardır çalıştığını bildiren Kılıçdaroğlu’nun, "CHP’nin Türkiye’nin Kürt Sorununa Bakışı, Çözüm Çerçevesi ve İkinci Yüzyıla Çağrı Beyannamesi" gibi çalışmaları anımsattığı da aktarıldı.

***

Görüşme neden TBMM’de yapıldı?

Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Kılıçdaroğlu ile HDP Genel Merkezi’nde gerçekleştirileceği bildirilen görüşmenin, simgesel olarak Meclis'in önemini vurgulamanın yanısıra esas olarak “provokasyon endişesiyle” TBMM’ye taşındığı da öğrenildi. “Kürt sorununda çözümün adresi olarak gösterildiği için” görüşmenin Meclis’e taşındığı ifade edilse de bazı kişilerin Kılıçdaroğlu geldiği sırada HDP Genel Merkezi önünde eylem yapabileceği bilgisinin partilere ulaşmasının da görüşmenin yerinin değiştirilmesinde etkili olduğu öğrenildi.