CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’ı ziyaret etti. Görüşmede Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’in detayları konuşuldu. Kılıçdaroğlu ve Babacan, iktidarın ülkeyi yönetemediğini ifade etti. Öte yandan Kılıçdaroğlu, Muharrem İnce'nin, Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olarak Rifat Hisarcıklıoğlu’nu göstereceği yönündeki iddiasını yalanladı.

Kılıçdaroğlu’ndan Babacan’a ziyaret: "Türkiye yönetilemiyor"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, beraberindeki heyet ile DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’ı ziyaret etti.

Kılıçdaroğlu ve Babacan, Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’in detaylarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Doğalgaz ve elektrik faturalarına gelen zamlardan seçimlere kadar birçok konunun konuşulduğunu ifade eden liderler, “Türkiye yönetilemiyor” dedi.

“Her alanda kriz derinleşiyor” diyen Babacan, İran’ın doğalgaz rezervlerini kapatmasını ‘vahim bir durum’ olarak değerlendirdi. Merkez Bankası’nın eriyen rezervlerine değinen Babacan, “Sadece Merkez Bankası’nın değil ülkenin doğalgaz rezervleri de tüketilmiş” dedi. Babacan şunları kaydetti:

BABACAN: ÜLKEYİ YÖNETENLERİN ÇÖZÜM ÜRETME KAPASİTESİ KALMADI

“Ülkeyi yönetenlerin bu ülkenin sorunlarına çözüm üretme kapasitesi kalmadı. Böyle bir dönemde bu güçlü, ülkenin potansiyelini açığa çıkaracak büyük bir değişime ihtiyaç var. Kılıçdaroğlu ile beraber Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’e ilişkin birlik başlattığımızı ilan etmiştik. 6 partinin masasında yer alan ve 6 partinin üzerinde çalıştığı bir çalışma haline geldi. Türkiye’nin siyaset tarihinde önemli bir noktadır bu. Bundan sonraki süreçte de bunun uygulanmasıyla ilgili konularda da çalışacağız. İlk seçimle parlamenter sisteme geçiş arasındaki yol haritasının nasıl çalışacağına ilişkin çalışma başlatacağız.”

KILIÇDAROĞLU: ORTADA SORUNLARIN ÇÖZÜLME İRADESİ YOK

Görüşmenin verimli geçtiğini ifade eden Kılıçdaroğlu ise Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’e ilişkin detayların önümüzdeki günlerde kamuoyuyla paylaşılacağını söyledi. Kılıçdaroğlu şöyle konuştu:

“Verimli ve güzel görüşme gerçekleştirdik. Güçlendirilmiş parlamenter sistem dolayısıyla 6 siyasi partinin bir araya gelip yeni bir yol haritası açması son derece değerli. Siyaset tarihimiz açısından da değerli bir çalışma. Bu çalışmayı önümüzdeki süreçte kamuoyuyla paylaşacağız. Türkiye’ye yeni bir ufuk açma konusunda kararlıyız. Geçiş süreciyle ilgili de sayın genel başkanımın bir önerisi oldu. Neler yapmalıyız, neler olmalı bunu konuştuk. Bu sorumluluğun gereğini yapacağız. Ekonomiyi de diğer konuları da konuştuk. Elektrik, doğalgaz fiyatlarını konuştuk. Üretimin durması Türkiye’nin yönetilmediğini gösteriyor. Sorunların çözülme iradesi yok ortada.”

RTÜK’E ELEŞTİRİ: İNFAZ KURUMU HALİNE GELDİ

Genel başkanların açıklamasının ardından soru cevap kısmına geçildi.

Kılıçdaroğlu, TELE1 ve Fox Tv’ye ceza kesen RTÜK’le ilgili soruya şu yanıtı verdi:

“RTÜK infaz kurumu haline geldi. Yaptığı uygulamalar bu görüşümüzü haklı kılıyor. İktidarı eleştiren kanallara bu yaptırımın uygulanması orayı bir infaz kurumuna dönüştürmüş durumda. Başındaki kişi alınan talimatı yerine getiriyor. Gazetecilerin evleri basılmamalı.”

İNCE’YE YANIT VERDİ

Kılıçdaroğlu, Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce’nin Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olarak Rifat Hisarcıklıoğlu’nu göstereceği yönündeki iddiaya ilişkin konuştu.

İnce’nin bu iddiasının kaynaksız olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, “İnce’nin yaptığı açıklamayı bilmiyorum. Kaynağını bilmiyorum. Yorum yapma şansım da yok böyle bir olay da yok” ifadelerini kullandı.

“DEMOKRASİNİN YOLU DİYARBAKIR’DAN GEÇER”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu 27 Ocak’ta gerçekleştireceği Diyarbakır ziyaretine ilişkin, “Bu ülkeye demokrasi gelecekse, bunun yolu Diyarbakır’dan geçer” dedi.

Soru cevap bölümü şöyle devam etti:

DOĞALGAZ KESİNTİLERİ HAKKINDA NE DÜŞÜNÜYORSUNUZ?

Kılıçdaroğlu: Buradaki sorun yeni bir sorun değil aslında. Geçmişte de zaman zaman doğal gaz kesintileri oldu ama depolarımız doluydu. Sorun var olan depoların doldurulmaması. 2018 Ocak ayında yüzde 73 oranında depolarda gaz. Şimdi yüzde 32 seviyesinde. Niçin? O dönemin iradesiyle bu dönemin iradesi arasında ciddi bir fark var. O dönem acaba kısmen de olsa liyakatli kadrolar vardı. Fatura sanayiciye çıkıyor.

Babacan: Doğalgaz depoları varken tam kapasiteyle kullanılmamış olması affedilir değil. Depolar dolu olsun diye okadar yatırım yapıldı. Bu çok ciddi bir yönetim gafletidir.

6 MUHALEFET PARTİSİNİN YAPTIĞI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Kılıçdaroğlu: Çalışmalar yeni sonuçlandı.

Babacan: 6'lı komisyon çarşamba akşamı bir araya gelecek. Biz DEVA partisi olarak komisyonun kararına uyacağız.

NEBATİ'NİN AÇIKLAMALARI: “PASİF BİR İSYAN VAR”

Kılıçdaroğlu: Sayın Nebati aslında hepimizin bildiği gerçekleri söyledi. MB bağımsızlığı yok dedi. Yasası öyle demiyor ama zaten Anayasa askında. Faizi sıfırlasınlar o zaman bütün sorun hallolur.

Babacan: Eş zamanlı olarak vatandaşın faizine ne oldu ona bakmak lazım. 7 puan arttı. Hükümetin yanlış zamanda yanlış iş yaptı. Bunu açıklaması lazım. Millet yüksek faturalar ödüyor. 84 milyon yanlış uygulamanın bedelini ödüyor. Vatandaşlarımız sabrediyor. Anayasanın kararlarını yok sayan, hiçe sayan bir Bakan'ın kural tanımasını beklemek mümkün değil. Şu anda pasif bir isyan var. Bunun pasif olmasının nedeni ise insanların sandıkta oy kullanmasını bekliyor olması.

3. İTTİFAK KONUSU

Kılıçdaroğlu: 3'lü İttifak olabilir neden olmasın. Olursa açıklarız. 4'lü İttifak da olabilir. Biz de yapabiliriz diğer partiler de yapabilir. Önemli olan anlaşmak. İttifak kurulmak isteniyorsa kurulur biz de ona saygı duyarız.

Babacan: Arıyorlar tehdit ediyorlar, ceza kesiyorlar. Sorunların konuşmanın yasak olduğu eleştirenler ceza yediği bir ülke hiçbir sorununu çözemez. 3'lü ittifak her siyasi partinin hür kararıdır. Demokrasinin kararıdır. Bizim böyle bir kararımız yok.