İBB Başkanı İmamoğlu'na verilen hapis cezasına ilişkin değerlendirmelerde bulunan CHP lideri Kılıçdaroğlu, nihai yargı kararını beklediklerini ve kararın 'hukukun üstünlüğü' ilkesine göre verilmesini beklediklerini kaydetti Kılıçdaroğlu, "Eğer bu beklenti olmazsa gereğini yapacağız. Şimdi açıklamayı doğru bilmiyorum ama gereğini yapacağız" diye konuştu. "Cumhurbaşkanı adayı olacak mısınız?" sorusuna da yanıt veren Kılıçdaroğlu, "Önce üzerinde görüş birliğinin sağlandığı bir metin olması lazım, yani bir hükümet programı olması lazım" dedi.

Kılıçdaroğlu'ndan İmamoğlu sorusuna yanıt: Gereğini yapacağız
Fotoğraf: AA

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'na verilen hapis cezası ve siyasi yasak uygulanması kararı ile İBB'ye yönelik soruşturmalara ilişkin, nihai yargı kararlarını beklediklerini kaydetti. Kılıçdaroğlu, "Yargı hukukun üstünlüğüne göre karar verir. Eğer bu beklenti olmazsa gereğini yapacağız. Şimdi açıklamayı doğru bilmiyorum ama gereğini yapacağız" dedi.

Kılıçdaroğlu, TV100 ekranlarında yayınlanan "Haftanın Panoroması" programında Uğur Dündar'ın sorularını yanıtladı. Gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Kılıçdaroğlu, "Cumhurbaşkanı adayı olacak mısınız?" sorusuna "Son toplantıda cumhurbaşkanlığı adaylığı konuşulmadı. Herhangi bir tartışma da olmadı. Bu konuda liderler acele de etmiyorlar. Önce üzerinde görüş birliğinin sağlandığı bir metin olması lazım, yani bir hükümet programı olması lazım" yanıtını verdi.

YOL HARİTASINDA HANGİ BAŞLIKLAR YER ALACAK?

Yol haritası üzerinde yaklaşık 3-4 aydır, her partinin ayrı ayrı kendi içinde çalıştığını ayrıca partilerden 6 genel başkan yardımcısının da bu çalışmalara son şeklini verdiğini anlatan Kılıçdaroğlu, "Büyük bir olasılıkla yol haritası ve hükümet programı çıkıp, neyi nasıl yapacağımız, hangi amaçları güttüğümüz, hangi zaman diliminde neye odaklanacağımız konusunda bir yol haritası çıkarsa ondan sonra zaten cumhurbaşkanı adayının belirlenmesine gelecek" diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, 30 Ocak'ta yapılacak yol haritası açıklamasında ana hatlarıyla hangi başlıkların yer alacağına ilişkin soruya karşılık, bunun yargı, sağlık, dış politika, teknoloji, bilim gibi başlıklarda nelerin yapılacağı, Türkiye'nin yaşadığı sıkıntılı durumdan nasıl çıkarılacağına ilişkin bir çalışma olduğunu söyledi.

"SEYYAR HAKİMLER, MAHKEMELER VAR"

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, masadaki 6 liderin de yargının bağımsız ve tarafsız olması gerektiğine inandığını, bu konuda görüş birliği içinde olduğunu ifade etti.

Kılıçdaroğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Seyyar hakimler var, belli talimatın gereğini yerine getirmek üzere. Bir davada eğer farklı bir şey çıkacaksa seyyar hakim oraya atanıyor. Bir de üçlü hakimlerin olduğu seyyar mahkemeler var. Bu seyyar mahkemeler de yine belli davalarda oradan alınıp öbür davaya bakmak için görevlendiriliyor. Biz bu seyyar hakimleri de seyyar mahkemeleri de biliyoruz. Ama Hakimler ve Savcılar Kurulu onun da gereğini yapmak zorunda, seyyar hakim, mahkeme olmaz. Vicdanını satan, parayla pulla işi olan bir hakim olmaz. Uyuşturucu baronlarından para alanlar olmaz. Avukatın, savcının gidip hakime rüşvet teklif ettiği bir düzeni tamamen bitireceğiz."

Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Bütün samimiyetimle ifade edeyim. Altı liderin olduğu masada, cumhurbaşkanı adayının nitelikleri konusunda daha önce bir görüş birliğine vardık. Bunu bir bildiriyle kamuoyuna duyurduk. Ama son toplantıda cumhurbaşkanlığı adaylığı konuşulmadı. Herhangi bir tartışma da olmadı. Bu konuda liderler acele de etmiyorlar. Önce üzerinde görüş birliğinin sağlandığı bir metin olması lazım, yani bir hükümet programı olması lazım. Bu yol haritası üzerinde yaklaşık 3-4 aydır her parti ayrı ayrı kendi içinde ayrıca birer genel başkan yardımcısı ve başkanlığında da onlar da altı kişi toplanıyorlar, son şeklini veriyorlar. Üzerinde uzlaşma olmayan metinler genel başkanlara sunuluyor. O konuda da görüş birliği en son toplantıda sağlandı. Büyük bir olasılıkla yol haritası ve hükümet programı çıkıp, neyi nasıl yapacağımız hangi amaçları güttüğümüz, hangi zaman diliminde neye odaklanacağımız konusunda yol haritası çıkarsa sıra cumhurbaşkanlığı adayının belirlenmesine gelecek.

"YARGI HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜNE GÖRE KARAR VERİR"

Bir kişi demokratik yollarla bir yere gelmiş. Halk kendisini istemediğinde demokratik yollarla gönder. Demokrasilerde önemli olan gelindiği gibi gitmektir. Gelenler koltuğa yapışıp kaldığında demokrasi çalıştırmak giderek zorlaşıyor. Yargıyı koltuğunu korumak için kullanıyor. Erdoğan mal varlıklarını korumakla yükümlü hissediyor kendini. Bu nedenle Ekrem Bey'e saldırıyor bana da saldırıyor. Ekrem Bey'e niye saldırıyorsunuz? İş yapıyor Ekrem Bey.

Kimse cehennemin kapıları aralamasın dedim. Umarım bunlar olmaz. Ekrem Bey'e bu cezalar yazılmaz. Yargı hukukun üstünlüğüne göre karar verir. Eğer bu beklenti olmazsa gereğini yapacağız. Şimdi açıklamayı doğru bilmiyorum ama gereğini yapacağız.

Helalleşme, gücü elinde tutan bir kişinin yaptığı hatayı anlayıp haksızlık yaptığı kişiden özür dilemesidir. Ama kul hakkı yiyen kişinin elbette bunun hesabını vermesi gerekir. Bunu kin ve öfke ile yapmamalısınız.

BABACAN VE DAVUTOĞLU'NUN AÇIKLAMALARI

Bakanlıklar konuşulmadı. Çünkü önce hükümet programı çıksın. Sonraki aşama. Hepimiz Türkiye'nin geleceğinden endişe duyuyoruz. Babacan ve Davutoğlu'nun açıklamalarını izleme şansım olmadı ama okudum. Babacan diyor ki 'Altı lider beni belirlerse seçilirim.' Buradan bir şey alınıp konuşmak... Bunlar spekülasyonlar. Çünkü Saray'ın bütün hedefi Altılı Masa'yı nasıl dağıtırım. Ama kimse meraklanmasın. Bizim dağılma gibi bir niyetimiz yok.

Akıl, akıldan üstündür. Meral Hanım sağduyu ile hareket ediyor. Diğer genel başkanlar da öyle. Görüş farklılıkları olabilir. Cumhurbaşkanı adayı vesayet altında olacak. Hayır efendim. Liderler adayın seçilmesi için çalışacaklar.

Davutoğlu'nun dediğine gelince eğer; cumhurbaşkanı yardımcısı olunacak onların da görevleri olacak, imza atacaklar. Cumhurbaşkanını çalışamaz noktasına gelmek değil, tam tersine desteklemek ve kolaylaştırmak için.

Çok sayıda bakanlık var. Ama 6 lider karar verince bakanlıklar hızlıca hareket edecekler. Bir kaptan ve kaptan yardımcıları olacaktır. Hiç bir devlet bir kişiye emanet edilemez, edilmemiştir. Osmanlı'da padişah vardır ama sadrazam vardır. 2018'den bu yana hiç bir yerde dikiş tutmadı."