CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, gazete ve televizyonların Ankara temsilcileriyle bir araya geldi. Yerel seçimlere ilişkin değerlendirmelerde bulunan Kılıçdaroğlu, Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) seslenerek “KHK ile görevlerinden olanların seçime girmesine siz izin verdiniz. Sizin mazbataları teslim etmeniz gerekiyor. Aksi halde büyük bir ayıba imza atmış olursunuz” dedi. Seçim ve sonrası yaşananları değerlendiren Kılıçdaroğlu, “İstanbul’da mazbatasını […]

Kılıçdaroğlu’ndan KHK’li başkanlar yorumu: Türkiye’yi bu ayıptan kurtarın

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, gazete ve televizyonların Ankara temsilcileriyle bir araya geldi. Yerel seçimlere ilişkin değerlendirmelerde bulunan Kılıçdaroğlu, Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) seslenerek “KHK ile görevlerinden olanların seçime girmesine siz izin verdiniz. Sizin mazbataları teslim etmeniz gerekiyor. Aksi halde büyük bir ayıba imza atmış olursunuz” dedi.

Seçim ve sonrası yaşananları değerlendiren Kılıçdaroğlu, “İstanbul’da mazbatasını Sayın Ekrem İmamoğlu aldı. Elbette zorluklar var ısınma dönemi var. Biz ve belediye başkanlarımız makamlarına oturdukları gün neyi yapacaklarını çok iyi biliyorlar. Bu başarı o kentte yaşayan bütün yurttaşların ortak başarısıdır. Birlikte yaşayacaksak huzur içinde yaşamalıyız” dedi.

“Bursa içimde bir yaradır. Orada eksiğimi hatamız var” diyen Kılıçdaroğlu, “Asıl görevimiz bundan sonra başlıyor. Belediye başkanlarımız bir partinin değil artık o kentin belediye başkanlarıdır” dedi.

Belediyelerde asgari ücreti 2200 TL yapacaklarını belirten Kılıçdaroğlu, “Türkiye yerel yönetimlerde daha hakkaniyetli bir sürece evrilmek zorundadır. Belediye yönetiminde partizanlığı değil liyakatı esas alacaklardır. Belediye başkanlarımızın önüne 10 maddelik ana temel ilkeler koyacağız” şeklinde konuştu.

MAZBATAYI VERMEMEK DOĞRU DEĞİL

Seçildikleri halde görevlerine iade edilmeyen KHK’lerle ilgili YSK’ye seslenenen Kılıçdaroğlu, “Bunların seçime girmesine siz izin verdiniz. Sizin mazbataları teslim etmeniz gerekiyor. Aksi halde büyük bir ayıba imza atmış olursunuz. İzin verdiğiniz bir kişinin seçimi kazandıktan sonra ben sana mazbatayı vermem demek doğru değildir” ifadelerini kullandı.

SARAY BÜROKRASİSİ İLE KRİZ ÇÖZÜLMEZ

Kılıçdaroğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Devlette liyakatı yok ettiler. Saray bürokrasisi ile Türkiye’deki ekonomik kriz çözülmez. Türkiye Cumhuriyeti devletinin kalkınma planı yok. Saray bunun ne kadar farkında merak ediyorum. Kalkınma plansız siz neyi yapacaksınız?

Daha önce kısa süreli bazı hesaplar yaptılar ve kamuoyuyla paylaştılar. Bunların hiçbirisi tutmadı. Efendim, fiyatlar arttı, tanzim satış çadırları kuralım. Bu kadar kısır bir anlayış nasıl olabilir?

Seçimlerden sonra 2.5 milyon kişiye istihdam yaratılacaktı, tam tersine 1 milyon 700 bini aşkın kişi işsiz oldu. Bu kadar büyük tutarsızlıkla Türkiye ekonomisi yönetilemez.”

***

Erken seçim gündeme gelebilir

Öte yandan CNN Türk’ün aktardığına göre Kılıçdaroğlu, daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı. Kılıçdaroğlu, “Eğer ekonomik kriz derinleşirse erken seçim gündeme gelebilir. İmamoğlu belediyeyi başarıyla yönetirse her makama aday olabilir. Bugünden Cumhurbaşkanı adayımız dersek bu İmamoğlu’nu yıpratır. CHP’nin iktidar yürüyüşü başlamıştır” açıklamasında bulundu.

***

HDP’ye ret

HDP’nin, belediye seçimlerini kazanmalarına rağmen OHAL döneminde KHK ile görevden alınanlara mazbata verilmemesine ilişkin karara yaptığı itiraz, YSK tarafından reddedildi.