Dün gece yarısı deprem bölgesinden dönen CHP lideri Kılıçdaroğlu, SPK önüne gitti. SPK Başkanı İbrahim Ömer Gönül'ü istifaya çağıran Kılıçdaroğlu, "Deprem bölgesinde yaşayan 380 bin tasarruf sahibi açık ve net soyulmuştur. İstanbul Menkul Kıymet Borsası ne gerekiyorsa yapsın, onlar da istifa etsinler. Zarar eden, soyulan bütün depremzedelere tamamının paralarını iade edin. Soyguna izin vermeyeceğim. Bu ülkede herkes soyulacak, biz seyirci mi kalacağız. Seyirci kalmayacağız!" dedi.

Kılıçdaroğlu'ndan SPK'nin önünde istifa çağrısı: Deprem bölgesindeki sorguna izin vermeyeceğim
Fotoğraf: CHP fotoğraf servisi

Karamanmaraş merkezli iki büyük depremin ardından afet bölgelerine giden ve döndükten sonra Sermaye Piyasası Kurulu'na (SPK) gideceğini söyleyen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaoğlu, beraberindeki heyetle birlikte bugün kurul önünde açıklama yaptı.

Deprem bölgesinde yaşayan 380 bin küçük tasarruf sahiplerinin soyulduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, SPK Başkanı İbrahim Ömer Gönül'ü istifaya çağırdı. "İstanbul Menkul Kıymet Borsası ne gerekiyorsa yapsın, onlar da istifa etsinler" diyen Kılıçdaroğlu, "Zarar eden, soyulan bütün depremzedelere tamamının paralarını iade edin. Soyguna izin vermeyeceğim. Yeter ya, yeter artık! Bu ülkede herkes soyulacak, biz seyirci mi kalacağız. Seyirci kalmayacağız!" şeklinde konuştu.

Kılıçdaroğlu'nun açıklamaları şöyle:

"Deprem bölgesine gitmeden önce Sermaye Piyasası Kurulu'na geleceğimi ve küçük tasarruf sahiplerinin nasıl zarar ettiğini, ayrıntıları sayın başkandan öğreneceğimi ifade etmiştim. Deprem bölgesinden dün gece yarısı geldik, bugün sabah buradayım. Önce sayın başkan görüşecek dediler fakat sonra başkan görüşmekten imtina etti. Anladığım kadarıyla Saray'dan gerekli izni alamadı. Şunu açık ve net ifade etmek istiyorum, Türkiye'de hiç kimsenin soyulmasını asla ve asla izin vermek gibi bir geleneğimiz yoktur. Hele hele daha molozlar temizlenmeden, enkaz altında insanlar yatarken, deprem bölgesinde yaşayan küçük tasarruf sahiplerinin soyulmasına asla izin veremem.

"BU ÜLKEDE HİÇ KİMSE SAHİPSİZ DEĞİLDİR"

Bir daha ifade edeyim, rakam olarak da yaklaşık, deprem bölgesinde yaşayan 380 bin tasarruf sahibi açık ve net ifad ediyorum soyulmuştur. Deprem sırasında bir insanın soyulması ne demektir? Ve bunu bir kurum yapıyorsa, bir kurumun şemsiyesi altında yapılıyorsa, bu herkesin itiraz etmesi gereken bir tablodur. Bu ülkede hiç kimse sahipsiz değildir. Cumhuriyet kurulurken şu söylenmiştir, 'Cumhuriyet bilhassa kimsesizlerin kimsesidir' diyor. Deprem bölgesinde insanlar bir canı daha nasıl kurtarırım diye mücadele ederken, insanlar nasıl geçiniriz diye çadır beklerken, 380 bin küçük tasarruf sahibinin deprem anında soyulmasını asla kabul etmiyorum.

Açık ifade ediyorum, başkan istifa etsin. İstanbul Menkul Kıymet Borsası ne gerekiyorsa yapsın, onlar da istifa etsinler. Zarar eden, soyulan bütün depremzedelere tamamının paralarını iade edilmesi lazım. Arkadaşlarımla birlikte burada olmamın temel nedeni de bu zaten. Soyguna izin vermeyeceğim. Yeter ya, yeter artık ya! Bu ülkede herkes soyulacak, herkes soyulduğu zaman biz seyirci mi kalacağız. Seyirci kalmayacağız."