Kılıçdaroğlu: Ordunun durumuna ilişkin rahatsız edici duyumlar var

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Türk Silahlı Kuvvetlerinin durumuna ilişkin rahatsız edici duyumlar ve ordudaki emir-komuta zincirini bozacak gelişmeler olduğunu söyledi. 15 Temmuz'a yol açan FETÖ olayından ders alınmadığını, hataların “bilerek tekrarlandığını” belirten Kılıçdaroğlu, AKP hükümetine orduyu günlük siyasetin dışında tutma çağrısı yaptı.

Gazeteci Murat Yetkin'e konuşan Kılıçdaroğlu'nun konuyla ilgili açıklamaları şu şekilde:

Ordunun durumuna ilişkin rahatsız edici duyumlar var; hükümetin parti devleti kurma gayretinde sıranın ordunun partileştirilmesine mi geldiği endişesi var. Burada ordunun siyasi otoritenin emrinde olması gereğinden söz etmiyorum, demokrasilerde öyle olacak. Ben ordunun içine günlük sıcak siyasetin sokulmasından ve artık atama ve terfilerde de liyakat yerine parti tercihleri kullanılmasından söz ediyorum. Bu söylemlerden rahatsızlık duyuyorum.”

'TERFİLER LİYAKATTAN ÇOK AKP'YE SADAKATE DAYANIYOR'

Komutan terfilerinde liyakatten çok siyasal sadakate yani AKP’den bulunan tanıdıklara, akrabalık bağlarına göre atamalar yapıldığını söyleyen Kılıçdaroğlu, "Ordu daha fazla yıpranmasın diye isim vermiyorum ama maalesef durum iç açıcı değil; isteyen araştırıp kendisi de görebilir. Bir süre sonra orduda terfi etmek isteyen her askerin siyasetçi peşinde koşmasından endişe ediyorum. Bu durum ordudaki emir-komuta zincirini bozar. Terfisini falanca siyasinin etkisiyle alan bir subay, ya da astsubay artık komutanını dinlemez hale gelebilir. FETÖ olayında bunlar yaşandı. Yaşandı ama ders alınmıyor. Hatalar bilinerek tekrarlanıyor" diye konuştu.