Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman'ın Türkiye'ye gerçekleştireceği ziyarete tepki gösteren CHP Lideri Kılıçdaroğlu, Kaşıkçı cinayetini hatırlattı, "Türkiye Cumhuriyeti devletinin başındaki kişi cinayet emrini veren katille kucaklaşacak" diye konuştu. 'Sansür' yasasına ilişkin de konuşan Kılıçdaroğlu, "Anayasa'da der ki basın hürdür sansür edilemez. Ama getirilen düzenleme sansür uygulaması. Bu teklif bu şekliyle yasalaşırsa parlamentoda da mücadele edeceğiz, parlamento dışına çıktığında da alacağız Anayasa Mahkemesi'ne götüreceğiz" dedi.

Kılıçdaroğlu, Prens Selman’ın Türkiye ziyaretini yorumladı: "Erdoğan katille kucaklaşacak"

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman'ın, yarın gerçekleştireceği Türkiye ziyaretine tepki gösteren Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Türkiye'de görülmekte olan bir davayı ve işlenen bir cinayeti birilerinin talebi üzerine para uğruna Suudilere veriyorsunuz. Türkiye Cumhuriyeti devletinin itibarını bu kadar ayaklar altına alan para uğruna bu ülkenin itibarını birilerine satan adama allah aşkına ne denir? Türkiye Cumhuriyeti devletinin başındaki kişi cinayet emrini veren katille kucaklaşacak" dedi.

Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

'SANSÜR KANUNU BU ŞEKLİYLE YASALAŞIRSA ANAYASA MAHKEMESİ'NE GÖTÜRECEĞİZ'

Kamuoyunda 'sansür' yasası olarak da bilinen Basın Kanunu ve bazı kanunlarda değişiklik öngören kanun teklifine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Kılıçdaroğlu, "Teklif bu şekliyle yasalaşırsa parlamentoda da mücadele edeceğiz, parlamento dışına çıktığında da alacağız Anayasa Mahkemesi'ne götüreceğiz" dedi.

"Bir sansür kanunu teklifi getirmişler. Vermişler milletvekilinin eline, Saray'da hazırlanmış. Atıyorlar altına imzayı. Nasıl bir felaket olduğunun farkında değiller" ifadelerini kullanana Kılıçdaroğlu, "Efendim kimse sarayı eleştirmesin, AKP'yi, MHP'yi eleştirmesin. Herkesin ağzına bant çekelim dünyayı güllük gülistanlık gösterelim millete.' Sanıyorlar ki bu millet bunu yutacak. Diyorlar ki; 'Bu teklif yasalaştığında basın özgürlüğü daha da güçlenecek.' Bunu söylüyorlarsa tam aksini yapıyorlar demektir. Malum 'sistem değişiyor parlamento daha güçlü olacak' demişlerdi. Buyrun parlamentoya bakın, bakanlar bile gelmiyor" diye konuştu.

PINAR GÜLTEKİN DAVASI: HANGİ VİCDAN HANGİ AKIL KABUL EDER?

Muğla'da Cemal Metin Avcı tarafından katledilen Pınar Gültekin cinayetine ilişkin davada çıkan karara da tepki gösteren Kılıçdaroğlu, "Pınar Gültekin davasında yargıç haksız tahrik indirimi sağladı. Hangi vicdan hangi ahlak kabul eder? Kadın - erkek danışması içinde kadınlara yapılan tüm haksızlıkların karşısında birlikte olmak zorundayız. Bir devletin itibarı, saygınlığı vardır. Bunu koruyacak olan yönetimdir" ifadelerini kullandı.

KAŞIKÇI DAVASI VE PRENS SELMAN’IN TÜRKİYE ZİYARETİ

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman'ın, yarın gerçekleştireceği Türkiye ziyaretine ilişkin de konuşan Kılıçdaroğlu, "Yine gelecek yine kucaklaşacaklar Türkiye Cumhuriyeti devletinin başındaki kişi cinayet emrini veren katille kucaklaşacak" dedi. Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

"Eğer İstanbul'da Suudi konsolosluğunda bir cinayet işleniyorsa o cinayetin bütün ayrıntılarını sorgulamak ve gerçeği halka paylaşmak artı gerekli cezayı vermek Türkiye Cumhuriyeti devletinin görevidir. Siz para uğruna Türkiye'yi kötü yönettiniz dilencilik yapıp birilerinden para istemeye gidiyorsunuz ve Türkiye'de görülmekte olan bir davayı ve işlenen bir cinayeti birilerinin talebi üzerine para uğruna Suudilere veriyorsunuz. Şimdi vicdan sahibi olan herkese sormak isterim. Türkiye Cumhuriyeti devletinin itibarını bu kadar ayaklar altına alan para uğruna bu ülkenin itibarını birilerine satan adama allah aşkına ne denir? Cinayet öncesi geliyorlar zaten üç tane tuğgeneral, 2 tane yarbay iki teğmen 8 istihbarat elemanı geliyor. Katlediyorlar konsoloslukta Türkiye Cumhuriyeti devletinin itibarını İstanbul'daki Suudi Konsolosluğu'nun bahçesine gömüyorlar. Bunlar ülkeye asla ve asla itibar kazandıracak olaylar değildir itibar kaybettiren olaylardır."

kilicdaroglu-prens-selman-in-turkiye-ziyaretini-yorumladi-erdogan-katille-kucaklasacak-1031423-1.

Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Hiçbir ayrım yapmadan bütün vatandaşılarımı kucakladığımı iletmek isterim. Gazeteciler özgürce yazsın, demokrasi olsun istiyoruz. İstanbul Sözleşmesi yürürlükte olsun istiyoruz. Her alın terinin değerli olduğunun kabul edilmesini istiyoruz. Herkes kazansın istiyoruz. Yargıya bakıyorsunuz adaleti dağıtmaktan uzak, yönetime bakıyorsunuz ne yaptığı belli değil. Saraya bakıyorsunuz ayrı havalarda. Saray'dan talimat alan parlamento istemiyoruz. Herkesin iş güç sahibi olduğu bir Türkiye'yi inşa eden bir yönetim gelecek. Söz veriyorum, bu görevi ya yapacağız, ya yapacağız! Yasama, yargı, yürütme kuvvetler ayrılığı. Şimdi kuvvetler birliği var. Her şey ona bağlı.

'ADALETSİZLİĞİN TARİHİNİ YAZMAK İSTEYENLER ÖNCE SİLİVRİ'YE BAKACAKTIR'

Adaletsizliğin tarihini yazmak isteyenler önce Silivri'ye bakacaktır. Bir ara Nazi'lerin toplama kampı gibiydi orası. Ya ülkenin genelkurmay başkanını bile terörist diye içeri aldılar. O zaman Silivri'ye gittiğimde 'Burası toplama kampı gibi' demiştim.

Basın özgürlüğü, ülkeyi sağlıklı yöneten bir idarenin vazgeçilmez bir koşuludur aslında. Düşünün, biz ülkeyi yönettiğimizde mecra özgürlüğü olacak, herkes istediğini yazacak. Bizi arzu ettikleri gibi eleştirebilecekler. Biz eleştiriden ders almasını bilen bir gelenekten geliyoruz.

Özgür medyanın olmadığı yerde demokrasi olmaz, düşünce özgürlüğü olmaz. Bunlara yasak getirmeye çalışıyorlar, beyler rahatsız oluyor. İstediğiniz kadar rahatsız olun biz inandığımız yolda yürüyeceğiz ve devam edeceğiz. Herkesin bunu bilmesini isterim. Diyorlar ki, 'Bu teklif yasalaştığında basın özgürlüğü daha da güçlenecek.' Bunu söylüyorlarsa tam aksini yapıyorlar demektir. Malum, 'sistem değişiyor' dediklerinde de 'parlamento daha güçlü olacak' demişlerdi. Buyrun parlamentoya bakın, bakanlar bile gelmiyor. Bir soru önergesine bile cevap vermiyorlar. Burası sadece 600 kişinin aylık aldığı, saraydan gelen kanun tekliflerine ise el kaldırıp indiren 19 Mayıs hareketlerinin yapıldığı, muhalefetin de inadına muhalefet ettiği yanlışı dile getirdiği bir kuruma dönüştü. Bir başkan var TBMM Başkanı var ama o da vesayet altında. Bilmeleri gereken bir şey var iyi niyetle ifade edeyim. En güçlü gazete fısıltı gazetesi. 'Yazmayın' dediğinizde fısıltı gazetesinden daha güçlüsü yoktur.

'SANDIĞA GİDECEĞİZ BEN BUNLARIN TAMAMINI EMEKLİ EDECEĞİM'

O yüzden kardeşlerime sesleniyorum artık dur demenin zamanı. Türkiye'nin itibarı, şerefi, onuru. Yerde bırakılan değil ayağa kalkan onurlu güçlü bir Türkiye istiyoruz. Yapmadılar, onurumuzu ayaklar altına aldılar. Zaten başlangıç belliydi .Bakın İsrail Mavi Marmara'da bizim 10 kardeşimizi şehit ettiler dimi. Dosyayı verdiler mi Türkiye'ye? Vermediler. Hem de açık sularda. Bizimki yine esti gürledi. Sana 20 milyon dolar vereyim dosyayı kapat dediler. Kapattılar. Onlar unuttu ama biz unutmadık! Rüşvet alandan büyükelçi yaparsanız baştan itibaren kokmaya başlar . Başladı da zaten. Sandığa gideceğiz demokratik yollarla ben bunların tamamını emekli edeceğim.

Efendim köylü milletin efendisidir. İzmir'de gittim çiftçi kardeşlerimle konuştum. Kadınlar çıktılar konuştular, dertlerini anlattılar. Rakamlarına baktık gene, bizim veriler değil Türkiye Ziraat Odası'nın verileri. Battık diyorlar. Dinledim neyi yapacağımızı da söyledim. Fakat hemen arkasından Tarım Bakanı bir açıklama yaptı biz onlara destek veriyoruz diyor. Fatma Doğan'a diyor ki 17 ayda 9 bin 14 lira destek verdik diyor. İki torba yem parası arkadaşlar. Ne söylediğini bilmiyor. Çünkü kafası Venezuela'da! Kader Başaran, 17 ayda 23 bin 740 lira destek verdik diyor; aylık 1397 lira o da 4 torba yem parası. Kadınlar destek vermediler demiyor yetersiz diyor. Bir verdiğine bak bir de gelen zamma bak! Biz kendi çiftçimiz için çalışacağın onları bu milletin efendisi yapacağız.

'ERDOĞAN ÜCRETLİ ROLÜ OYNUYOR'

Erdoğan perişan vaziyette galiba, geçinemiyor herhalde öyle anlaşılıyor maaşına yüzde 40.4 oranında zam istemiş. Tabii ben şunun söylemek istiyor, o kadar zam geldi ki fiyatlara ben de etkilendim benim de maaşıma zam olması lazım. Asgari ücretliye vereceğiz ama biraz bana da olması lazım deyip yüzde 40 zam geliyor. Erdoğan ücretli rolü oynuyor. Ama halkımın şunu bilmesini isterim, bu rolleri bıraksın senin çocuklarının milyon dolarlarla nasıl oynadıklarını biliyoruz. Muhammed Ali'nin çiftliğini nasıl aldıklarını biliyoruz. Bu millete sözümdür, bu milletten çalınan her kuruşu bu millete vereceğim. Ben o parayı alacağım getireceğim kendi ülkemin hazinesine koyacağım."