CHP'yi takip eden muhabirler ile yıl sonu değerlendirme toplantısı yapan CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, muhalefetin cumhurbaşkanı adayı tartışmasına ilişkin, "Sorun sistem arkadaşlar. Saray’ın beklentisi ve toplumu yönlendirmesi de oraya. ‘Aday kim olacak?” Ona diyorum ki "Sana ne kardeşim". Bu sistemi değiştirecek miyiz değiştirmeyecek miyiz o önemli" ifadelerini kullandı. İYİ Parti Lideri Meral Akşener ile buluşması hakkında da konuşan Kılıçdaroğlu, "Akşener ile çekildiğimiz fotoğrafta suratlarımız asık değil de ciddi mi durmuşuz. Güzel ve keyifli bir sohbet oldu" dedi.

Kılıçdaroğlu: Saray, toplumu 'Aday kim olacak?' sorusuna yönlendiriyor

Hüseyin ŞİMŞEK

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP'yi takip eden muhaberler ile yıl sonu değerlendirme toplantısı yaptı.

Cumhurbaşkanı adaylığından güncel siyasi gelişmelere kadar çok sayıda konuda fikirlerini açıklayan Kılıçdaroğlu, EYT konusunda "(Erdoğan) Ona daha çok şey yaptıracağım ben. Çünkü devleti nasıl yöneteceğini bilmiyor, benden öğreniyor" dedi.

Kılıçdaroğlu, Altılı Masa'yı oluşturan liderlerden birinin Cumhurbaşkanı adayı olmasının avantajları bulunduğunu ifade etti.

Kılıçdaroğlu'nun gazetecilerin sorularına verdiği yanıtlar ana başlıkları ile şöyle:

AHLATLIBEL ZİRVESİ

Biz hep bir araya geliyoruz. İkili, üçlü görüşmeler olur. Telefonla olur. Bu belki bir bölüm medyanın yadırgadığı tavır oluyor ama demokrasilerde olması gereken budur. 16 milyon insan Ekrem Bey'i seçti. Seçimi iptal ettirdiniz. Bir daha yapıldı. Fark 800 bine çıktı. Şimdi hazmedemiyorlar. "Nasıl görevden alırız?" İstanbul'un sırtına saplanan hançeri Ekrem Bey çıkarmaya çalışıyor. ‘Nasıl İstanbullulara hizmet edersin?’ diyorlar. ‘20 yılda yapamadıklarımızı siz yaptınız’ dediler ve tahammül edemiyorlar. Adaletin olmadığı, yargının bir kişinin kontrolünde olduğu bir süreci yaşıyoruz. TBMM iradesi ipotek altındadır. TMSF üyelerinin soruşturulmaması konusunda TBMM’den kanun çıktı. Akıl alacak değil. İradesini pazarlayan bir parlamento olabilir mi? Önüne konan metni okumaktan aciz milletvekilleri var. Adaleti en büyük ihaneti yapanlar da Saray'a iradesini ipotek etmiş bazı yargı mensuplarıdır. Onların hepsini biliyoruz. Seyyar hakimlerin ne olduğunu, seyyar mahkemelerin ne olduğunu biliyoruz. Bunlardan adaleti temizleyeceğiz.

İmamoğlu davasında hakim değiştirildi. İradesini Saray'a ipotek etmiş bir hakim atandı. Savcı duruşma salonunda yokken karar okundu. Bunun neresi adalet? İkinci temel sorunumuz ekonomi. Nedir ekonomide? 84 milyon insan, bir avuç haramzadeye çalışıyor. Alt gelir gruplarından bir avuç üst gelir grubuna kaynak transferi yapılıyor. Asgari ücrete verilen zamlardan hemen sonra yıldırım hızıyla kaynak aktarılıyor. Biz bu iki tabloyu değiştireceğiz. Altılı masanın irade koyduğu bu iki temel sorun çözülecek. Yeni bir süreci başlatacağız. Bir arada bulunmamızın temel nedeni bu. Medya düzenini de değiştireceğiz.

kilicdaroglu-alti-liderden-biri-aday-olursa-olur-1106868-1.

İMAMOĞLU BÜYÜK LOKMA

Grup Toplantısı’nda söyledik daha önce de ifade etmiştik. İmamoğlu büyük lokmadır ve boğazınıza takılır. Sıradan bir olay değildir. Umarım olayı o kadar kirli boyutlara taşımazlar. Seçimle gelenin seçimle gitmesi lazım. Seçimle gelen atanmış yargıçlar aracılığıyla gidecekse onun adı darbedir. İnsan haklarına, özgürlüklere darbedir. İstanbullular'a darbedir. Biz bütün darbelere karşıyız, darbenin kendisinin oluşturduğu hukuk sistemine de karşıyız. İmamoğlu onların boğazına takılır.

ALTILI MASA’DA ÇOKLU ADAY STRATEJİSİ

‘Altılı Masa’da çoklu aday olur mu?’ konusunu biz hiç konuşmadık. Birisi gelir konuşursa konuşuruz. İlla çoklu, tekli diye değil. Şu ana kadar Altılı Masa’da adaylık konuşulmadı. Sadece Cumhurbaşkanı ile ilgili nitelikleri konuşuldu. Ve metne bağlandı, kamuoyuyla paylaşıldı.

FETÖ VE SARAY İLİŞKİSİ

FETÖ’nün yanında duran bir numaralı adam zaten Saray’da oturuyor. Onun yaptığı övgüler zaten duruyor herkesin gündeminde. Dolayısıyla olay bir kişinin ötesinde beğenmediğiniz bir insanı, size karşı düşünceleri olan veya farklı düşünceye sahip insanları suçlamak için FETÖ bir araç olarak kullanılmaktadır şu an. Birisine mi kızıyorsunuz, hemen FETÖ’cü diyorsunuz. Eskiden birisine kızdıkları zaman komünist derlerdi, şimdi “FETÖ’cü” diyorlar. Bir ipte iki cambaz oynamaz. İki cambaz oynuyordu, cambazlardan biri düştü şu an diğeri ipte oynuyor. Onu da Altılı Masa düşürecek.

İMAMOĞLU’NUN “SEÇİM 2024’TE AÇIKLAMASI”

Birinci seçimde Ekrem Bey kazandı, beğenmediler ikinci seçimi yaptılar. Hala ders almış değiller. Sen atanmış, iradesi ipotek altına alınmış, vereceği karar Saray tarafından verildikten sonra okunan, bir mahkemenin arkasına sığınarak Ekrem Bey’i saf dışı bırakmak istiyorsun. Yüreğin yetiyorsa gel kardeşim bir daha seçim yapalım. Çağrım bunun içindi. Elbette ki seçimler zamanında yapılacak. Ama boyunun ölçüsünü alsın diye Erdoğan’a her fırsatı veriyorum. Çünkü ben bu ülkenin vatandaşının vicdanına güveniyorum. Bu kadar haksızlığa vicdanı olan kimse "Evet" demez.

CHP AÇIKLIYOR AKP YAPIYOR

Suriye konusunda benim düşüncelerim en baştan beri belliydi. ‘Yanlış politika izliyorsunuz’ demiştim. Erdoğan’a o dönemde mektup yazdım. 27 Ağustos 2012’de… ‘Sayın başbakan, komşu Suriye’deki gelişmeler ülkemizin başta güvenliği olmak üzere, ekonomisi, sosyal huzuru, turizm ve taşımacılık alanları dahil çok geniş kapsamda artarak olumsuz etki yapmaya devam etmektedir.’ 10 yıl önce bunları söylemişim. Türkiye’nin yeni bir başlangıç yaparak, uzlaşma, barış ve istikrardan yana ağırlığını koyması gerekmektedir.

10 yıl önce bunları söylemiştim beni suçlamışlardı. Devleti kim iyi biliyor? Devleti kim iyi tanıyor? Türkiye’nin çıkarlarını en iyi kim savunuyor? Erdoğan’a açıkça ifade edeyim, ‘Senden çok daha iyi ben devleti biliyorum. Bu ülkenin vatandaşlarının itibarının nasıl korunacağını senden çok daha iyi biliyorum. Sen, koskoca ülkeyi kişisel çıkarların uğruna yıprattın. Kişisel beklentilerin üzerine yıprattın. Emperyalistlerin Ortadoğu'daki oyuncağı oldun.’

Şimdi kapı kapı dolaşıyor ‘Acaba Esad beni nasıl kabul eder?’ diye. Bir de itibar diyorlar. Bir de dünya lideri diyorlar. Herkesin alay ettiği adamdan dünya lideri olur mu? Herkesin dalga geçtiği adamdan dünya lideri olur mu? 33 şehit askerimizin hesabını sordu mu acaba? Esad’a yalvarıyor, ‘Benimle görüş’ diye, Putin’e yalvarıyor, MİT Müsteşarı'nı, Milli Savunma Bakanı’nı gönderiyor. Vicdan sahibi olan herkese soruyorum, ülke, tarihinde bu konuma hiç düşmüş müdür? El etek için kapı kapı dolaşıyorsa bu ülkenin tarihine ihanet ediyor demektir. Milli kurtuluş savaşına ihanet ediyor demektir.

kilicdaroglu-saray-toplumu-aday-kim-olacak-sorusuna-yonlendiriyor-1106879-1.

ERDOĞAN SEÇİMİ KAYBEDECEĞİNİ BİLİYOR

Erdoğan, ‘Seçimi kaybedeceğimi bilsem EYT’yi uygulamam’ demişti. Erdoğan artık seçimi kaybedeceğini biliyor. O da fark ediyor zaten. Ona daha çok şey yaptıracağım ben. Çünkü devleti nasıl yöneteceğini bilmiyor, benden öğreniyor. Sorunların ne olduğunu bilmiyor, benden öğreniyor. Hangi alanlara müdahale edilmesi gerektiğini bilmiyor, benden öğreniyor. Kendisine Suriye için gönderdiğim mektubu açık bir daha okusun. Yüzü kızaracaktır, ‘Keşke o zaman dinleseydim’ diyecektir. Hiçbir emperyal güç, ateşi kendi eliyle tutmaz, maşa kullanır. Erdoğan, emperyal güçlerin Ortadoğu’daki maşasıdır.

ADAYI NEDEN MERAK EDİYORSUNUZ?

Cumhurbaşkanı adayını niye merak ediyorsunuz? En çok garipsediğim olay bu. Çünkü kim olursa olsun altı lider niteliklerini daha önce açıkladıkları bir aday belirleyecek, bu kadar basit. Sorun kişide olsa kişide bir sorun var deriz. Sorun sistem arkadaşlar. Saray’ın beklentisi ve toplumu yönlendirmesi de oraya. ‘Aday kim olacak?” Ona diyorum ki "Sana ne kardeşim". Altı lider, o kadar dikkatli çalışma yapıyoruz ki. Önce hükümet programını çıkarmamız lazım ortaya. Cumhurbaşkanı adayının Ali olması, Veli olması değil, bu sistemi değiştirecek miyiz değiştirmeyecek miyiz o önemli.

Bu sistem kötüyse bunun değişmesi lazım, nasıl değişecek, şu çerçevede. Bunu getirip de bir kişi üzerinden ya da beş kişi üzerinden özel bir tartışma alanına döndürmek toplumun gündemini çalmak demektir, kimse kusura bakmasın. Toplumun gündemi yoksulluktur, Saray’ın gündemi toplumu başka konularla meşgul etmektir. O tuzağa düşmeyeceğiz, sizden istediğimiz o tuzağa düşmemeniz. olacak olabilir, birisi gelip ‘Şu olsun, bu olsun’ denilebilir. Biz kamuoyu araştırmalarının niye yapıldığını iliyoruz. Şundan emin olun, 6 lidere lütfen güvenin. ‘Şu oldu, bu oldu, kavga ettiler’ bunların hepsi hikaye.

SANDIK GÜVENLİĞİ

Bütün il ve ilçe başkanlarından seçim sandığında görevlendirilecek kişilerin adlarını istiyoruz. Gönüllü bir grubumuz var. Diyelim ki Şırnak’ta seçim görevlisini arıyor ve hangi sandıkta görevli olduğunu soruyor. Doğru söylüyorsa yanına bir artı koyuyoruz. Bilmiyorsa eksi koyuyoruz arıyoruz ve değiştirilmesini istiyoruz. Tutanakların ne zaman imzalanacağı, elektrikler kesildiği zaman ne yapılacağı, sayım sırasında asla dışarı çıkılmayacağı, tutanakların fotoğraflarının çekilmesi, toplama esnasında dikkatli olmaları gerektiğini de söylüyoruz. Devleti yönetenlere güvenmediğimiz için kendi güvenliğimizi kendimiz sağlayacağız. Büyük kentlerde barolarla her okulda birer avukat görevli olacak. Bir sorun çıkarsa avukat müdahil olacak.

SEÇİM SÜRECİ

Erdoğan süreci germeye çalışacak. Her türlü hukuksuzluğu yapmak isteyecek. Ama biz asla demokratik kurallar dışını çıkmayacağız. Kararlılıkla, hukuk içinde her türlü mücadeleyi vereceğiz.

HDP'Yİ KAPATMA DAVASI

Ben siyasi partilerin kapatılmasını doğru bulmuyorum. Tarihimize baktığımız zaman siyasi partilerin kapatıldığını görüyoruz. Aynı politikanın yeni partilerle sürdürüldüğünü biliyorsunuz. HDP’yi kendilerine destek olmaları için ikna etmeye çalışıyorlar. ‘Bize destek verin’ diye. HDP buna yanaşmadığı için bir şekilde kapatabilir miyizi düşünüyorlar. Altı milyonun oy verdiği siyasi parti. ‘Beğenmediğim bir partiyi kapatacağım’ dediğin zaman zaten olmayan demokratik kırıntılar da yok olacak. Kimin aracılığı ile yapıyor bunu? Kendi yargısı aracılığı ile. Böyle bir tablo var.

İMAMOĞLU GÖREVİNİN BAŞINDA

Cumhurbaşkanı adayının da nasıl biri olması gerektiğini kamuoyuyla paylaştık. Altı liderden biri aday olursa, olur. Tamamen Altılı Masa’nın ortak kararına bağlı. Bu konu masada hiç görüşülmedi. Altı liderden birisi aday olursa tüm tartışmaları bilen bir lider olur. Dolayısıyla artısı da olabilir o çerçeveden baktığımızda. Genel başkan aday olursa görevinden istifa eder mi konusu da görüşülmedi. Sayın İmamoğlu görevinin başında. İktidarın İmamoğlu’na karşı bir hıncı var. Normal hukukun çalışmadığı bir ortamdayız. Hukuk sistemi tamamen ayaklar altına alındı. Bir ittifak, tümüyle İstanbul’a odaklanmış ve yeniden nasıl ele geçireceğini düşünüyor. Fotoroman Süleyman diye boşa demiyoruz. Ekrem bey aradı vs. diyor. Bu kadar yalan söylememeli.

kilicdaroglu-alti-liderden-biri-aday-olursa-olur-1106869-1.

GAZETECİLER ÖZGÜR

Hiçbirinizde bana sorulacak sorular yok. Sormak sizin hakkınız. Yanıtlamak da benim görevim. Erdoğan buna cesaret edemez. Seçilmiş gazeteciler, seçilmiş sorular. Manşetler İletişim Başkanlığı’nda belirleniyor. Tüm bunların farkındayız ama ülkeyi buradan çıkarmamız lazım. Medya özgür ve bağımsız görev yapabilmeli. O zaman demokrasi işlemiş olur.

SİSTEM VE ADAY KONUSU

Biz nereye gitsek Cumhurbaşkanı adayı soruluyor. Sorulabilir elbette. Televizyonların bunu tartışması bana göre doğru değil ama sonuçta ben televizyoncu değilim. Benim kendi düşüncem sistemi tartışmak. Neden bu sistem değişmeli ya da değişmemeli? Halka umut vermemiz gerekiyor. Neyin nasıl çözüleceğini toplumun her kesimi ile iyi ilişkilerle anlatıyoruz. Siyasetin gündeminde olmayan pek çok kesimi siyasetin gündemine taşıyan bir partiyiz. Son üç yılda daha iddialıyız çünkü iyi bir alt yapı çalışması oluştu. Neyi nasıl çözeceğimiz konusunda çalışıyoruz. Eleştiri kültürü üzerinden değil sorunların nasıl çözüleceği konusunda da elimizden geleni yapmaya çalıştık.

MERKEZ BANKASI’NA GÜVEN VEREN ATAMA

Parlamenter sisteme geçişin yol haritasında cumhurbaşkanı yardımcılığı meselesi konuşulacak. Bürokrasi atamalarında ise bunun yaptığı gibi yapmayacağız. Devlette liyakat sistemini uygulayacağız. Merkez Bankası Başkanı’nı içeriye ve dışarıya güven veren birini atayacağız. Türkiye’yi demokratik kurallarla yeniden kurumlarıyla beraber inşa etme kararlılığımız var.

kilicdaroglu-saray-toplumu-aday-kim-olacak-sorusuna-yonlendiriyor-1106880-1.

SEÇİMİN ERKENE ÇEKİLMESİ

6 Nisan’a kadar erken seçim yaparsanız olur, ondan sonra yaparsanız zaten erken seçim olmaz. Sizin elinizde yetki var, o tarihten sonra isterseniz Meclis’i fes edersiniz ve seçimi yaparsınız. Böylece bir kişiye TBMM’yi, vatandaşların seçtiği milletvekillerini nasıl bir kişinin iradesiyle işlevsiz hale getirildiğini milletin görmesi lazım. Yapılan düzenlemelerin demokrasi olmadığını tüm milletin görmesi lazım. Siyasi mühendislikten kastımız bu. ‘Erken seçimden kaçtınız’ ayaklarını yemeyeceğiz.

AKŞENER İLE BULUŞMASI

Akşener ile çekildiğimiz fotoğrafta suratlarımız asık değil de ciddi mi durmuşuz. Güzel ve keyifli bir sohbet oldu. Dışarıya çıkınca da herkes gördü. Gayet güzel bir sohbet oldu. Tabi sohbet sadece Türkiye bağlamında değil pek çok alanda görüş alışverişinde bulunduk. Temel Bey’e de gittim. Oturduk konuştuk. Zaman zaman liderler bir araya geliyor. Bu ziyaretler bir anlamda altılı masaya oturunca olayların olgunlaşmasını sağlıyor.

ERDOĞAN'IN ADAYLIĞINI TARTIŞMAYA AÇMAYACAĞIZ

Erdoğan’ın adaylığını tartışmaya açmayacağız. Onu hukukçular açacak. Biz açsak ne olur? YSK kimin emrinde? Erdoğan’ın emrinde. Ne dersek diyelim Erdoğan’ın açtığı telefona göre karar verilecek. Yargının iradesinin sarayın ipoteği altında olduğunu biliyoruz. Orada görev yapan ve Saray’dan talimat alanlara biz hakim demiyoruz.