CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Borsa İstanbul’daki yüzde 10’luk payın Katarlılara satılmasına tepki gösterdi. Kılıçdaroğlu, "Borsa İstanbul’un yüzde 10’unu Katarlılara kaça sattık? Bilmiyorsunuz. 600 vekil bile bilmiyor" dedi.

Kılıçdaroğlu'ndan Borsa İstanbul’daki yüzde 10’luk payın Katarlılara satılmasına tepki

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 'Adana Esnaf Buluşması'nda gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Kılıçdaroğlu, "Esnaf kardeşlerimin CHP’ye biraz mesafeli olduklarını da biliyorum. Eğer siz var olan sorunlarının çözülmesini istiyorsanız oyunuzun rengini değiştireceksiniz" dedi.

Kılıçdaroğlu, "Birlikte Türkiye'yi aydanlığa çıkarmak zorundayız, bu işin partisi yok. Türkiye kan kaybediyor. Devletin bütün kurumlarını sattılar, nereye gitti bu para?" ifadesini kullandı.

Borsa İstanbul'un yüzde 10'unun Katar'a devredilmesine sert tepki gösteren Kılıçdaroğlu, "Kaça sattık, bilen yok. 600 milletvekili de bilmiyor ben de bilmiyorum. Katarlılara satıyorsunuz, ihale yaptınız mı? Belki başka bir ülke şu kadar veriyorum diyecekti. Niye ihale yapmadınız?" diye sordu.

Kılıçdaroğlu'nun açıklamasından satır başları şöyle:

"Anayasa’da esnaflarla ilgili özel bir düzenleme var. Esnafın korunması için. Neden, çünkü esnaf orta direktir. Devlet dediğimiz kurumun ana omurgasını esnaf oluşturur. Esnaf, bütün coğrafyada vardır.

Esnafın bir başka geleneği daha var. Bir dayanışma kültürü var esnafın. Komşusu gelir elde edemiyorsa, onun gelirinin olması için özel bir çaba oluşturur esnaf. Peki bu süreçte esnafın hangi sorunu çözüldü? Şunu rahatlıkla söyleyebilirim. Pandemi sürecinde esnafın hiçbir sorunu çözülmedi.

Bankalarda kredi verildi diyebilirsiniz ama o zaten vardı. Krediniz faizsiz verildiyse, kiranızı devlet ödediyse tamam diyebilirdim. Sadece size borç verdi. Dükkanı kapattı. Dükkanı kapatmasına haklı diyorum ama kirasını karşılamamasına haksız diyorum. Diğer ülkelerde dükkanı kapat dedilerse parasını hesabına yatırdılar.

Eğer Türkiye’de esnaf gerçekten korunma istiyorsa, esnaf gerçekten Türkiye’nin orta direğiyse onun sorunlarını, beklentilerini dinlemek zorundayız. Esnaf arkadaşlarımız, bazen sorunlarımız çıkıyor, hangi bakanlık bizimle ilgileniyor diyorlar.

Mutlaka bir esnaf bakanlığı kurulması lazım. Esnaf Bakanlığı neden yok? Esnafların önce bunu sorması lazım. Esnafın derdini anlatacağı bir makamı yok. Esnaf Bakanlığı kurmak çok mu zor? Anayasa’da esnafın korunması için özel hüküm var, koruyacak bakanlık yok. Esnaf Bakanlığı kurulacak ki derdini anlatacağı bir makam olsun.

'HALK BANKASI ESNAF BANKASI OLMAKTAN ÇIKARILDI'

Halk Bankası’nın kuruluş gerekçesi esnafa destek vermektir. Halk Bankası, esnaf bankası olmaktan çıkarıldı. Bütün esnaflarla konuşurken, ortak talepleri sicil affının çıkması. Hükümet bize kolaylık sapğladı kredi için ama sicil yüzünden alamıyoruz dediler.

Esnaf kardeşlerimin CHP’ye biraz mesafeli olduklarını da biliyorum. Eğer siz var olan sorunlarının çözülmesini istiyorsanız oyunuzun rengini değiştireceksiniz. Vatandaşını düşünen bir siyaset anlayışımız var. Siyaset, vatandaşa hizmet etme yeridir. Siyasetçi halktan koptuğu zaman halkın derdini dinleyemez. Bizim eksiğimiz olabilir, yanlışımız olabilir ama bir şeyden emin olmanız lazım: Kim alın teriyle çalışıyorsa başımızın üstünde yeri vardır. Alın teri mübarektir.

BORSA İSTANBUL TEPKİSİ

Birlikte çalışmak, birlikte mücadele etmek zorundayız. Eski alışkanlıklarımızı geride bırakmak lazım. Türkiye artık eskisi gibi değil. Her şeyi sattık. İstanbul Borsası’nın bile yüzde 10’u sattık. Ödediğiniz vergi nereye gitti? Borsa İstanbul’un yüzde 10’unu Katarlılara kaça sattık? Bilmiyorsunuz. 600 vekil bile bilmiyor.

Neden ihale yapmadılar? Siz bu soruyu sormazsanız, siyasetçiler o sorunun cevabını vermezse, verdiğiniz her oy haram oydur. O şirketlerin tamamı bizim vergilerimizle kurulmuşsa bunun hesabını vermek zorundalar.

Vergi veren sizsiniz, vergilerinizle maaş alan benim, ben itiraz ediyorum, vatandaş itiraz etmiyor. Sesimizi birlikte yükseltmek zorundayız. Bu mücadelenin yapılması lazım.

'SON 10 AYDA DIŞARIYA 178 MİLYAR DOLAR FAİZ ÖDENDİ'

Siz, Türkiye’nin ekonomik olarak Londra’daki bir avuç tefeciye teslim edildiğini biliyor musunuz? 10 ayda dışarı ödenen faiz 178 milyar dolar. O parayla 2. bir Türkiye inşa edilir. O para sizden ödenen paralarla ödendi.

Türkiye için, çocuklarımız için çalışacağız. Allah’ın verdiği en değerli hazine akıldır. İnsan dışında aklını sorgulamak için kullanan bir canlı yoktur. İnsan, aklıyla hareket eder. Hepimiz, hayatı, siyaseti sorgulamak zorundayız."