Partisinin grup toplantısında açıklamalarda bulunan iktidarın iç ve dış politikaya ilişkin adımlarını eleştirdi. Erdoğan’ın Sisi ile tokalaştığı fotoğrafa tepki gösteren Kılıçdaroğlu, "Sisi ile aynı masaya oturmadık, oturursam kendimi inkar ederim dedi. Ne oldu?" ifadelerini kullandı. İktidarı, 'terörle mücadele' politikası üzerinden de eleştiren Kılıçdaroğlu: "Terör ‘acaba ne kazanırım’ denilerek iç politika malzemesi yapılamaz" diye konuştu. 3 Aralık'a da çağrı yapan Kılıçdaroğlu, "Yeni bir vizyonu açıklayacağız" dedi.

Kılıçdaroğlu: Terör 'acaba ne kazanırım' denilerek iç politika malzemesi yapılamaz

Türkiye'nin 'terör' girdabından çıkarılması gerektiğini söyleyen Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, iktidarı eleştirdi. İktidarın bu sorunu iç politika malzemesi haline getirmesinin yanlış olduğuna dikkat çeken Kılıçdaroğlu, "Terör ‘acaba ne kazanırım’ denilerek iç politika malzemesi yapılamaz" dedi.

ABD ve İngiltere gezilerini hatırlatarak 3 Aralık'a işaret eden Kılıçdaroğlu, "ABD'ye, İngiltere'ye gittim. Havuz medyası fırsatlar aradılar nasıl karalarız diye. Uğraştılar, didindiler bir kara propaganda mekanizmasi oluşturdular" ifadelerini kullanan Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti: "3 Aralık'a kadar sabredin. 3 Aralık'ta yeni bir vizyonu açıklayacağız. Bekleyin ve asla unutmayın geliyor gelmekte olan."

Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

"SİSİ İLE AYNI MASAYA OTURURSAM KENDİMİ İNKAR EDERİM' DİYORDU, NE OLDU?"

Erdoğan'ın Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah es-Sisi ile verdiği fotoğrafa tepki gösteren Kılıçdaroğlu, "Erdoğan, Sisi için, ‘Uluslarası politikalarda Türkiye’yi saymıyor’ diyordu. 'Sisi ile aynı masaya oturursam kendimi inkar ederim' diyordu. Ne oldu? Tükürdüğünü yaladı. Benim zoruma giden Türkiye’nin itibarını yerle bir etmesi" ifadelerini kullandı.

İstiklal Caddesi'nde gerçekleştirilen bombalı saldırıya ilişkin de konuşan Kılıçdaroğlu, sınırlardaki denetimsizliği eleştirdi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun açıklamalarını eleştiren Kılıçdaroğlu, "Nasıl oluyor da Türkiye'nin sınırları yol geçen hanına dönebiliyor? 'Ayakkabı numaralarına kadar biliyoruz' diyor. Biliyorsan bu nasıl oldu arkadaş?" diye konuştu.

Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Sağdan soluna kadar bütün vatandaşlarıma saygı ve sevgilerimizi gönderiyoruz. Biz beraber olmaktan yanayız. Birlikte olmak, birlikte çalışmak, birlikte düşünmekten, beraberlikten yanayız. Ayrışmanın hiç kimseye bir faydası yok. Huzur için de yaşamak istiyorsanız, kimsenin yaşam tarzını siyasete malzeme etmek istemiyorsanız çok açık ve net söylüyorum oyunuzu bize vereceksiniz. Bu ülkede barışın, huzurun adresi biziz. Kavgayı değil kucaklaşmayı savunan biziz.

Siyasetin kör kuyusuna ülkeyi sokamazsınız. Siyasetin kör kuyusuna soktuğunuz andan itibaren aynı toplumu bir kavga ortamına ittiğiniz zaman huzur bırakmazsınız. İnsanların farklı düşünceleri olabilir. İstişare dediğimiz kavramın temelinde de bu yatar zaten. Boşuna mı demiş atalarımız akıl akıldan üstündür diye. Oturalım konuşalım ama konuşamayan, dertleşemeyen bir Türkiye var. Türkiye’yi buradan çıkartmak zorundayız. Geçmişte iktidar veya MHP’ye oy vermiş kardeşlerim olabilir. O kardeşlerime bir şey diyorum, Türkiye’nin bu gidişinden memnun değilseniz, sandığa gittiğinizde oyunuzun rengini değiştirmek zorundasınız. Kendiniz için değil evlatlarınız için, Türkiye için değiştirmek zorundasınız.

Bu coğrafyada terörden en büyük acıları yaşayan Türkiye’dir. Türkiye’yi bu girdaptan çıkarmak zorundayız… Sağlıklı politikalarla. Bunu kendi özgür irademizle yapmak zorundayız. Terör bir insanlı suçu bunu bütün dünyaya anlatmak zorundayız. Terör iç politika malzemesi olamaz zaten. Olmamalıdır da. Dolayısıyla terör bir insanlık suçuysa ve hepimiz insana saygı duyuyorsak o zaman terör konusunda beraber olmak zorundayız. Terör kimsen nereden gelirse gelsin hangi amacı taşırsa taşısın hep beraber karşı çıkmak zorundayız. Kısır tartışmalarla terörüz yanındaymış, karşısındaymış gibi algı yaratmanın Türkiye’ye hiçbir faydası yoktur. Tam tersine terör örgütlerinin ekmeğine yağ sürersiniz. Onlar zaten toplumu bölmek istiyorlar. Biz halkın partisiyiz biz ülkemizi yeniden inşa etmek, terörden uzak bir Türkiye olsun istiyoruz.

TAKSİM SALDIRISI

Asıl sorulması gereken soruyu daha sormadık. 'Bu terörist sınırdan nasıl geçti?' Nasıl oluyor da Türkiye Cumhuriyeti'nin sınırları yol geçen hanına dönüyor? Sınırda gerekli önlemleri almazsanız teröristlere kapıyı aralamış olursunuz. Sınırları neden kontrol etmiyorsunuz. Kim izin verdi bu teröristlere? Biz bunu söylediğimizde, 'Ayakkabı numaralarına kadar biliyoruz' diyor. Biliyorsan bu nasıl oldu arkadaş? Önlem alacaksınız kardeşim! Siz önlem aldınız da biz karşı mı çıktık? Bu belaya karşı ciddi önlemler alın diyoruz. Terör konusunda birbirimizi suçlamamız değil akılcı politikalar üretmemiz lazım. Bugüne kadar doğru dürüst akılcı politikalar üretilmedi. Rahmetli Ecevit iktidarı teslim ettiğinde terör bitmişti zaten. Nasıl oldu da bu kadar yeniden dallandı budaklandı?

"ECEVİT İKTİDARI TESLİM ETTİĞİNDE TERÖR BİTMİŞTİ"

Uyuşturucu teröristleri de var aramızda. Yüz binleri zehirliyorlar. Onların teröristten ne farkı var? Tonlarca uyuşturucu bu ülkeye nasıl gidiyor? Devleti yöneten birisi uyuşturucu baronlarıyla fotoğraf çektirir mi Allah aşkına! Türkiye öyle bir noktaya geldi ki uyuşturucu baronlarının hesaplaştığı ülkeye döndü.

Türkiye öyle bir noktaya geldi ki uyuşturucu baronlarının, mafya liderlerinin hesaplaştığı bir ülkeye döndü. Birbirlerini öldürüyorlar. Böyle bir Türkiye'yi kabul etmiyoruz. Terör dediğiniz bir tane değil. Türkiye'yi zehirliyorlar. Her birimizin sorumluluğu var. Terör konusunda birbirimizi suçlamamız değil akılcı politikalar üretmemiz lazım. Bugüne kadar doğru dürüst akılcı politikalar üretilmedi. Son 20 yıla bakın. Rahmetli Ecevit iktidarı teslim ettiğinde terör bitmişti zaten nasıl oldu da bu kadar yeniden dallandı budaklandı? Oturup bunu devleti yönetenlerin düşünmesi lazım.

Terörle mücadele ediyorum, oy devşirebilir miyim? Terörle böyle mücadele edemezsin. Biri teröre destek veriyor diye bir ülkeyi suçlarken, diğeri taziye kabul ediyor. Böyle devlet yönetilmez. Maden faciası oluyor sorumlu yok. Tren kazası oluyor sorumlu ortada yok. Terörist gelmiş geziyor, sorumlu yok. Devletin adaletle yönetilmesi elzemdir. 5 yaşındaki çocuk atılan roketle hayatını kaybediyorsa, o çocuğun vebali bu devleti yönetenlerin omuzlarındadır. O 5 yaşındaki çocuğumuzun annesinin, babasının yaşadığı dramı kendi vicdanlarında ölçüp tartmazlarsa bu sorunu çözemezler.

Biri bir devleti suçlarken terör odağı diye, öbür aynı kişi aynı devletin başkanını karşılıyor, taziyesini kabul ediyor. Nasıl bir anlayıştır bu! Böyle devlet yönetilmez. Maden faciası oluyor sorumlu yok. Tren kazası oluyor sorumlu ortada yok. Terörist gelmiş geziyor, sorumlu yok. Devletin adaletle yönetilmesi elzemdir.

KEMERBURGAZ TEPKİSİ: İSTANBUL'DAN İNTİKAM ALMAKTAN VAZGEÇMEDİNİZ Mİ?

Hepimiz kentlerde yaşıyoruz kırsalda yaşayanımız çok az artık. Nerede yaşarsak yaşayalım doğanın parçasıyız. Siz kentin yeşil alanlarını beton ormanlarına döndürürseniz bu olmaz! Gidiyorsunuz İstanbul’da Kemerköy’de büyük bir alanı imara açıyorsunuz. Niye kardeşim? Bu İstanbul’dan hala ama hala intikam almaktan vazgeçmediniz mi ya! Ranttan vazgeçmediniz mi ya! Para gözünüzü doyurmadı mı ya! Rant, rant, rant nereye kadar? Bu kadar parayı mezara götürmeyeceksiniz. Kefenle gideceğiz. İstanbulluya acıyın. Yeşil alan yapmak için çaba harcanıyor. Hala vermişler müteahhitlere orayı imara açacaklar. Niçin? çok pahalı daireler olacak. Az kaldı iktidar olduğumuzda ben onlara göstereceğiz! Dünya kadar sorun var, üç beş kişi kazanacak diye bunun hesabını yapıyorlar. Ya o üç beş kişinin de Allah belasını versin ya. Ağaca kıymayın ya! Bütün bunları yaparken devletin polisini kullanıyorlar. Polis bizim polisimizdir, rantiyecinin polisi değildir! Devletin polisini bir avuç rantiye için kullanıyorsunuz. Hiç kimse merak etmesin değiştireceğiz.

"ÇİFTÇİYE EN BÜYÜK KAZIĞI ATANLAR BAKAN VE BAKAN YARDIMCISI OLDU"

Gübrede girdi maliyeti yüzde 220 arttı. Gübre üreticileri kartel oluşturdular iddiası geldi. Rekabet Kurulu soruşturma açtı. Bunlardan birisi Gübretaş. Yaklaşık 800 bin çiftçiye ait bir fabrika. Bu fabrika da bu kartelin parçası. Gübretaş'ın yöneticisi kim? Tarım Bakanı Vahit Kirişci ve Tarım Bakan Yardımcısı 2 yıl üyelik yaptı. Asıl suçlayacağın adamları bakan yaptın. Çiftçiye en büyük kazığı atanları bakan ve bakan yardımcısı yaptın."

"ÖĞRETMENLERİN CİDDİ SORUNLARI VAR"

24 Kasım öğretmenler günü. Gazi Mutafa Kemal en çok eğitime önem vermiştir. Çünkü bağımsızlığımızı ilan ettiğimizde okuma yaşı yüzde 8’lerdeydi. Millet mekteplerinden başlayarak eğitime çok önem verdi. Kendisi de 24 kasımda baş öğretmen olarak kabul edildi. Öğretmenlerin ciddi sorunları var. Öğretmen kardeşlerimi sınava soktular. Hiç endişe etmeyin eğer biz öğretmenleri kamuda daha güzel ve ayrıcalıklı bir sınıf haline getirmezsek görevimizi yapmamış oluruz. Öğretmenlerin tamamını yasa çıkararak ayrıcalıkla hale getireceğiz. Bir öğretmen intihar etmeden önce hazırladığı bir mektup; Feyzullah Yar. Şikâyet ediyor 7. kattan atlıyor. Bir öğretmeni bu hale düşürmek 21. Yüzyılın Türkiyesine yakışır mı? Çocuğunu okula gönderen hiçbir aile eğitimden memnun değil. Bunu düzelteceğiz. Sevgili anneler sizi anlıyorum, çocuklarınızı iyi eğitmek, iyi bir okula göndermek istiyorsunuz, öğretmenler çocuklarınız için çırpınsın istiyorsunuz, anlıyorum. Hiç merak etmeyin tamamını yapacağız, öğretmenleri bu ülkenin baş tacı yapacağız. Hiçbir öğretmen yoksulluk sınırının altında maaş almayacak. İkili eğitim, birleştirilmiş sınıflar, bunları bitireceğiz. Eğitim konusunda hiç kimsenin endişesi olmasın. En büyük kaynağı eğitime ayırcağız. eğitim bir ülkeye bir aileye sınıf atlatan en önemli faktördür. hiç bilenle bilmeyen bir olur mu? çocuklarımız güzel okullarda iyi öğretmenler tarafından yetiştirilecek.

ERDOĞAN'IN SİSİ İLE GÖRÜŞMESİ: TÜKÜRDÜĞÜNÜ YALADI

Kısaca dış politikaya da değineyim. 2012'de şunu söylemişim; 'Dış politika iç politikadan farklıdır boğazınızdaki dokuz boğumu unutmayacaksınız lafı söylerken düşüneceksiniz çünkü dış politika ülkenin tarihinde iz bırakan politikadır' demiştim. Ve Cezayir örneğini vermiştim. Cezayir bağımsızlığını ilan ettiğindeTürkiye BM'de çekimser kalmıştı. Bağımsız devlet olarak tanımamışlardı. bize kırgınlar, derin izler bıraktı. Rahmetli Özel gidip özür dileyene kadar. O nedenle konuşurken 9 boğumu unutmayacaksınız. 2016'da söylemişimm; 'Dış politika milli olmak zorundadır. İç politikadaki gibi esip gürleyemezsiniz, daha dikkatli konuşacaksınız' demişim. Ve 2022 mayıs ayında 'CHP'nin felsefesinde dış politika milli olmak zorundadır. Dış politikada iktidar muhalefet yoktur' demişim. Ama Erdoğan dış politika bunların tam tersini yaptı. Bu dış politika dış politika değildir. kişiye endeksli dış politika olmaz. dış politikada yanlış yaparsanız hamaset yaparsanız size bir gün bunun gereğini yaparlar ve siz onların önünde diz çökmek zorunda kalırsınız. Erdoğan, Mısır devlet başkanı için 'Uluslararası platformlarda sadece Sisi'yi cumhurbaşkanı olarak kabul etmediğimizi söyledim. Benim için cumhurbaşkanı Mursi'dir. BM'de onunla aynı masaya oturursam kendimi inkar ederim' dedi. Ne oldu Allah aşkına? Benim zoruma giden tarafı Erdoğan'ın Türkiye Cumhuriyet'nin temsil etmesidir. Ne demektir tükürdüğünü yalamak... Allah kimseye böyle bir şey yaşatmasın. Bütün dünya gülüyor.Türkiye'nin itibarı böyle sarsılmamalı.

"3 ARALIK'TA YENİ BİR VİZYON AÇIKLAYACAĞIZ"

ABD'ye, İngiltere'ye gittim. Havuz medyası fırsatlar aradılar nasıl karalarız diye. Uğraştılar, didindiler bir kara propaganda mekanizmasi oluşturdular. Onlar ne yapabiliriz, nasıl gölgeleyebiliriz anlayışı içindeydiler. Bizim partililer de merak etti genel başkanımız niye gitti diye. Onların yaptığı korkudan, bizim yaptığımız meraktandı. 3 Aralık'a kadar sabredin. 3 Aralık'ta yeni bir vizyonu açıklayacağız.

Türkiye'nin tarihine şöyle bir bakın. Ortalama 7 yılda bir kriz olur. Bazen çok derin ve bu krizlerden bir avuç insan çok faydalanır. Milyonlar bu kriz nedeniyle büyük mağduriyetler yaşar. Türkiye'yi artık bu kriz zincirinden kurtarmamız lazım. Emin olun çok güzel şeyler açıklayacağız. Sonsuza kadar krizi bitirecek bir vizyon açıklayacağız. Sonsuza kadar bu krizleri bitirmemiz lazım. O nedenle gittim. Vizyonumuz hazır, 3 Aralık. Ekiplerimiz hazır, yatırımcılarımız hazır, taze parada hazır. Türkiye'yi bu beladan kurtaracağız. 3 Aralık'ı bekleyin ve asla unutmayın geliyor gelmekte olan."