Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) düzenlenen grup toplantısında gündemi değerlendirdi. Kılıçdaroğlu, Erdoğan'ın 'Ekonomik kurtuluş savaşı' açıklamasına tepki gösterdi. "Ülkeyi ekonomide kurtuluş savaşı verecek konuma kim getirdi?" diye soran Kılıçdaroğlu, Erdoğan'a "Ekonomide bir kurtuluş savaşı vermek istiyorsan beş madde sayacağım. Yerine getir, her türlü desteği vereceğim" diyerek önerilerini sıraladı.

Kılıçdaroğlu: Ülkeyi ekonomide kurtuluş savaşı verecek konuma kim getirdi?

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin TBMM’deki grup toplantısında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Kılıçdaroğlu sözlerine, trafik kazasında hayatını kaybeden CHP'li İmranlı Belediye Başkanı Murat Açıl'ın ailesine başsağlığı dileyerek başladı. Kılıçdaroğlu, katledilen Diyarbakır eski Baro Başkanı Tahir Elçi'yi andı.

CHP lideri, tüm partililere seslenerek yurttaşların sorunlarını dinlemeleri yönünde talepte bulundu. Kılıçdaroğlu, "Bütün milletvekili arkadaşlarıma, bütün ilçe başkanları, bütün il başkanları, bütün kadın kolları başkanlarıma sesleniyorum, gittiğiniz her yerde sorunları dinleyeceksiniz. Biz bu sorunları çözmeye hazırız, biz Türkiye'nin bütün sorunlarını özgüvenle çözmeye hazırız diyeceksiniz" dedi.

Erdoğan'ın "Ekonomik kurtuluş savaşı vereceğiz" sözlerine tepki gösteren Kılıçdaroğlu, "Kalkmışsın ekonomik kurtuluş savaşı diyorsun. Ülkeyi ekonomideki kurtuluş savaşını verecek konuma kim getirdi? 20 yılın sonunda geldin ekonomide, kurutuluş savaşı vereceğiz diyorsun" ifadelerini kullandı.

"Ekonomide bir kurtuluş savaşı vermek istiyorsan beş madde sayacağım. Yerine getir, her türlü desteği vereceğim" Kılıçdaroğlu, beş madde sıraladı.

Kılıçdaroğlu, özetle şunları söyledi:

"Ekonominin içinde bulunduğu durumu sadece televizyon ekranlarından değil, alandan da gözlüyorum. Hepsinden ortak talebim, bütün il başkanlarım, ilçe başkanlarım, kadın kolları başkanlarım; sözlediğimiz her sözü gittiğiniz her yerde dillendireceksiniz. Ortak bir ses Türkiye coğrafyasında yankılanmalı. Sadece dinlemek değil... Bütün milletvekili arkadaşlarıma sesleniyorum, gittiğiniz her yerde sorunları dinleyeceksiniz. Biz bu sorunları çözmeye hazırız, biz Türkiye'nin bütün sorunlarını özgüvenle çözmeye hazırız diyeceksiniz.

Ekonomideki sorun ciddi bir sorun. Mutfaklarda yangın var. Bu zamlar daha gelmeden, siyasetçi bilerek ve öngörerek dedik ki; üst üste zam gelecek ve üstelik bu zamlar bir sefere mahsus değil dedik. En azından bu kış, bu vatandaş bunu hissetmesin dedik. Yapmadılar, sadece TRT payını kaldırdılar. Asıl kaldırılması gereken KDV idi.

Esnafın çiftçinin faiz borcunu sileceksin. Hangi faizi indirdin kardeşim? Esnafın faiz borcunu sıfırlayacağız.

Kadınların haklarını savunuyorum. Yüzde elli kadın kotası getireceğiz. Bakalım hangi partiler destek çıkacak. Bizim kadın milletvekillerimiz, bütün partilerin kadın milletvekilleriyle görüştüler. Sayıları, dört yüze yakın kadın örgütlerine sesleniyorum. Bugünü izleyin, eğer ret oyu verirlerse, seçimde onlara ders vermek sizin hakkınızdır.

ASGARİ ÜCRET AÇIKLAMASI

Üç konfederasyon bir araya gelip bir görüş bildirdiler. Türk-İş, DİSK, ve Hak-İş genel başkanları... Asgari ücretle ilgili ortak bir görüşü açıkladılar. Öncelikle demokrasi açısında üç konfederasyonun bir araya gelip, bir bildiri yayınlamalarını son derece doğal buluyorum.

Asgari ücret net olarak açıklanmalıdır. Asgari ücreti artırıyorsun, vergi yükü işverenin üzerinde kalıyor, bu da işçiyi çıkarmalarına neden oluyor. Asgari ücrette verginin düşük tutulması gerekiyor.

Üç konfederasyona destek veriyorum.

ERDOĞAN'A 'EKONOMİK KURTULUŞ SAVAŞI' YANITI: '5 MADDEYİ YERİNE GETİR HER TÜRLÜ DESTEĞİ VERECEĞİM'

Kalkmışsın ekonomik kurtuluş savaşı diyorsun. Ülkeyi ekonomideki kurtuluş savaşını verecek konuma kim getirdi? 20 yılın sonunda geldin ekonomide, kurutuluş savaşı vereceğiz. Ben yine de, sorumlu bir partinin genel başkanı olarak ekonomide bir kurtuluş savaşı vermek istiyorsan beş madde sayacağım. Yerine getir, her türlü desteği vereceğim.

1- Hemen, ekonomik sosyal konseyi topla kardeşim. Esnafı topla. Bir sorunu çözmek istiyorsan, çağıracaksın dinleyeceksin. Yine ben ülkesini seven biri olarak sana öneri getiriyorum.

2- Hemen ve derhal, bir genelge çıkaracaksın, devlette israfa son veriyorum diyeceksin. Kim israf ederse, ben onun hesabını soracağım diyeceksin. Kul hakkı yemekten çekinirim, öyle bir tavrımız olmaz. Devleti yönetenin israftan kaçınması lazım. Oturduğun koltuğu, vatandaşın verdiği vergiye borçlusun. Genelge çıkaracaksın, benim 13 tane uçağım var bunun 5-6 tanesini satıyorum diyeceksin. Araç saltanatına son vereceksin.

3- Sen gerçekten de ekonomide bir kurtuluş savaşı vereceksen, dövizle verdiğin garantileri, bunların tamamını TL'ye çeviriyorum diyeceksin. Birileri itiraz eder, korkma ve çekinme, bu kardeşin sonuna kadar yanında. Ben, TL'ye güven duyulmasını istiyorum diyeceksin. Beşli çeteye de, benim bir ekonomik kurtuluş savaşı vermem gerekiyor diyeceksin.

4- Adaletsizliklerden kaçınacaksın kardeşim. Çıkıp diyeceksin ki, devletin dini adalettir, adalete herkes uyacaktır, kim uymuyorsa karşına çıkacağım diyeceksin. Adaleti bile darmadağın ettiler. Adaleti sağlayacağım diyeceksin. Cumhuriyeti kuranları örnek alacaksın. Devlet milletine borçlu olmaz.

5- Rüşvetçileri, yolsuzluk yapanları, tüyü bitmemiş yetimin hakkını yiyenleri devletten uzaklaştıracaksın. Devleti soyanları, devlet yönetiminden ayıracaksın, süratlı bir biçimde ve bunu taahhüt edeceksin. Ayda 10 bin dolar rüşvet alan siyacetçi kim açıklayacaksın. İçişleri Bakanı'nı çağıracaksın, 'sen bizi rezil ettin' diyeceksin... Diyeceksin ki benim etrafımda gezenlerden biri mi bu?

'MİLLİ GÜVENLİK KURULU'NU KENDİNE MEZE YAPTIN'

Bu beş maddeyi, vicdanı olan herkes, hangi partiden olursa olsun bir tek Allah'ın kulu çıkıp da yanlış diyemez. Bunları Erdoğan'ı sevdiğim için mi söylüyorum? Hayır efendim ülkemi sevdiğim için.

Şimdi bir de kendisini güçlü kılmak için MGK’yı meze yapmaya başlıyor. Devletin en saygın kurumunu getirip de kendi siyasi ikbalin için nasıl meze yaparsın? Hani askeri vesayet vardı? Ne oldu bu askeri vesayete? Şuna inanıyorum. Damadının söylediği bir söz kulaklarında ve hafızasında da yer etmiş. Diyor ki ‘Erdoğan aya dört şeritli yol yapsa millet buna inanır.’ Yemezler artık onu yemezler.

BAE VELİAHTI TEPKİSİ

Birleşik Arap Emirlikleri veliahtı geldi... Havaalanında kırmızı halılarla karşılandı. Düne kadar bu adamlara şerefsiz diyordun, ne oldu bir anda? 15 Temmuz'u finanse edenleri kırmızı halıyla davet ettin. Buradan Erdoğan'a söylüyorum Birleşik Arap Emirlikleri veliahtına da söylüyorum, ordunun HAVELSAN'ına, ASELSAN'ına, ROKETSAN'ına da el koyarsanız fitil fitil burnunuzdan getiririm."