CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "2020 yılı endeksine göre, İslam ülkeleri üzülerek ifade edeyim, en alt sıralarda bulunuyor ve her yıl biraz daha geriliyor. Beşinci yılın sonunda yani endeksin 2020 yılı verileri İslam ülkeleri açısından hiç de iç açıcı değil "dedi.

Kılıçdaroğlu: Veriler İslam ülkeleri açısından hiç de iç açıcı değil

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Bir ülkede zulüm, haksızlığın, eşitsizliğin, kayırmacılığın, keyfiliğin değil; hukukun üstünlüğü, açıklık, eşitlik ve şeffaflığın hakim olması, vatandaşların onur ve haklarının korunması, sadece beşeri değil aynı zamanda dini bir zorunluluktur." dedi.

Kılıçdaroğlu, Elmalı Belediyesince İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır Paneli'nde konuştu.

"Yazır'ın, TBMM'nin 21 Şubat 1925 tarihli oturumunda kabul edilen Türkçe Kur'an-ı Kerim Tefsirinin Hazırlanması Kararı"nın ardından kapısı çalınan ilk isim olduğunu aktaran Kılıçdaroğlu, teklifi kabul eden Elmalılı'nın, tefsiri yazmaya 1926'da başladığını ve "Hak dini Kur'an dili" adını verdiği eserini 1938'de tamamladığını ifade etti.

Kemal Kılıçdaroğlu, "Peki, biz bugün, bu tefsirin ışığında Türkiye'nin temel problemlerine nasıl bakmalıyız?" sorusunu yönelterek, şunları kaydetti:

" 'Hak' diyoruz, 'hukuk' diyoruz, 'adalet' diyoruz. Peki, Elmalılı ne diyor? Elmalılı'nın kadılık makamına tayin edilecek kişinin hür olması şartına ilişkin önemli bir değerlendirmesi vardır. Elmalılı'nın kadıların hür olması şartına yaptığı özel vurgu, sadece köle ve köle sahibi arasındaki ilişkiye dair değildir. Elmalılı'nın vurgusu, kadıların, yani yargı makamında oturanların dış etkilere karşı koyacak niteliklere sahip olması şartını da kapsamaktadır. Bu hal ile yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı ile yargı dağıtanların bağımsızlığı ve tarafsızlığı toplumsal adalet ve huzurumuz için bir zorunluluktur."

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "İslam dünyasının nasıl bir duruma sürüklendiğini de bir veriyle açıklamak isterim" diyerek, George Washington Üniversitesi'nden Şehrazat Rahman ve Hüseyin Askeri adlı iki bilim insanının 2015'ten bu yana düzenli olarak yürüttükleri İslamilik Endeksi adlı çalışmaya işaret etti.

Bu endekse adalet ve yönetim, ekonomi, yolsuzluklar, insan hakları ve uluslararası hukuk gibi üst başlıklar çerçevesinde 150'ye yakın ülkenin İslami kriterlere uygunluklarına göre sıralandığını aktaran Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

"2020 yılı endeksine göre, İslam ülkeleri üzülerek ifade edeyim, en alt sıralarda bulunuyor ve her yıl biraz daha geriliyor. Bu endeks 2015'te ilk defa yayınlandığında Katar 39. sıradaydı. 40. sırada Birleşik Arap Emirlikleri vardı. Malezya 43. sıradaydı. Türkiye ise 65. sırada bulunuyordu. Beşinci yılın sonunda yani endeksin 2020 yılı verileri İslam ülkeleri açısından hiç de iç açıcı değil. Malezya yine 43. sırada ancak Birleşik Arap Emirlikleri 47, Katar 51. sıraya gerilemiş durumda. 2015'te 65. sırada bulunan Türkiye ise 2020'de 100. sırada. Endeksin 2020 yılı sonuçları itibarıyla ilk 40 sırada hiçbir İslam ülkesi yer almıyor. İlk sırada ise Yeni Zelanda bulunuyor. İkinci sırada İsveç, üçüncü sırada Hollanda yer alıyor."