Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından 2. Orman Yangınları Çalıştayı düzenlendi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yangınların yönetim sürecinde koordinasyon eksiklerinin bulunduğunu ve hava desteğinin yetersiz olduğunu söyledi. Muğla Büyükşehir Belediye Başkan Dr. Osman Gürün de, 2019 yılında yapılan çalıştayın sonuç raporunda yayımladıkları sorunlara karşı ilgili kurumlar tarafından gereken önlemlerin alınmadığını kaydetti.

Kılıçdaroğlu: Yangınla mücadelede koordinasyon sıkıntıları var

BİRGÜN EGE

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yangınların yönetim sürecinde koordinasyon eksiklerinin bulunduğunu ifade etti.

Türkiye’nin ilk orman yangınları çalıştayını 2019 yılında Muğla’da gerçekleştiren Muğla Büyükşehir Belediyesi, bu yıl da ‘Küllerimizden Doğuyoruz’ temalı 2. Orman Yangınları Çalıştayını düzenledi.

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün’ün ev sahipliğinde düzenlenen çalıştaya Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Genel Başkan Yardımcılar, CHP Muğla İl Başkanı, İYİ Parti Muğla İl Başkanı, milletvekilleri, CHP İlçe Başkanları, İlçe Belediye Başkanları ve çok sayıda vatandaş katıldı. Menteşe ilçesi Gazi Mustafa Kemal Atatürk Kültür Merkezinde gerçekleşen çalıştayda alanında uzman katılımcılar tarafından orman yangınları bilimsel açıdan ele alınırken sunumlar yapıldı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, toplantıda yaptığı konuşmada yangınların yönetim sürecinde koordinasyon eksiklerinin bulunduğunu ve hava desteğinin yetersiz olduğunu söyledi.

Kılıçdaroğlu, “Büyükşehir Belediye Başkanımızın ilk verdiği mesaj, birlik ve beraberlik mesajları oldu. Yangınlarla hep birlikte mücadele etmemiz gerekiyor. Ama burada koordinasyon eksikliği var. Osman Başkanımız vali, kaymakam, orman ve itfaiyenin koordine olarak yangınları söndürmesi gerektiğini söylüyor. Ama bu gerçekleşmedi. Ben bu yangınların söndürülmesine katkı veren herkese parti ayrımı olmadan teşekkür mektubu yazım. Ormanın, suyun, denizdeki balığın siyaseti mi olur? Birlikte bunlarla mücadele etmeliyiz. Ancak koordineli olarak bu işlerin yürütülmesi gerekir. Kanun ne diyor? Orman yangınları ile mücadele vali tarafından yönetilir. Ancak kısır çekişmelerden dolayı bu yönetim işi düzgün yapılamıyor” dedi.

kilicdaroglu-yanginla-mucadelede-koordinasyon-sikintilari-var-915373-1.

THK TEKRAR AYAĞA KALDIRILMALI

Türk Hava Kurumunun (THK) etkisizleştirildiğini söyleyen Kemal Kılıçdaroğlu, yangınla mücadele konusunda uzman olan bir kurumun nasıl bu hale geldiği konusunda eleştirilerde bulundu.

Kılıçdaroğlu, “Bir felaket karşısında ne gibi önlemler alınacağını insanoğlu düşünür. Her yıl sel oluyorsa bu selin nasıl önleneceği konusunda kafa yorulması lazım. İklim değişikliği konusunda yıllardır tüm dünyadan ve ülkemizdeki akademisyenlerden uyarılar geliyor. Akdeniz havzasında yangınların olacağı ve önlemlerin alınması gerektiği belirtiliyor. Bu önlemleri kim almalı? Yangınlar sadece Türkiye’de mi oldu? Hayır. Akdeniz havzasında İspanya’dan her yere kadar yangınlar çıktı. Biz neden büyük kayıplar veriyoruz? Uyarılar yapılmasına karşı hükümet bu uyarıları dinlemedi. Sağlıklı bir yangın söndürme filosu olmazsa yangını nasıl söndüreceksiniz? Son olayalar bunu bize çok net gösterdi. Geçmişte yangın filosu vardı. THK ve OGM arasında protokol vardı. Uçaklar yangın çıktığı anda kalkar yangını söndürürdü ve çoğu zaman yangın çıktığı bile bilinmezdi. THK ve OGM’nin hiçbir koşula bağlı olmaksızın birlikte orman yangınlarını söndürme konusunda çalışmaları gerekir. Bu olmazsa yangın söndürme konusunda uzman bir kurumu devre dışı bırakıyorsunuz. Bunu yapmayın derhal THK’yi aktif mücadelede kurulacak önlemleri alın” dedi.

GEREKEN ÖNLEMLER ALINMADI

kilicdaroglu-yanginla-mucadelede-koordinasyon-sikintilari-var-915374-1.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, 2019 yılında yaptıkları Orman Çalıştayı sonuç raporunun ilgili tüm kurumlara yollandığını, ancak raporda belirtilen çözüm önerilerinin dikkate alınmadığını söyledi. Gürün, yangınlar nedeniyle oluşan birlik ve beraberlik nedeniyle çok mutlu olduklarını vurgularken, “Bizim bir sloganımız var. Birlikte Aileyiz, Birlikte Muğlayız. Yangınlar nedeniyle ülkemizin çok farklı bölgelerinden büyük destekler aldık. Bu nedenle rahatça söyleyebiliyorum ki “Birlikte Aileyiz, Birlikte Türkiyeyiz” dedi.

Gürün, “Biz 2019 yılında burada birçok uzmanın katılımıyla orman yangınları çalıştayı düzenlemiştik. Burada yangınlarla ilgili kurum ve kuruluşların görev dağılımının ne olması gerektiğini ortaya koymaya çalıştık ve bununla ilgili hazırladığımız kitapçığı tüm ilgili kurumlara dağıttık. Ancak sorunlar kurumlar tarafından hiçbir şekilde tam manasıyla irdelenmedi ve gerektiği gibi ele alınmadı. Hala uçak gerekli mi gereksiz mi, helikopter gerekli mi gereksiz mi, kurumlar önlemlerini aldı mı almadı mı gibi tartışmalar devam ediyor. Geçtiğimiz çalıştayda küresel ısınmanın Muğla’da ve Türkiye’de yangınlara neden olabileceği gibi konularda uyarılarda bulunmuştuk. Hava desteğinin çok önemli olduğunu, yangınların erken ve etkin mücadeleyle söndürülebileceğini belirtmiştik” diye konuştu.