Kilis'e düşen roketatar mermileri ne anlama geliyor? Amaçlanan nedir? Kilis'e kim bu kadar füze attırır ve niye? Saldırıların tesadüf olmadığı, sistematik bir girişimin ürünü olduğu açık. Akıllara "Gerekirse üç füze attırır, savaş çıkartırım" diyen MİT Müsteşarı Hakan Fidan gelmiyor değil. Daha önce de benzer durumlar yaşansa da sınır hattı boyunca isabet eden top mermileri ve roketlerin sayısında dikkat çekici bir artış söz konusu. Ve bütün bunlar da bir kez daha "tampon bölge" arzularının depreştiği zaman dilimine denk geliyor.

Azez-Savran'dan El-Rai'ye kadar olan bölgede Türkiye'nin desteklediği cihatçı gruplarla IŞİD arasında yer yer şiddetlenen çatışmalar söz konusu. Türkiye'nin "ılımlı" cihatçılara tank ve top atışlarıyla destek verdiği bu çatışmalarda karşılıklı kayıplar yaşanırken IŞİD Çobanbey'in diğer yakasındaki El-Rai gibi bazı noktaları yeniden ele geçirmişti. An itibariyle Türkiye-Suriye sınırına metrelerle ifade edilebilecek bir yakınlıkta gerçekleşen çatışmalarda dengeler günlük olarak değişebiliyor.

Türkiye bu çatışmalarda da taraf ve ÖSO gibi yapılar üzerinden pozisyon kapma arayışında. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun "Bizim giremediğimiz alanlara ÖSO girsin, bizim adımıza savaşsın" minvalindeki sözleri açık bir itiraf olmasının yanı sıra meseleyi de gözler önüne seriyor. Türkiye'nin yerine vekaleten savaşan ÖSO, Suriye cangılında Yeni Osmanlıcılar adına pozisyon kapmaya çalışıyor.

•••

Türkiye'nin "tampon bölge" hayali alınan tüm yenilgilere, iflas eden bölgesel politikalara rağmen hiç bitmedi. Adeta Yeni Osmanlıcıların yirmi birinci yüzyıldaki "kızıl elma"sı oldu. Savaşın başladığı Mart 2011'den bu yana her fırsatta dile getirildi, pazarlıkların unsuru yapıldı. Ama Suriye denklemi her seferinde bu emelleri boşa düşürdü. Ancak savaş sevdalıları vazgeçme niyetinde değil.

Ve şimdi Kilis'e düşürülen roketler üzerinden yine yeniden "tampon bölge" gündemde. Mülteci akını korkusuyla teslim alınan Alman Şansölyesi Merkel'in alelacele Kilis'e götürülerek destek açıklaması yaptırılması kendileri açısından iyi bir halkla ilişkiler çalışması oldu. Atılan her füze ve roket "tampon bölge" emellerine su taşıyor. Ortada hazırlanan ciddi bir mizansen var ve bu mizansende Merkel, Türkiye'nin tampon bölge talebine destek açıkladı. Gerekçe elbette ki mülteciler. Alman egemenleri açısından mültecileri Ege kıyılarında tutmaktansa, sınır boyunda ve mümkünse Suriye içlerinde tutmak en rasyonali!

Son yaşananlar Kürt Kantonu Afrin'in yanı başındaki Azez'in hemen doğusundan başlamak üzere Fırat'ın batısındaki Cerablus'a kadar yayılacak ve uzun süredir konuşulan tampon bölge sürecinin hızlandırılmasına sebep olabilir. En azından operasyon takviminin öne çekilmesine vesile yapılabilir. Niyet bu.

•••

Suriye sınırı boyunca yaşanan çatışmaların geldiği boyut, Türkiye'nin sınır ötesi birtakım maceralara sürüklenmesini isteyenler açısından fırsatlar sunuyor. Bu sebepten iktidarı önümüzdeki süreçte sınır şehirlerinin güvenliğini sağlamak bahanesiyle bir takım sınır ötesi operasyonları içerisinde görmek şaşırtıcı olmaz. Şam'da namaz kılma hevesinde koşanlardan her türlü çılgınlık beklenir. Kaçak Saray'daki zat da başkanlığa giden yolu Suriye üzerinden götürebilir.

Cihatçı örgütlerin kontrolündeki Suriye'nin kuzeyi sadece Türkiye'nin değil her türlü uluslararası emperyalist müdahaleye açık. Bombalar adliyenin, devlet hastanesinin, devlet kurumlarının, halkın yoğun yaşadığı bölgelere atılıyor. Tesadüf olmanın ötesinde bir durum var.

AKP konjonktürel gelişmeler kendisinden yana olsa da Suriye'ye yönelik bir müdahalede bulunabilir mi? Şimdilik bu seçenek de pek olası değil. Çünkü Rusya ile yaşanan krizin ardından artık sınır hattında uçak dahi kaldıramıyor. Böyle bir noktadayken nasıl kara harekâtına girişilecek? Ancak uluslararası denklemde olmaz diye bir şey yok. Rusya'ya verilecek ödünler karşılığında iç kamuoyunun da gazını alma açısından bu maceraya girişilebilir. Rusya'nın itirazına rağmen Suriye'deki savaş ne yazık ki her türlü seçeneği olası kılabiliyor! Tabii burada düşünülmesi gereken Türkiye Suriye'ye girerse oradan çıkabilir mi? Suriye Türkiye'nin Vietnam'ı olabilir.