Bitlis'te bulunan Garzan Mezarlığı’ndan çıkarılarak Kilyos Mezarlığı’nda kaldırıma gömülen cenazelerle ilgili Anayasa Mahkemesi’ne başvuruldu.

Kilyos'ta kaldırıma gömülen cenazeler AYM’ye taşındı

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği, Garzan Mezarlığı’ndan çıkarılarak Kilyos Mezarlığı’nda kaldırıma gömülen cenazelerle ilgili Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.

Bitlis’teki Garzan Mezarlığı’ndan çıkarılan 261 cenaze İstanbul’da bulunan Kilyos Mezarlığı’nda kaldırıma defnedildiği ortaya çıkmıştı.

Söz konusu görüntülerin ardından Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), suç duyurusunda bulunmuştu.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, “Kişinin hatırasına hakaret” ve “İşkence ve eziyet” suçları işlendiği nedeniyle yapılan suç duyurusu için soruşturma izni vermedi.

Avukatların, “Memurlar hakkında soruşturma izni verilmemesi” ve “İşlemin iptali” talebiyle dava açılma talebi de reddedildi.

Bunun üzerine ÖHD’li avukatlar, Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvuruda bulundu.

NE OLMUŞTU?

Bitlis merkeze bağlı Yukarı Ölek köyü kırsalında bulunan Garzan Mezarlığı 2017 yılında iş makineleriyle yıkılıp, mezarlar açılarak cenazeler İstanbul Adli Tıp Kurumu’na gönderilmişti. 19 Aralık 2017’de çıkarılan 267 cenaze aylarca Adli Tıp’ta bekletilmişti.

Üzerinden yıllar geçmesine rağmen ailelerin çoğu cenazelerini alamazken; şu ana kadar sadece 21 cenazenin kimlik bilgileri tespit edilerek, ailelerine teslim edildi. 261 cenaze ise halen ailelere teslim edilmedi.

Garzan Mezarlığı’ndan çıkarılan 261 cenazenin, İstanbul’da bulunan Kilyos Mezarlığı’ndaki kaldırımın kazılarak, 18 mezarlık için açılan bir alanda üst üste defnedildiği ortaya çıkarılmıştı.

Konu Meclis’in gündemine de taşınmış, HDP Milletvekili Nuran İmir, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a, “Cenazeleri üst üste yığarak beton yığınları ile üstünü kapatmak hangi hukuka, vicdana ve adalete sığmaktadır? Bu vahşeti hangi gerekçelerle açıklamayı planlıyorsunuz?” diye sormuştu.

HDP Milletvekili Ayşe Sürücü de verdiği önergede, “Ölümün politika malzemesi haline getirilmesi toplumsal travmayı derinleştirir, ortak toplumsal hafızada kopuşlar yaratır” derken; 261 cenazenin toplu bir şekilde gömülmesiyle ilgili Meclis araştırması istemişti.