Saray’dan öğrencilere “Yalancı” diye bağıran AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘yurt çok’ vurgusu yaptı ancak gerçekler bunu yansıtmıyor. Milyonlarca öğrenci barınacak çatı dahi bulamıyor. Devlet yurtlarında yaklaşık 8 milyon öğrenciye yatacak yalnızca 700 bin yatak var.

Kim bu ülkedeki yalancı

Genç BirGün

Öğrenciler yüksek kiralar, yetersiz yurtlar sebebiyle barınma sorununu çok yakıcı bir biçimde yaşıyor. Buna dikkat çekmeye çalışan, taleplerini dile getiren öğrenciler, bizzat AKP’li Cumhurbaşkanı tarafından yalancılıkla suçlanıyor. AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Son günlerde üniversite öğrencileriyle ilgili çirkin bir kampanya yürütülüyor. Yurt kapasitesini tırmandıran bir iktidarız, hiç ilgisi alakası olmayan kişileri banklara yatırarak kampanyalar sürdürüyorlar, yalan söylüyorsunuz, hayatınız yalan. Bizim yurtlarımız ortada” çıkışı yaparken rakamlar bunun tam tersini söylüyor. Ülkede lisans ve ön lisans düzeyinde örgün eğitimde toplam 7 milyon 800 bin öğrenci olmasına rağmen KYK yurtlarının kapasitesi 700 bin. “Bizim yurtlarımız ortada” diyen AKP’li Cumhurbaşkanı döneminde öğrenciler cemaat yurtlarına mahkûm ediliyor. Türkiye’de İlim Yayma Cemiyeti’nin 107 yurdu bulunurken; toplam kapasitesi 14 bin 463. TÜRGEV’in 18 yurdunun kapasitesi 3 bin 690, TÜGVA’nın 38 yurdunun kapasitesi 4 bin 852 ve Ensar Vakfı’nın 60 yurdunun kapasitesinin 6 bin 688 olduğu belirtiliyor. Devlet yurtlarına erişemeyen ‘yalancı’ öğrenciler cemaatlerin eline teslim edilmek isteniyor.


Öte yandan gerçekler bunla da sınırlı değil. Saray’dan halka seslenen iktidar, KYK bursu AKP iktidarı döneminde yükseldi derken durumun hiç de öyle olmadığı görülüyor. Her geçen yıl değer kaybeden KYK bursu 2015’te 121 dolar iken 2021’de yalnızca 78 dolar.

HANİ BU PROBLEMİ ÇÖZECEKLERDİ

Öte yandan öğrencilerin en temel hakkı için verdiği mücadele kriminalize edilmeye çalışılıyor. Polisler öğrencilerin ailelerini arayarak "Çocuğunuzun “Kalacak yer problemi var mı?” diye soruyor. ‘Bu problemi çözeceğini’ iddia ediyor. Bu çözümler yeterli sayıda KYK yurdu yapmak, tarikat, cemaat yurtlarını kamulaştırmak değilse öğrenciler için bir çözüm niteliği taşımıyor. Barınma hakkı için mücadele eden öğrencilerin talepleri kafamızı herhangi bir yere sokalım talebinden ibaret değil.

Barınma hakları için mücadele eden öğrenciler, yastığını, yorganını alıp ülkenin dört bir yanında sokağa çıkıyor.

LAİKLİKTEN ASLA BAĞIMSIZ DEĞİL

Laiklik ve kamuculuk barınma sorununun esas temellerini oluşturuyor diyen SOL Genç üyesi Kemal Çakır, geniş bir mücadele zemini oluşturmak gerektiğinin altını çiziyor.

Çakır, “Karşımızda iktidara geldikleri günden beri tarikat cemaat yurtlarına para akıtarak öğrencilerin buraya mahkûm eden bir iktidar var. Bu da bize gösteriyor ki memleketteki hiçbir mesele laiklikten bağımsız değil. Bizi yoksulluğa, çaresizliğe itenler aynı zamanda cemaatlere mahkûm ediyor.

Biz de SOL Genç olarak mücadelemizi laiklik, kamuculuk eksenli kuracağız. Bu temel başlıkların olmadığı bir mücadelenin ayakları yere basmaz. Bugün memleketin tüm sorunları birbiriyle bağlantılı. Dayanışma faaliyetleriyle, sahici mücadelelerle bir çalışma öreceğiz” ifadelerini kullanıyor.

BU DÜZENİ DEĞİŞTİRECEĞİZ

SOL Genç üyesi Yağmur Gündoğan ise öğrencilerin çok büyük bir kısmının okurken çalışmak zorunda kaldığını söyleyerek yoksulluğu en yakıcı biçimde hisseden kesimlerden birinin öğrenciler olduğunu belirtiyor.

AKP iktidarı döneminde sermaye güçlenirken öğrencilerin yoksullaştığını kaydeden Gündoğan sözlerini şöyle sürdürüyor: “Çevremizde kalacak yer bulamadığı için okulunu bırakmaya karar veren öğrenciler dahi var.

Devletin bir öğrencinin barınmasını ve geçinmesini sağlaması gerekir. Üniversite okuyan bir öğrenci geçinme derdi içinde boğulmamalı. İktidar öğrencilere imkân sağlamak yerine sermayeyi zenginleştirmeye, tarikatları beslemeye devam ediyor. Bu böyle gitmez, biz bu düzeni değiştireceğiz.”

***

Yaşamak sizin kâr hırsınızdan üstün

SOL Genç tarafından yapılan yazılı açıklamada “İktidar tarikat-cemaat yurtlarını besleyerek öğrencileri yandaş ve gerici yurtlara mahkûm etmeye çalışıyor. Bizler en temel haklarımızdan biri olan barınma hakkımız için AKP'yle de sermayeyle de mücadeleye devam edeceğiz” denilirken talepler ise SOL Genç tarafından şöyle sıralandı:

kim-bu-ulkedeki-yalanci-925943-1.

kim-bu-ulkedeki-yalanci-925944-1.