Kim vurduya gidenlerin ülkesi

BirGün Ankara

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, son yıllarda artan ‘maganda terörünü’ ele alan bir rapor hazırladı. Raporda Eylül ayının ilk 10 gününde maganda kurşunları sonucu 4 kişinin hayatını kaybettiğini, 6 kişinin yaralandığına dikkat çekildi. Raporda, “Maganda kurşunu cinayetleri genellikle düğünler, maç ve yılbaşı kutlamaları veya genel bir vesile bulunmaksızın kişisel keyif ya da ‘kafa bozukluğu’ ile özellikle ruhsatsız silahlardan ateşlenen mermilerle gerçekleştirilmektedir” denildi.

Raporda özetle şu tespitlere yer verildi:

>> Türkiye’de maganda kurşunu olaylarını en çok; İstanbul, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Bursa, Samsun, Kocaeli, Aydın ve Adapazarı illerde görülmektedir.

>> Bireysel silahlanmanın önlenemez artışı, maganda cinayetlerinin de artmasına sebep olmaktadır. Maganda kurşunu cinayetlerinin en az yüzde 80’inin ruhsatsız silahlardan çıkan mermilerle gerçekleştiği tahmin edilmektedir. Son 10 yılın suç istatistiklerine bakıldığında ruhsatlı ateşli silahlarla işlenen tüm suçlar sayısı 25 bin 547 iken ruhsatsız silahla işlenen suç sayısının 159 bin 123 olduğu belirtilmektedir.

>> Türkiye’de son beş yılda bireysel silahlanma yüzde 50 oranında artmıştır. Günde biri çocuk olmak üzere 10 vatandaşımızın bireysel silahlanma nedeni ile öldüğü belirtilmektedir.