Kimyasal yerine organik gübre

Türkiye’de bomba yapımında kullanıldığı öne sürülerek nitrat gübrenin yasaklanması çiftçileri alternatif yollara yönlendirdi. Nitratlı kimyasal gübreler önümüzdeki şubat ayına kadar yasaklı olacak. Çare arayan çiftçinin gündeminde ise çok bilinmeyen humuslu solucan gübresi var. Bitki köklerini besleyen organik solucan gübresi gündeme girerken doğal yollarla üretilmesiyle uzun yıllar içinde toprağa zarar vermemesi ile dikkat çekecek.

Solucan gübresi üreten Erdinç Çeliköz, “Solucan gübresi 1960’lardan beri Amerika ve Rusya’da kullanılan organik gübredir. Zamanında Amerika’da dönüşüm adı altında yanmış sığır gübresini solucanlara verip buradan gübre humusu elde etmişler ve bu gübre çok verimli bir gübre. Kırmızı Kaliforniya solucanı en çok tercih edilen tür. Bu ülkede tarımın ayağa kalkmasında solucanların önemli bir role sahip olacağını düşünüyoruz” diye konuştu.

“Şimdi Türkiye’de insanlar yavaş yavaş duymaya başladı. Türkiye için önemli bir gelişme olacak” diyen Erdinç Çeliköz, “Çünkü işin içinde sağlık var. Suni gübre ile verimi arttırdıklarını sanıyorlar fakat şimdiki döneme baktığımız zaman toprak giderek zayıflıyor. Kimyasal bulaşan topraktan yetişen ürünler nedeniyle çocuklarımızın sağlığı tehdit altında. Devlet bomba gerekçesiyle değil keşke yıllar önce toprağa ve insan sağlığına zarar veriyor diye nitrat gübreyi yasaklasaydı” dedi.

Çeliköz, “Solucan çabuk çoğalan bir hayvan. Bu nedenle ihtiyaç olunan gübreyi üretmek kolay. Biz isteyenlere destek olmaya hazırız. Amacımız Türkiye topraklarının bir organik dönüşümle temiz ve sağlıklı gıda üretilmesi ile küçük çiftçilerin kalkınmasını sağlamaktır” ifadelerini kullandı.