İzmir'in Kınık ilçesindeki Polyak Maden İşletmesi'nde göçük meydana geldi. Kömür madenindeki olayda şans eseri can kaybı olmadı. İzmir Valisi Köşger, yaralanan 22 işçinin tedavi altına alındığını açıkladı. CHP'li Özgür Özel, yaralı sayısının 50 olduğunu belirtti. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise önce 9 olarak açıkladığı yaralı sayısını yaptığı son açıklamayla 45 olarak düzeltti.

Kınık'ta maden ocağında göçük

AYCAN KARADAĞ

İzmir’in Kınık ilçesinde faaliyet gösteren Polyak maden işletmesinde 18 Aralık saat 21.00 sularında grizu patlaması nedeniyle kısmi göçük meydana geldi.

Yaşanan göçük nedeniyle madende çalışan çok sayıda işçi yaralandı. Can kaybının olmadığı olayda maden ocağı tümüyle tahliye edildi. Yaralılar ise bölge hastanelerde tedavi altına alındı. Olay sonrası devlet yetkililerinin birbirinden farklı açıklamalar yapmaları dikkat çekti.

VAŞİ KÖŞGER: CAN KAYBI VE AĞIR YARALI YOK

İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, göçük nedeniyle can kaybı olmadığını açıkladı. Vali Köşger, sosyal medyadan şunları kaydetti:

“İlimiz Kınık ilçesinde bir kömür madeni işletmesinde kısmi bir göçük olduğu ilk belirlemelere göre can kaybı ve ağır yaralı kimse olmadığı 8 hafif yaralının 112 ekiplerince Kınık ve Bergama Devlet Hastanelerine sevk edildiği hususu, Kamuoyunun bilgisine sunulur.”

Vali Köşger, yaptığı ikinci açıklamada ise “Kınık ilçemizde meydana gelen kısmi maden göçüğünde maden tümüyle tahliye edilmiş olup göçük altında kalan vatandaşımız yok, vefat eden veya ağır yaralı vatandaşımız yok. Bir kısmı ayaktan tedavi olmak üzere Kınık ve Soma Devlet Hastanelerinde 22 vatandaşımız hafif yaralıdır” ifadelerini kullandı.

CHP’Lİ ÖZGÜR ÖZEL: YARALI SAYISI 50

CHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel ise yaralı sayısının 50 olduğunu ifade etti. Özel, şu ifadeleri kullandı:

“Kınık'ta yaşanan maden kazasından etkilenen 50'ye yakın yaralı civar hastanelerde tedavi altında. Can kaybı yaşanmaması tek tesellimiz, tedavisi devam eden kardeşlerime acil şifalar diliyorum. Madenlerdeki iş güvenliği konusundaki uyarılarımızın bir kez daha altını çiziyorum.”

TUNÇ SOYER: BİRİ AĞIR 35 İŞÇİ YARALI

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de, saat 23:45'te yaptığı açıklamada "Kınık'ta meydana gelen maden göçüğü bölgesine ulaşan itfaiye ekiplerimizin verdiği bilgiye göre biri ağır 35 işçi kardeşimizin yaralı olduğunu öğrendim. Ekiplerimiz bölgede, konuyu yakından takip ediyoruz. Yaralı kardeşlerimize acil şifa dilerim" dedi.

KOCA "9 YARALI" DEDİ, SONRA DÜZELTTİ

Kınık’taki göçüğe ilişkin açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da farklı bir yaralı sayısı verdi. 9 yaralı olduğunu iddia eden Koca, tweetinde şunları aktardı:

“İzmir Kınık’taki bir maden ocağında, patlama sonrası meydana gelen göçükte 9 kişi yaralanmış, yaralılar 8 Acil Ambulansla hastanelere nakledilmiştir. İlk tespitlere göre yaralanmalar hafif düzeydedir. İzmir’e, bütün halkımıza geçmiş olsun dileklerimizi sunuyoruz.”

Koca, 19 Aralık saat 1:15’te yaptığı son açıklamada ise yaralı sayısını 45 olarak düzeltti. Sağlık Bakanı şu açıklamayı yaptı:

İzmir Kınık’ta bir maden ocağında yaşanan göçük olayında yaralanan 18 kişi Kınık, 6 kişi Bergama, 21 kişi Soma Devlet Hastanesinde tedavi altındadır. Yaralı sayısını 45 olarak düzeltiyoruz. Olay yerinde 14 Ambulans, 2 UMKE Timi ile toplam 48 sağlık personeli görevlendirilmiştir.

ENERJİ BAKANI DÖNMEZ: 22 MADENCİMİZ HAFİF YARALI

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez ise patlamayla ilgili olarak, "Can kaybımız yok. 22 madencimiz hafif yaralı, yaralılarımız bölge hastanelerinde tedavi altına alındı" açıklamasında bulundu.

CHP’Lİ KILIÇ: YAKINDAN TAKİP EDİYORUZ

Maden ocağının olduğu bölgede bilgi aldıktan sonra hastanelerde bulunan yaralıları ziyaret eden Milletvekili CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, “Bundan sekiz yıl önce Soma’da 301 madencimizi kaybettiğimiz kazanın acısını halen yüreğimizde yaşıyoruz. Soma’nın komşusu Kınık İlçemizde bulunan maden sahası geçmişteki kazanın yaşandığı bölgeye çok yakın konumda yer alıyor. Geçtiğimiz yıllarda faaliyete başlayan bu madendeki patlamada yaralı vatandaşlarımıza acil şifalar diliyorum. Tesellimiz vefat eden işçimizin olmamasıdır. Grizu patlaması sırasında basınç ve patlamanın şiddeti nedeniyle durumu diğer işçilerimize göre kötü olanlar var. Ambulanslarla hastanelere kaldırılan işçilerimizin ihtiyaçları Kınık-Bergama ve Soma ilçelerinde gideriliyor. Soma’da 19, Kınık’ta 14, Bergama’da 8 işçimiz tedavi görüyor. Biz de süreci yakından takip ediyoruz. Bölgede bulunan Manisa Milletvekilimiz Ahmet Başevirgen ile birlikte yaralılarımızı ziyaret ediyor, yetkililerden bilgiler alıyoruz. Hepimize geçmiş olsun. Umarım bir daha böyle kötü bir gün yaşamayız” dedi.

ŞİRKETİN GEÇMİŞİ TEMİZ DEĞİL

Polyak Maden İşletmesi, 750 işçinin ücretsiz izne çıkarılmasıyla ve salgının ilk aylarında işçileri zorunlu olarak çalıştırma haberleriyle gündeme gelmişti. Covid-19 pandemisinin ilk başladığı aylarda madencileri kamp kurarak zorla çalıştıran Polyak Maden İşletmesi, işçilere gönderdiği yazıda Haziran 2020’ye kadar maden sahasında kalarak çalışmaya devam etmesi şart koşulurken, kabul etmedikleri takdirde işten çıkarılacakları paylaşıldı.

O dönem Bağımsız Maden-İş Sendikası tarafından yapılan açıklamada, madencilerin ölümle açlık arasında tercihe zorlandığı belirtildi. Açıklamada, "Sağlık Bakanı'nın, bilim kurulunun yetkili ve etkili bilumum zevatın yurttaşlara genel olarak önerdiği önlemler maden sahalarında yok. Maden işçisi yurttaş değil mi? Dahası yasalarda var olan işçileri korumaya yönelik hükümler de bu salgın döneminde madenlerde fiilen uygulanmıyor. İşyeri denetimlerini uzun süredir askıya alan bakanlık tüm bu hukuksuzluğun suç ortağı konumunda. Bundan cesaret alan işverenler Polyak işletmesinde yasa dışı çalışma kampı kurmuş durumda, maden sahasına getirilen sağlıksız konteynırlarda yaklaşık 700 işçi 30 Haziran’a kadar kampa alınarak çalışmaya devam ettiriliyor, yemekhanede vardiya durumuna göre hiçbir önlem alınmadan topluca yemek yeniliyor. Buna itiraz eden işçiler tazminatsız işten çıkarılmakla tehdit ediliyor" denildi.

Öte yandan yine pandemi döneminde 2021 yılının ilk aylarında Polyak’ta çalışan 750 madenci ücretsiz izne çıkarılmıştı.