Kira düzenlemesi fare doğurdu
Fotoğraf: Depo Photos

Ekonomi Servisi

Tüketici Fiyat Endeksi’nin on iki aylık ortalaması baz alınarak belirlenen kira artış oranı düzenlenmesinde değişikliğe gidildi. Kira artış oranı 1 Temmuz 2023 yılına kadar bir önceki seneki kiranın yüzde 25’ini geçmeyecek.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, kira artış oranının yüzde 25'le sınırlandırılacağını duyurdu.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, “Konut kiraları bakımından 1 Temmuz 2023 yılına kadar yenilenecek kira sözleşmelerinde bir önceki seneki kiranın yüzde 25’ini geçmeyecek şekilde bir artış yapılması imkânı getiriliyor” açıklamasını yaptı.

EV SAHİPLERİ TELEFONA KOŞTU

Temmuz itibarıyla TÜFE oranında zam yapamayacak olan ev sahipleri Bakan'ın açıklamalarının ardından telaşlanarak, bir bir kiracıları arayıp evden çıkmasını talep etti. Ev sahibi tarafından telefonla aranan Bilal Bakır isimli yurttaşın, eylülde dolacak sözleşme tarihine kadar evden çıkması istendi. İstanbul Okmeydanı'nda 2 bin 150 liraya 2+1 konutta oturan Bakır, ev sahibin Bakan'ın açıklamasından yaklaşık 40 dakika sonra aradığını söyledi. Bakır, ev sahibinin kendisine "Eylül ayında kira kontratınız bitiyor. Eylül ayına kadar çıkın" dediğini aktardı. Ev sahibine iki yılı dolmadığı için evden çıkmayacağını ve mahkemeye başvurabileceklerini beyan eden Bakır, "Aramızda tatsızlık yaşanmadan çıkmanızı istiyoruz. Ben veya annem gelecek o eve" yanıtını aldığını bildirdi.

Bakan'ın açıklamalarının ardından çok sayıda kiracı, ev sahiplerinden benzer telefonları aldığını açıkladı.

Mayıs'ta yıllık tüketici enflasyonu yüzde 73,50 ile 1998 yılı Ekim ayından bu yana en yüksek seviyeye çıkmıştı. Buna göre Haziran ayında yeni kira sözleşmesi yapacak vatandaşlar için zam oranı yüzde 39,33 olmuştu.

Son dönemde yaşanan fahiş kira artışları nedeniyle Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum başkanlığında üç bakanlığın temsilcileri mayıs sonunda toplantı gerçekleştirmiş ve yeni bir düzenleme üzerinde çalıştıklarını açıklamışlardı.

Söz konusu değişikliğin 5 yıldan uzun süreli ya da 5 yıldan sonra yenilenen kira sözleşmelerini konu alan emsal kira davalarını da kapsayıp kapsamayacağı düzenlemenin içeriğine göre anlaşılacak.